• Št. apr 25th, 2024

Heuréka na Budči bola fest dobrá 1. časť

heureka-budca-fest-9
Femina Fortis. Foto: Ján Števonka.

V sobotu, 4.8.2012, sa od 12:00 do neskorej polnoci uskutočnil v obci Budča pri Zvolene nultý ročník Heuréka Budča festu. Cieľom tohto hudobno-kultúrneho festivalu bolo ukázať mladým ako aj starším ľudom akými spôsobmi môžu tráviť čas.

Predstavili sa kapely viacerých žánrov. Bolo možné vidieť Western, One Man Show, tanečné vystúpenia a čas sa dal tráviť aj návštevou stánkov mládežníckych organizácií a workshopov.

Usporiadateľom tohto festivalu je obec Budča, ale tou hlavnou osobou, ktorá tento festival vymyslela, je Zuzana Bačíková spolu s kolegami Slavomírom Siskom a Michalom Repiským z neformálnej skupiny i.d. Organizácii všetkého, čo bolo možné zažiť v tento deň bolo potrebné venovať dva mesiace.

Rozhodne treba pochváliť organizátorov za skutočne hladký priebeh festivalu, či už sa jednalo o tím ľudí zabezpečujúcich dopravu, SBS službu, ktorá mala na starosti veselých účastníkov. Veľké vďaka za smetné koše v podobe vriec, ako aj za toalety. Nezdá sa to, ale aj takéto maličkosti zlepšia náladu. Možno jediným mínusom boli miesta: kde, respektíve, na čo si sadnúť? Čo sa týka výberu, ako aj ceny rýchleho občerstvenia: pivko a nealko v super cene za 1€, a ako adolescenti poznamenali, boli radi, že sa tak lacno môžu uviesť do dobrej nálady.

Vystupujúci na tomto festivale 

  • Pakáreň (folk-alternative, Zvolen), Občianske združenie Psíčkari-ZV (ukážka práce so psami), The Challegance (rock, Zvolen), Femina Fortis, brušný tanec Zvolen, Búrka (punkrock, Zvolen), Mad Faces (alternative, pop-rock, Banská Bystrica), Fáber dance team (tanečné predstavenie), Minimálna Trvanlivosť (punkrock, Detva), Psanci (western show), Čosním? (indie-rock, Banská Bystrica), Folklórny súbor RatolesťŠHT (punk-rock, Žiar nad Hronom), Občianske združenie STRED (tanečné vystúpenie), Pančuchy Eleny Hríbovej (big-beat, Zvolen), One Man Show (interaktívne divadelné predstavenie), ZV12-28 BAND (blues, Zvolen), Sitňan (punk-rock, Žiar nad Hronom), Karavana (reggae,  Spišská Nová Ves), Chilly práschock (alternative, ska, Banská Bystrica)

Súbežný program – workshopy:

  • Netradičné voľnočasové aktivity – mölkky, kalčeto, trampolína, frisbee, powerstrider
  • Informačné centrum pre mladých Lutila – Človeče nehnevaj sa  ;Poznám krajinu, v ktorej žijem, Knižnica na cestách
  • Základná umelecká škola Heuréka – tvorivé dielne
  • Special Tactical Airsoft Racon – streľba z airsoft zbrane

Nakoľko bol tento festival čo do objemu vystupujúcich a sprievodného programu doslova veľkolepý a multimediálneho materiálu z neho je neúrekom, a nakoľko sú dovolenky a nie všetci, čo sa chceli zúčastniť sa zúčastnili, môžete si to pozrieť v nasledujúcich článkoch – bude ich celkovo asi 3 a toto je prvý.

Videá

Bohdan Mezei – (folk-alternative, Zvolen) – ako jediný člen skupiny hral skladby – Notorik, Štiavnická Anča ako aj legendárnu skladbu od Leonarda Cohena Hallelujah, ale tak trochu inak.

Pakáreň – Možno to tak malo byť

The Challegance (rock, Zvolen) – ich skladby nemajú názvy, len pracovné názvy

The Challegance – 

Femina Fortis – (brušný tanec Zvolen) – viac o nich napovie ich WWW stránke

Femina Fortis

Búrka – (punkrock, Zvolen), skladby Čo je najlepšie, Máme ešte čas, Nevadí ako aj Čierna diera a veľa ďalšieho

Búrka – Nikdy nie si sám

Fotografie – prvá porcia fotografií a v každom článku budú tie, ktoré do daného článku patria časovo.

Článok, foto a video: Ján Števonka. Gramatická úprava: Saška Konrádová.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading