• Št. apr 25th, 2024

Muštovanie, súťaž koláčov aj o tom bol 4. ročník Plodobrania

plodobranie-mustovanie
Pred Starou radnicou sa muštovalo. Foto: ZV-podujatia.

Muštovanie, výstava ovocia, prezentácia prác študentov, program pre žiakov ZŠ, súťaž koláčov, aj o tom bol už 4. ročník podujatia pod názvom Plodobranie.

Samotné podujatie zorganizovali študenti Technickej univerzity (TUZVO), konkrétne Fakulty ekológie a environmentalistiky FEE, ktorých združenie má názov TunaTU. Pomocnú ruku pridalo aj mesto Zvolen spolu s ďalšími partnermi.

Prvé dve Plodobrania sa konali v učebniach Technickej univerzity. Nakoľko však študenti chceli svoje aktivity predstaviť aj širokej verejnosti , už po druhýkrát sa toto podujatie konalo v Starej radnici a teraz si o tom pár riadkov napíšeme.

Po minuloročnom lisovaní  jabĺk v priestoroch Radnice sa táto disciplína preniesla pred Radnicu, kde takto na verejnosti študenti premieňali jablká na mušt, ktorý potom ponúkali okoloidúcim. Mesto Zvolen však nie je prvým mestom, kde takto lisovali jablká, konalo sa to už vo viacerých mestách Slovenska v rámci projektu Biokarpatský ovocný poklad.

Hlavnou myšlienkou tohto projektu je to, aby ľudia, ktorí žijú v obciach pestovali jablká,  z ktorých potom ak nie nič iné, tak aspoň mušt vyrobia a uskladnia.  Pri tejto činnosti zároveň zisťujú,  v ktorých obciach sa nachádzajú ovocné stromy s pôvodnými odrodami jabĺk.

Novinka tohto ročníka Plodobrania bola súťaž koláčov, ktorá mala veľký úspech a aj napriek tomu, že sa jednalo o prvý ročník súťaže, tak sa do nej prihlásilo hneď niekoľko súťažiacich.

Ak by niekto očakával, že tu budú len jablkové a hruškové koláče bol zaraz vyvedený z omylu, nakoľko tu boli také maškrty,  ako palacinky s gaštanovým pyré, štrúdľa z vločiek , slaná štrúdľa, jablčník, hruškovo- čokoládové muffiny a veľa ďalších.

Samotná súťaž prebiehala od 16-tej do 19-tej, kedy bolo vyhodnotenie. Medzi tým sa konali tri vskutku zaujímavé prednášky. Prvá bola o aktivitách FEE TUZVO v oblasti záchrany starých a okrajových odrôd ovocia, hovorilo sa aj o projekte Biokarpatský ovocný poklad a neskôr aj o zaujímavom projekte obnovy sadu Španie v Novej Bošaci a veľa ďalšieho.

Pred 19-tou sa konalo samotné vyhlásenie výsledkov o najlepší koláč.

Ďalšie Plodobranie je úspešne ukončené a rozhodne najmä poobede bol vskutku zaujímavý program. Zaujali prednášky,  počas ktorých sa dalo dozvedieť veľa zaujímavých informácií,  ktoré sa bežne nedajú nikde prečítať. Azda najlepším bodom programu  bola súťaž  koláčov, ktorá zožala veľký úspech.

Fotografie

Článok a foto: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading