• St. apr 24th, 2024

Ľubomír Feldek prišiel medzi deti do knižnice

Autor IMG_1979

sep 29, 2016 ,
zelene-jelene
Zelené jelene – jedna z mnohých kníh Ľubomíra Feldeka. Foto: ZV-podujatia.

V utorok 27.9.2016 zažila Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vzácnu návštevu, ktorú všetci, ktorí sem v tento deň prišli srdečne privítali, ale hosť neprišiel sám…

Ľubomír Feldek, ktorý vzácnou osobnosťou rozhodne je, si priviedol svoju manželku Oľgu. Toto veľké stretnutie žiakov základných škôl s významným slovenským spisovateľom bolo prvým podujatím zo série Deti, hurá do čítania 2.

Toto stretnutie bolo podporené z verejných zdrojov, respektíve podporil ho Fond na podporu umenia.

Pán Feldek sem prišiel v tento deň dvakrát. Najskôr o 10-tej doobeda a potom ešte raz, o 14-tej poobede.

Neváhali sme a prišli sme sa pozrieť aj my. Už pár desiatok minút pred druhým stretnutím tu naňho netrpezlivo čakalo veľa detí zo zvolenských základných škôl.

Veď ako by to mohlo byť inak, keď práve on je tým, čo nielen, ale hlavne knižné publikácie pre detského čitateľa napísal a veru ich je veľká plejáda. A tak sa veľa čítalo, aj deti sa zapájali a majster sa neraz ukázal ako veľký zabávač, ktorý si vie získať pozornosť detí a to jednoducho bravúrnym spôsobom.

Ľubomír Feldek sa narodil sa 9. októbra 1936 v Žiline. Študoval na stredných školách v Senici a v Žiline. Po skončení strednej školy študoval na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave slovenský jazyk a literatúru. Už počas štúdií začal pracovať ako redaktor vo vydavateľstve Mladé letá, neskôr pôsobil ako spisovateľ v slobodnom povolaní a od roku 1973 do roku 1986 bol vedúcim redaktorom Oddelenia pôvodnej a prekladovej poézie, súčasne dramaturgom divadla Poetického súboru Nová scéna v Bratislave. V roku 1989 sa zapojil do spoločenského pohybu nasmerovaného proti komunistickému režimu. Od mája 1990 bol vedúcim redaktorom kultúrnej prílohy Ahoj, Európa denníka Verejnosť. Od augusta 1995 žil v Prahe, momentálne žije v Bratislave. Feldekova tvorba je mnohoraká a pestrá, píše pre dospelých aj pre deti, je prekladateľom, autorom poézie, prózy, drámy, scenárov, publicistiky, literatúry faktu, odbornej literatúry atď. V jeho literatúre pre deti a mládež vyniká najmä jeho princíp partnerského dialógu medzi dospelým a dieťaťom. Autorovi ide o to, prebudiť detského čitateľa zo svojského vnímania textu do partnerského komunikačného vzťahu. Nie je to pritom znižovanie autora k tomu, čo je preňho menej, je to rešpektovanie toho, čo má svoju plnú hodnotu. Za svoju tvorbu bol Ľubomír Feldek odmenený viacerými vyznamenaniami, naposledy sa stal Laureátom Ceny ministra kultúry SR za výnimočný prínos v oblasti pôvodnej literatúry a prekladovej tvorby (2015). Autor sa tento rok dožíva významného životného jubilea.

Fotografie

Článok a foto: J. Števonka.

 

 

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading