• St. apr 24th, 2024

Rozprávkový les v Kováčovej

Autor IMG_1979

jún 12, 2010 ,
kozliatka
kozliatka

V meste Kováčová pri Zvolene sa v sobotu 12.júna.2010 uskutočnil už v poradí 7. ročník zábavného podujatia nielen pre deti z názvom Rozprávkový les.

Rozprávkový les je tradičná akcia organizovaná pre deti a všetkých ostatných, zo sprievodným programom. O program v lese sa starali tí najpovolanejší herci a umelci či už z prefesionálnej, alebo poloprofesionálnej oblasti.

Už ako z názvu vyplýva, tak veru rozprávkový les bol viac než rozprávkový a hlavne deti si prišli na svoje.Začiatok rozprávkového lesa začal pri pamätníku SNP silným trúbením na lesný roh. V lese čakalo na deti veľa rozprávkových postavičiek a a pri každom stanovišti sa zahrala krátka scénka, do ktorej sa zapájali aj samotné deti a tvoril sa tak dej príbehu. Tak ako to už býva, so štastným koncom.

Jednotlivé rozprávkové stanovištia:

  1. Zlá striga a Janko a Marienka – deti mali za úlohu poskladať z písmen slovo rozprávka, kým striga spala.
  2. Krásna snehulienka – hlasno volala za pomoci detí 7 trpaslíkov, žiaľ trpaslíci sa neobjavili a tak sa deti za pomoci Janka a Marienky, ako aj samotnej Snehulienky, premieňaly nasadením čapíc na trpaslíkov. Od Snehulienky dostali hlasovacie lístky.
  3. Piráti a hlasovanie –  na tomto stanovišti boli 3 piráti, z toho 2 dievčatá a deti hlasovali za to, ktorý z nich  dostane licenciu na obchodovanie s tovarom po mori. Víťaz však musel mať podpísanú licenciu od Kráľa. Piráti ešte dali jednému dietatu šatku, aby ju donieslo Červenej čiapočke.
  4. Dlhý, široký a bystrozraký – na to, aby bystrozraký ukázal cestu ku kráľovi, bolo treba ísť za Černokňažníkom, ktorý mal zo surovín (hríb, slepačia paprčka), čo poslal široký, vyrobiť čarovný elixír.
  5. Černokňažník – kedže bolo potrebné primiešať k surovinám od širokého ešte jednu ingredienciu a Černokňažník si už nepamätal akú, museli mu deti asistovať, aby nakoniec namiešali ten správny nápoj a vrátili sa k širokému.
  6. Dlhý, široký a bystrozraký – široký ochutnal elixír, zabralo to a tým pádom sa rozjasnilo aj bystrozraké mu a ukázal deťom cestu ku kráľovi.
  7. Kráľ, šašo a spiaca princezná – deti prišli ku kráľovi a poklonili sa pred ním. Kráľ však mal jeden problém a to, že jeho dcéra spala dlhým spánkom a bolo ju treba zobudiť. Jediné riešenie ako zobudiť princeznú, bolo pobozkať ju. Kedže nám dospelým to nedovolili, vybrali jedného chlapca, ktorému sa to podarilo až na 3 pokus. Princezná sa zobudila a spolu s kráľom poďakovali švárnemu junákovi za pomoc. V tom prišiel pirát a žiadal podpísanie licencie, v čom mu kráľ vyhovel.
  8. Perinbaba – tu deti prišli na to, že Perinbaba má doma veľký neporiadok, v čom vtrhla do domu zlá zubatá čomu sa deti veľmi zľakli.
  9. 3 kozliatka – vlk (vlastne dievča s namaľovanými fúzmi) klopal na dvere kozliatkam a ako to býva, kozliatka neotvorili dvere,  načo však vlk zobral ich perinu.
  10. Červená čiapočka a stará mama – Červená čiapočka dostala od dietaťa tú červenú šatku, čo jej poslal pirát a poďakovala, načo však boli deti upozornené na vlka, že sa skrýva za perinou, a keď  ho zbadali, riadne ho popreháňali po lese.
  11. Peklo – a na poslednom stanovišti sa deti dozvedeli, že kedže pekelník nieje v pekle, tak sa vlastne sa všetko dobre skončilo.

Medzi jednotlivými stanovištami  robili sprievodcu lesom a pomáhali s plnením úloh spomínaný Janko a Marienka, ktorí potom vyviedli všetkých z lesa.

Sprievodný program a stánky:

Pod pamätníkom na trávnatej ploche bol nafúknutí gumený hrad na šmýkanie pre deti. Bolo možné sa za 50 centov povoziť na koňoch, ktoré mali na starosti mladé dievčatá. V stánkoch popri ceste bolo možné si aj zamaškrtiť na cukrovej vaťe, trdelníku ako aj varenej kukurici. Rodičia ktorí chceli, aby ich deti vyzerali ešte lepšie, im mohli dať niečo pekné nakresliť na tvár za 1 €, poprípade kúpiť nejaký ten balón.

Zhrnutie:

Akcia to bola viac než pekná, čo sa týka hlavne rozprávkového lesa, ktorého príbeh bol poňatý viac než dobre. Jediné mínus, čo mi vadilo bolo že v tých stánkoch nebolo nič na zahasenie smädu v týchto horúčavách, ale to je len môj názor.

Fotografie:

  • Klasické zobrazenie -rozprávkový les TU a ostatné pred lesom TU.

Blog, foto : Ján Števonka. Gramatická úprava : Lenka Hrobáriková.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading