• So. apr 20th, 2024

Strašidelný večer na Zvolenskom zámku

Autor IMG_1979

okt 19, 2010 , , ,

 

ohnova-sou
Na začiatku predstavenie bola ohňová šou. Foto Ján Števonka

 

V dňoch 15. a 16.10.2010 sa uskutočnilo na Zvolenskom zámku tradičné dvojdňové strašidelné podujatie pod názvom Noc strachu a smiechu. Nopakovateľnú atmosféru si prišlo vychutnať cez 1200 ľudí.

Učelom tohto podujatia bolo nielen vystrašiť deti, ale ich aj zabaviť a to pri divadelných scénkach zo šermiarskeho, humorného alebo tragikomického žánru.

Miernou nevýhodou tohtoročného podujatia bolo uzimené počasie mesiaca október, ktorý vystriedal minuloročný teplý apríl.

Účinkujúce divadelné spolky, ostatní herci na podujatí

  • Ricasso – skupina historického šermu – Veronika Šebíková, Rastislav Horský, Michal Guba, Jozef Kb, Marián Danko, Stanislav Böhm
  • Tormen – skupina historických  scén – Mário Tormen, Vladimír Hauskrecht
  • Divadlo na vysokej noheDodo Šamaj, Juraj Smutný, Viktor Sabo a Marianna Mackurová
  • Ohňová šou – Robo Onderík
  • Ostatní herci/ečky – Dominika Dzurendová (striga), Dušan Böhm (Bernard), Michaela Bušovská (biela pani), Iriel-Gilwen Klimentová (striga), Juraj Haviar (sprievodca programom), Ľubomíra Ponická (striga), Stanislav Böhm (mních), Marián Danko (bubák), 

Od ohňa až po Hamleta

Po vstupe cez hlavnú bránu na nádvorí Zvolenského zámku mohli návštevníci na úvod vidieť ohňovú šou s horiacimi palicami, kde chlapec s dievčaťom ukázali svoje umenie.

Opodiaľ sa návštevníci presunuli k  bielemu plátnu, kde sa v podaní tieňového divadla odohrávala pitva kvázi nebohého človeka, ktorú vykonával Bernard.

Po zaujímavéj pitve sme sa presúvali na nádvorie pred kaplnku, kde bol pripravený dalši program.

Šermiarska skupina Ricasso odohrala jednu zo svojich divadelních scénok, ktoré majú v repertoáre pod názvom Alchaimista.

Po skončení šermiarskeho súboja sa stačilo len otočiť na druhú stranu nádvoria, kde sa odohrávala scénka o mučení, nasadených parohoch zakončená odťatím hlavy na gilotíne.

Na záver tejto humornej scénky sa prechádzalo malými dvermi, kde hlavným bodom bolo strašenie detí a sťaženie priechodu blikajúcim stroboskopom rovno do očí.

Posledným divadelným predstavením bola Shakespearovská hra pod názvom Vraždy na Elsinore, ktorú odohralo Divadlo na Vysokej nohe.

Odtiaľ sa všetci presunuli k hlavnej zámockej bráne, kde sa s každým návštevníkom lúčil s lampášom v ruke zhrbený Bernard.

Podujatie naplnilo očakávania

Celkovo sa dá podujatie zhodnotiť ako vydarené. Tých necelých 90 minút, čo trval program, stálo za to. Všetci návštevníci rôznych vekových skupín, či už to boli rodičia s deťmi alebo len samotní dospelí, si určite prišli na svoje a domov odchádzali s príjemnými pocitmi.

Jediným negatívom, ktoré toto podujatie malo, bol väčší počet divákov pri jednotlivých vstupoch. Tento dav neocenili hlavne tí nižší a mladší návštevníci, ktorým na ohňovej šou ako aj na tieňovom divadle robili problémy dovidieť zo zadných radov na predstavenie.

Fotografie v ako takéj kvalite TU.

Blog a foto: Ján Števonka. Gramatická úprava : J. M.

Podobná téma

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading