• Št. apr 25th, 2024

Mandolínový komorný orchester v parku Ľudovíta Štúra vo Zvolene

Autor IMG_1979

jún 27, 2011 ,
mandolinovy-subor-ziarinka
Dievčatá okrem svojho pôvabu predviedli aj vynikajúcu hru na mandolínach. Foto: Ján Števonka.

Mandolínový súbor Žiarinka z kysuckej obce Nesluša, pôsobí od roku 1995 a práve tento súbor prišiel do  mesta  Zvolen,  aby na Jána 24.6.2011 odohral svoje vystúpenie v rámci plánovaných podujatí zvolenského kultúrneho leta.

Na vystúpenie tohto súboru bolo vyhradené dôstojné miesto – park Ľudovíta Štúra. Práve toto prostredie umocnilo  vynikajúcu a komornú atmosféru tohto podujatia.

Pod vedením dirigentky a zároveň i umeleckej vedúcej Augusty Plošticovej predviedlo svoj talent 40 sympatických hráčok v hre na strunový hudobný nástroj – mandolínu.

Súbor Žiarinka sa počas svojej histórie zúčastnil prestížnych festivalov v Poľku, Srbsku, Nemecku, ako aj v pražskej Lucerne. Repertoár tvoria ľudové a populárne piesne, ale dievčatá s prehľadom zahrajú aj skladby od Verdiho, Bizeta , Mozarta.

Na prvom videu vám umelecká  vedúca predstaví súbor a na ostatných videách tu na stránke si môžete pozrieť už samotné vystúpenie dievčat, hrajúcich na mandolínach.

Augusta Plošticová predstavuje súbor Žiarinka.

V prestávkach  medzi jednotlivými skladbami sme sa  dozvedeli aj to, že súbor má názov podľa kopca Žiar a všetky hráčky pochádzajú z Nesluše a chodia do jednej školy.

Žiarinka

Pani Augusta ešte prezradila na svoje zverenkyne, že v škole majú od rovesníkov nelichotivé prezývky, ako žiarovka, neónka, alebo trubica.

Žiarinka

Na záver treba povedať, že celé vystúpenie bolo proste vynikajúce  a po každej skladbe si dievčatá vyslúžili patričný potlesk od publika.

Pár fotografií z vystúpenia

Blog, foto a video: IMG_1979

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading