• Pi. apr 19th, 2024

Exotické brušné tance vo Zvolene

femina-fortis-zvolen
Foto: Ján Števonka.

Počas roka absolvuje redakcia nespočetne veľa výjazdou po Zvolene na podujatia rôznych kategórii a neraz sa stane, že nás niektoré prekvapí svojou kvalitou natoľko, že si povieme toto je to pravé orechové.

Práve akcia Pivný pochod bola tá, ktorá asi tak najviac zarezonovala ľudom v hlave, kedy pri tanečkoch nejeden vytriezvel  a ostal hľadieť v nemom úžase nad týmito bezosporu krásnymi dievčatami.

Pred nedávnom som našiel vylepený plagát na informačnej tabuľy na námestí vo Zvolene práve tejto tanečnej skupiny a povedal som si, skontaktujem Michaelu Volekovú a uvidím či nám dovolí nahliadnuť hlbšie do ich kuchyne.

Netrvalo dlho a aj napriek tomu, že majú dosť vyťažený program pre nás pripravila tento článok ktorý si teraz môžete prečítať rozhodne to stojí za to a ich kuchyňa je naozaj pestrá.

Tak nech sa páči predstavte sa čitateľom.

Sme trio brušných tanečníc a spolu sme v roku 2009 založili našu mladú tanečnú skupinu kategórii FORTIS.

American tribal style (ATS) alebo americký kmeňový tanec, ktorému sa venujeme, vznikol, ako už názov napovedá, v Amerike. V závere minulého storočia prenikol do Európy a v súčasnosti je moderným a vyhľadávaným druhom brušného tanca. Vychádza z folklórnych tancov východných kultúr, zo španielskeho flamenca a tiež z mnohých iných populárnych tanečných štýlov. Je fúziou a veľkou fantáziou.

Skupina je kmeňom, v ktorom nie je miesto pre konkurenciu. Všetky členky majú byť rovnocenné. Dôraz tanca je najmä na sile, dôstojnosti, moci a zmyselnosti ženy. Pohyby pôsobia jednoducho, ale vyžadujú si hrdé držanie tela, napätie až do končekov prstov, tanečnú rutinu. Špecifikom tanca je dorozumievanie pomocou internej neverbálnej komunikácie, tzv. signálmi, určujúcimi nasledujúci tanečný prvok. Preto môže celá skupina tancovať spolu a naraz, aj keď sa nejedná o vopred vymyslenú choreografiu. Týmto sa každý tanec stáva spontánnym, spoločne prežívaným a neopakovateľným. Vystúpenia sú vo svojej zemitosti zároveň charakteristické ladnosťou, hravosťou, podmanivosťou.

S orientálnym tancom sme sa prvýkrát zoznámili na kurzoch u dvoch zvolenských lektoriek, ktoré sme navštevovali od roku 2007. Už čoskoro sme však podľahli čaru štýlu tribal, a tak sme sa mu začali venovať v štúdiu Alishaba v Banskej Bystrici. Navštevujeme tiež workshopy a semináre na Slovensku i v zahraničí, vystupujeme pod krídlami šermiarskej skupiny Rytieri Vir Fortis zo Zvolena a všetky mladé dievčatá a ženy rady privítame na tréningoch nášho kmeňa FEMINA FORTIS.

Tak ako bolo spomenuté vyššie nieje nič jednoduchšie ak chcete zažiť kus exotiky zájdite na ich stránku a možno to bude to čo ste už dlho hľadali.

Pár fotografií aj z mojej zbierky.

A pre vás ostatných čo máte záujem o spropagovanie vašich aktivít, skupín, spolkov a podobne neváhajte a kontaktujte redakciu zv-podujatia@live.com  poprípade 0908516630 aj pre vás sú dvere otvorené, samozrejme má to svoje hranice.

Článok, foto : Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading