• Pi. apr 19th, 2024

Na (divadelné) hry máme celú dnešnú noc

Autor IMG_1979

nov 19, 2011
noc-divadiel-zvolen-2011
zdroj – http://www.nocdivadiel.sk.

Dnes sa začína Noc divadiel, za úlohu si dáva oživiť dlhú novembrovú noc hrami, hlavne tými divadelnými. Od skorého popoludnia spustí svoj špeciálny program 30 divadiel v 9 slovenských mestách. „Na (divadelné) hry máme celú Noc“ v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Martine, Nitre, Prešove, Trnave, Zvolene a Žiline.V noci bude paradoxne vidieť viac ako cez deň. Počas Noci divadiel totiž divadlá ukážu, čo všetko sa skrýva v ich zákulisí či na čom práve pracujú. Netreba však ostať len pri dívaní sa. Program ponúka veľa hier, do ktorých sa dá zapojiť. Či už improvizácie s hercami, diskusie s tvorcami inscenácií alebo skúšanie divadelných faciek a výrobu bábok. Ak ste ešte neležali v divadle, nezažili nefalšovaný stres pred premiérou, sobota 19. 11. je ideálny čas na nové zážitky na divadelných doskách.

Už o 14.00 hod. sa v Žiline stretnú Dve divadlá na jednej trati, Stanica Žilina-Záriečie a Bábkové divadlo Žilina. V Košiciach v tom istom čase spustí svoj program Thália Színház a zavŕši ho lampiónovou púťou mestom s ďalšími košickými divadlami: Štátnym divadlom, Bábkovým divadlom a Tabačkou Kulturfabrik. V Banskej Bystrici si prídu na svoje milovníci opery, súčasného tanca, klasickej drámy i bábkového divadlo v rámci spoločného projektu šiestich divadiel Sen o prebudenej Bystrici. Slovenské komorné divadlo Martin hosťuje v rodnom meste Jozefa Kronera v Staškove, kde sa bude odovzdávať i Cena Jozefa Kronera. Celý večer sa budú v Divadle Jána Palárika v Trnave spievať piesne o Trnave. Neobvyklé zážitky a polnočné prekvapenie čakajú na návštevníkov Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene.V Divadle Andreja Bagara v Nitre sa o 19.00 hod. zavŕši rádiomost, ktorý v éteri Slovenského rozhlasu spojí zapojené divadlá a ich divákov po celom Slovensku.

Noc divadiel sa uskutoční v Bratislave na 13 scénach. Z technických príčin z podujatia tento rok odstúpilo Divadlo Malá scéna STU. Do druhého ročníka noci otvorených divadiel prvýkrát vstupuje Bratislavské bábkové divadlo, Dezorzovo lútkové divadlo, Kultúrny inštitút Maďarskej republiky, Divadelný klub Tangere, Ticho a spol. a Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava. To pripravilo nočnú prehliadku svojich zákutí aj s odborným výkladom Fantóma divadla. Nechajte sa zasvätiť do prípravy predstavenia v Divadle LUDUS a v Divadelnom klube Tangere alebo si pozrite premiéru Muzikálového sna v Divadle Nová scéna. V Štúdiu 12 je na programe krst novej knihy Príbeh Divadla bez domova za účasti jej tvorcov i slam poetry. Príjemným záverom večera môžu byť Šťastné konce – čítačka prvej autorskej podoby novej hry Stanislava Štepku v Radošinskom naivnom divadle.

Polnočné prekvapenie dňa divadiel vo Zvolene

Program Zvolen

DIVADLO JOZEFA GREGORA TAJOVSKÉHO VO ZVOLENE

Divadelná 3, Zvolen

17:00 Betlehem

  • Premiéra inscenácie pre deti a dospelých na motívy slovenských ľudových vianočných textovRéžia: Michal Spišák Vstupné: 5 €

Po skončení premiéry tvorivé dielne pre publikum, spoločné ozdobovanie vianočného stromčeka, beseda a autogramiáda hercov – do 20.00 hod.

21:00 Večerný divadelný koktail pre dospelých

  • Neobvyklé zážitky v priestoroch divadla, zátišia zo starých divadelných hier, videozáznamy archívnych inscenácií, pôvodné fotografie, plagáty, kostýmy, výnimočné predstavenie rozprávky SNEHULIENKA A SEDEM TRPASLÍKOV vo verzii pre DOSPELÝCH, hľadanie divákov s prívlastkom NAJ, možnosť fotografovať.

24:00 Polnočné prekvapenie

Rezervácia vstupeniek na premiéru Betlehem: vstupenky@djgt.sk, tel: 045 / 5551 226
Večerný program má bezplatný vstup (do naplnenia kapacity divadla)

Informácie čerpané – http://www.nocdivadiel.sk

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading