• Pi. apr 19th, 2024

Vernisáž výstavy Mapy na Zvolenskom zámku

mapy-vystava-zvolensky-zamok-7
Foto: Ján Števonka.

Vo štvrtok 8.11.2011 sa uskutočnila v Stĺpovej sieni zvolenského zámku vernisáž výstavy Mapy (výber).

Výstava je výberom z medzinárodného projektu MAPY – umelecká kartografia v strede Európy 1960 – 2011, ktorý vznikol v spolupráci Slovenskej národnej galérie a Galérie mesta Bratislavy. Projekt mal premiéru v Mirbachovom paláci GMB (MAPY I. Známe a neznáme, 29. 6. – 28. 8. 2011) a vo Vodných kasárňach SNG v Bratislave (MAPY II. Neznáme oblasti, 15. 7. – 3. 9. 2011) a prezentoval diela umeleckej kartografie autorov zo štyroch stredoeurópskych krajín – Slovenska, Čiech, Maďarska a Poľska. K výstave vyšiel plnofarebný 172 stranový katalóg, koncipovaný ako atlas umeleckých máp s odkazmi, témami a návodmi na ich možné čítanie. (zdroj SNG). Viac o výstave si môžete prečítať aj v TS správe.

Na začiatku programu vystúpili v hudobnom salóniku študenti súkromného konzervatória Pink Harmony AcademyViktória Galusová, ktorá zaspievala Pergolesiho áriu, po nej na gitare zahral Povol Orosz, tóny husieľ sa rozozvučali pod rukami Flóry Kissovej, ktorá zahrala Ave Mária a po nej sa opäť so spevom predstavila Viktória Galusová so skladbou od Vébera Memory. V závere zaspieval  učiteľ spevu na konzervatóriu Stanislav Bartko áriu Rodolfa.

Flóra Kissová – Ave Mária

Po hudobnej vložke nasledovala prezentácia  výstavy z úst kurátoriek zo SNG Lucie Gregoravej (Slovenská národná galéria) a Daniely Čarnej (Galéria mesta Bratislavy), ktoré svojimi slovami plnohodnotne objasnili význam tejto výstavy.

Nakoniec sa všetci prítomní odobrali do priestorov Stĺpovej siene zvolenského zámku, kde okrem vystavovaných diel bolo pre nich pripravené bohaté občerstvenie v predvianočnom duchu.

Po vzhliadnutí môžem vrelo odporučiť návštevu tejto výstavy, ktorá potrvá od 9. decembra 2011 do 22. januára 2012 v čase otváracích hodín.

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading