• St. apr 24th, 2024

Kráľovná kníh zvolenská

kral-detskych-citatelov-zvolen
Juraj Oravčok, Veronika Debnárová a Michaela Donovalová. Foto: Monika Necpálová.

Červený koberec sa rozkotúľal v Krajskej knižnici Ľ. Štúra vo Zvolene. Povstaňte, prichádza kráľ! Pardon, veď je to kráľovná . Veronika Debnárová, kráľovná detských čitateľov! A sprievod nemá obdoby. Vedľa nej najsčítanejší radca a prvý rytier Juraj Oravčok a múdra prvá dáma Michaela Donovalová. Slečny zaúčajú umným myšlienkam na Základnej škole na Hrnčiarskej ulici, radca radí spolužiakom na Základnej škole Námestie Mládeže. Vládu nad krajinou detskej literatúry im 29. marca 2012 odovzdala do rúk riaditeľka knižnice Milota Torňošová. Traja najšikovnejší čitatelia si spoločnými silami vlani požičali domov 620 kníh! Kráľovské šerpy im patria zaslúžene, obstáli totiž medzi ďalšími 2898 zaregistrovanými detskými čitateľmi. Ak im toto čitateľské úsilie vydrží, na oddelení detskej literatúry ich čaká zvyšných 12 000 diel.

„Panuje názor, že deti v súčasnosti nečítajú, alebo čítajú málo. Niektoré z nich však majú knihy rady a čítajú ich neúrekom,“ hovorí Zlatica Brodnianska zo zvolenskej knižnice. S nápadom ako pritiahnuť deti ku knižkám prichádzajú samotní mladí čitatelia v posolstve: „My, kráľovné a králi detských čitateľov, účastníci 5. celoslovenského snemu v Banskej Bystrici, obraciame sa na tých, čo čítanie detí podporiť chcú a môžu … Kým nevieme ešte čítať, alebo keď čítať už vieme, ale nám to dobre nejde – povzbuďte nás a naučte čítať tak, aby sme nerobili chyby a prečítanému rozumeli.“ Medzi tipmi zaujal i tento: „Zamierte s nami do knižnice. Ak ušetriť chcete “eury„! Tam za obnos malý po celý rok si môžeme z rôznych knižiek vyberať a čítať do sýtosti .“  Pod posolstvo sa atramentom podpísali dosluhujúci králi a kráľovné detských čitateľov Slovenska, knihovník Peter Klinec, spisovatelia Gabriela Futová a Roman Brat.

Nová kráľovná predniesla svojim spolužiakom, ktorí boli na korunovácii prítomní, kráľovský sľub: „Sľubujem vernosť a oddanosť svojmu kráľovstvu. Budem dbať o blaho kráľovstva kníh a šíriť jeho dobré meno a čítaním kníh budem vzorom  pre svojich poddaných. Nedopustím, aby môj ľud prestal čítať a vo svojom okolí budem získavať všetkých pre čítanie. Zostanem navždy verná svojmu kráľovstvu.“

Detské očká toho vidia dnes veľmi veľa. Dohliadnuť na to, aby sa v toľkých informáciách nestratili, je aj cieľom knižnice. V minulom roku pripravili na oddelení detskej literatúry krajskej knižnice 185 kolektívnych podujatí pre najmenších. Zaujímavo vyznieva z úst detských čitateľov, že najradšej siahnu po upírskych príbehoch… Uvažujete, ako deťom ukázať, že knihy sú tu pre ne? Choďte im príkladom. Nech vidia knihu vo vašich rukách, nech s vami zájdu do knižnice. Času na to, aby ste sedmospáčov malých knihou uspávali, je málo? Možno treba garde obrátiť. Deti sa iste nadchnú, ak Vám budú môcť namiesto bozku na dobrú noc rozprávku z maľovanej knihy prečítať.

Fotografie

Článok a foto: Monika Necpálová.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteru

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading