• St. apr 24th, 2024

Nečakaný mokrý prepad na Zvolenskom zámku

Autor IMG_1979

jún 9, 2012
lekarske-tajomstvo
Zdroj foto: http://www.zhz.sk

Chudák doktor Morvaj! Pred 18 rokmi a 9 mesiacmi si pekne skomplikoval život. Dovčera ani nevedel ako. Ale každé tajomstvo vezme voda. Včera detto. Situácia bola prekérna. A do toho zrazu….

Nemocnicu včera v noci  nečakane prepadli… Útočníci blýskali do tmy a robili riadny rachot. Na ticho si pozor nedávali. Pod ich náletom duneli i múry Zvolenského zámku. Kde-tu blysli, zase zmizli, ale veštec Jurčovič z oblakov vyčítal, že ešte narobia poriadnu neplechu. Našťastie si to tam hore zle vyrátali a prepadli doktora Morvaja až vo chvíli, keď po poldruha hodine vychádzal z miestnosti pre doktorov. Diagnózu stanovil doktor Jurčovič takto: Prebytok vody, „divadelný dážď“.  Spomenutá diagnóza má len jednu chybu – nevieme, či sa kvôli nej doktor Morvaj stihol zmieriť so svojím synom, alebo nie.

Útočníkom sa podarilo vyplašiť svedkov. Tí, zahalení v dekách a pod dáždnikmi, rozpŕchli sa pred polnocou domov. Prepadové komando sa behom pol hodiny vybúrilo. Nezostal po ňom ani mastný fľak, doslova sa vsiaklo do zeme. Ale doktorovi Morvajovi to už nebolo nič platné. Po tom, ako ho na scéne prepadli kvapky dažďa, stretnutie otca so synom už bolo na míle vzdialené. Alebo žeby predsa… Šancu na reparát z rodičovstva bude mať pán doktor dnes večer. V tom istom čase pred tvárami stovák svedkov. Len miesto stretnutia je zatiaľ neisté. Včera v noci sa všetko strhlo na nádvorí zámku. Dnes sa ešte uvidí.

Ak chcete byť pri tom, sledujte pozorne, čo sa kde šuchne. Rozuzlenie príbehu viac ako zamotaného, kde už nikto nevie, kým vlastne je, sa totiž možno odohrá v prítmí divadla. Ach tie tajomstvá…. všetko robia tajne. Vždy sa čaká až do poslednej chvíle, kým sa čosi prezradí. No kto by ich nemal rád!? Divadelné tajomstvá… Preto sa vždy zhŕkne toľko tajných pozorovateľov.

A prší – neprší, má to svoje čaro. Tretí herec na scéne v podobe „prepadového komanda dažďových kvapiek“ zaujal nepochybne tiež a spravil tak z otvorenia 39. ročníka Medzinárodného letného divadelného a operného festivalu zážitok nad zážitky. Meteorológ Peter Jurčovič sa obecenstvu na zámku prihováral počas noci osobne nie raz.  Cez prestávku sa roztrhlo vrece s dažďovými kvapkami. „Druhá časť predstavenia sa po utretí scény a lavičiek napokon hrala, ale kvôli ďalšej vlne dažďa asi po polhodine sa bohužiaľ nedohrala,“ hovorí dramaturgička DJGT Uršuľa Ferenčuková, no s úsmevom dodáva:  „Diváci aj tak ocenili hercov potleskom.“

Zámocké hry zvolenské sa tešia na priateľov kultúry od 8. do 30. júna 2012. Pestrý repertoár pozostáva z lahôdok domácej i zahraničnej kuchyne. Počas slávnostného zahájenia festivalu sa hosťom prihovoril primátor mesta Miroslav Kusein. Riaditeľka DJGT Jana Raffajová symbolicky podotkla: „Keďže je Deň priateľstva, veríme, že počet priateľov divadla bude stále narastať.“ Činoherná časť sa koná pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku. Práve on mal česť privítať prvé tohtoročné publikum na zámockom nádvorí.

Premiéra hry Ray Cooneyho Lekárske tajomstvo v réžii Martina Kákoša zožala divácky úspech. Inscenácia upúšťa od anglických reálií a divák si zgustne na slovenských pomeroch v zdravotníctve. V úlohe doktora Morvaja sa predstavil Michal Ďuriš. Inscenácia však predstavuje vo veselej situačnej komédii celú plejádu hereckých osobností zvolenského ansámblu.

Pri otváracom predstavení Zámockých hier zvolenských 2012 stála sudička v dažďových šatách. Nech teda z neba padalo na festival šťastie! Krst vodou je ale neopakovateľný, milé nebo…

Fotografie

Článok a foto: Monika Necpálová.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteru

Podobná téma

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading