• Pi. apr 19th, 2024

Culturebox naplnil očakávania do bodky

Autor IMG_1979

júl 23, 2012 , ,
culturebox-6-zvolen
Voilà. Foto: ZV-podujatia.

Zmes netradičných hudobných žánrov. Aj tak sa dá nazvať už tradičný hudobný festival Culturebox, ktorého už šiesty ročník sa uskutočnil 21. a 22.7.2012 v sále Starej radnice vo Zvolene.

Tento hudobný festival bol organizovaný OZ Freeumenie na čele s Petrom Kičákom, ktorý sa zároveň staral aj o hudobnú produkciu tak ako roky minulé, tak aj tentoraz. Pomocnú ruku pridalo aj mesto Zvolen.

V piatok mala ako prvá vystúpiť speváčka Nora Ibsenová, ktorá je známa z projektu “6 divas”  po boku klaviristu a producenta Marcela Véna pôvodom zo Zvolena. Nakoľko však Nora kvôli chorobe nemohla prísť, prišiel a zahral Marcel Vén s novou kapelou. Zostavu tvorili Dany Gulyaz (gitara), Gábor Tokár (bicie) a Marcel Vén (piano, melodica). Ako povedal Marcel Vén, ich hudba nemá  konkrétne pesničky, ale sety nálad, inšpirácií a tak podobne a aj preto Vám ponúkame desaťminútový záznam z tohto koncertu.

Marcel Vén

Druhá kapela, ktorá vystúpila v tento deň bola Šramot a ako povedal spevák Tomáš Vravník, prišli sme zahrať ukrutný krut. Celé ich vystúpenie bolo zároveň prezentáciou ich nového CD pod názvom Staromládenecký duch a práve z tohto albumu pochádzala väčšina skladieb, ktoré tento večer zahrali. Pred každou skladbou povedal spevák pár slov, o čom bude nasledujúca skladba.

Šramot – Osy

Druhý deň festivalu začal pozoruhodným javom a to doslova plnou sálou ľudí, ktorí si našli čas a prišli sa pozrieť na jedno útle žieňa s neskutočným hlasovým fondom – Zdenku Trvalcovú. Zdenka Trvalcová pôvodom zo Žarnovice sem zavítala s kapelou pod názvom Voilà a všetko sa to nieslo v duchu fancúzskeho šansónu. Neskutočnou francúzštinou spievala skladby od Edith Piaf, ktorá doslova ožila tu v Starej radnici a v ostatných skladbách sa prezentovali vlastnými skladbami o láske. V jednej zo skladieb od Edith Piaf pod názvom La goualante du pauvre Jean zapojila aj divákov  v sále. Okrem šansónov Edith Piaf zaspievala  i novšie francúzske piesne, napríklad ” Voyage voyage” ako aj ” Ella elle l’a “.

Voilà – La vie en rose 

Posledná kapela, ktorá vystúpila na tomto 6. ročníku Culturebox bola zvolenská skupina Pančuchy Eleny Hríbovej. Začiatok ich vystúpenia išiel pekne zvesela, frontman kapely privítal všetkých prítomných na komornom koncerte. Táto skupina hrávala do roku 2004, potom sa však odmlčala, aby tento rok ohlásila veľký comeback a týmto pokračovala v okresnom turné. Ich vystúpenie malo riadne grády, Stará radnica sa otriasala v základoch pri skladbách ako Ovce, kozy barany, Dneska to nedám, Lesnícky punk, Neveriaci Tomáš a veľa ďalších. Najbližšie ich bude možné vidieť na festivale Budča fest 4.8.2012 a v závere mesiace na Sliačskom rockovom lete.

Pančuchy Eleny Hríbovej – Oucajder 

Fotografie

Záverom treba povedať, že skladba programu bola vynikajúca a v sobotu to  neskutočne vygradovalo. Jediné negatívum  bolo počasie, ktoré nedovolilo uskutočniť tento festival na námestí. Ešte raz treba poďakovať OZ Freeumenie za umelecký zážitok.

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Podobná téma

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading