• Št. apr 25th, 2024

Capalest v regióne 2012

Autor IMG_1979

júl 30, 2012 , ,
capalest-v-regione-2012
Plagát k podujatiu.

LES TROMANO – S ozvenou po celej Európe (Toute l´Europe en Echo)
10. augusta 2012 začína festivalová CESTA REGIÓNOM – s francúzskym hudobným telesom LES TROMANO v koncertnom programe „S ozvenou po celej Európe“. Festivaloví umelci tohtoročného festivalu poézie, divadla a hudby Capalest 2012 (od 16. do 19. augusta 2012 v Banskej Štiavnici) sa predstavia niekoľkých mestách Banskobystrického samosprávneho kraja.

Toto hudobné teleso tvoria mladí sólisti z najprestížnejších filharmónií Európy, ktorí kombinujú hudbu veľkých európskych skladateľov a nám prinesú prierez svetovej hudby rôznych kultúr a kontinentov od roku 1920 po súčasnosť.

LES TROMANO primiešali do svojho hudobného programu hudbu napísanú pre balet dvoch ruských skladateľov, ktorí poznačili 20. storočie a ktorí sa bili za slobodu umenia: Dmitrij D. Šostakovič a Sergej S. Prokofiev. Ich hudba sa bude striedať s hudbou západu a latinskými rytmami. Strhnutí emóciami si diváci pocestujú časom a kontinentmi, kde bude vznikať melanž cigánskej, židovskej, španielskej, francúzskej a škandinávskej kultúry…

Niekoľkoročná vzájomná spolupráca v oblasti organizácie festivalu a jeho špecifickej časti Cesta regiónom je konkrétnym príspevkom Banskobystrického samosprávneho kraja a Občianskeho združenia Capalest k rozvinutiu medzikultúrneho dialógu na európskej úrovni. Nad 10. ročníkom Capalestu v Banskej Štiavnici a Capalestu v regióne prevzal záštitu predseda BBSK Vladimír Maňka. Tohtoročné koncerty Capalestu v regióne sa uskutočnia v štyroch mestách nášho kraja:

  • Kremnica 10. august 2012 o 19.00 h – Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (v spolupráci s NBS – Múzeum mincí a medailí v Kremnici)
  • Dudince 11. august 2012 o 19.00 h – kúpeľný park (v spolupráci s SLOVTHERMAE, Kúpele Diamant Dudince, š. p., Kúpele Dudince, a. s. a OOCR Dudince)
  • Banská Štiavnica 12. august 2012 o 16.30 h – Joergesov dom, nádvorie* (v spolupráci s Joergesov dom a. s. a Mesto Banská Štiavnica)
  • Zvolen 13. august 2012 o 19.00 h – Stará radnica vo Zvolene (v spolupráci s Podpolianskym osvetovým strediskom a Mesto Zvolen)

*koncert v Banskej Štiavnici sa uskutoční po vernisáži maliarky Yanouche Telgruc na nádvorí Joergesovho domu. Spoločne rozkrájame narodeninovú tortu festivalu.

Hudobníci:

Yorick Troman (husle)
Daniel Troman (akordeón)
Yann Dubost (kontrabas)

Viac info nájdete aj na stránke TU.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading