• Pi. apr 19th, 2024

Cageova tvorba ožila v Lesníckom múzeu vo Zvolene

Autor IMG_1979

okt 7, 2012 , ,
john-cage-hu(d)by-zvolen
Foto: Ján Števonka.

Ak by bol žil, oslávil by 5.10.2012 okrúhle sté narodeniny! On tu však už nie je, ale jeho tvorba  a všetko to, čo za sebou zanechal tu bude vždy s nami. Už len keď si doma, alebo kdekoľvek sadnete a započúvate sa do zvukov  v okolí, tak sa zaraz ocitnete na koncerte práve prebiehajúcej skladby pod názvom Tichá 4’33”.

Reč je o umelcovi vo všetkých jeho podobách. Práve jeho tvorbu prišli prezentovať do Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene študenti muzikológie Univerzity Komenského v Bratislave s názvom John Cage a hu(d)by, ktoré prinášajú pohľad na tvorbu experimentálneho amerického skladateľa, vynálezcu a filozofa Johna Cagea (1912–1992). Príznačnou črtou jeho života bola zvedavosť vo vzťahu ku všetkému novému, ktorá sa premietala do možných i nemožných spojitostí medzi zvukmi a prírodou. Cageova túžba po spojení húb a hudby sa odráža aj v dramaturgii projektu.

Dosť bolo teda slov, lepšiu predstavu si urobíte, ak si pozriete na priložených videách ukážky toho, čo bolo možné počuť v interpretácii umelcov a bude Vám jasné, prečo bol John Cage taký výnimočný a nadčasový zároveň.

V úvode sa o fascinujúcom svete húb rozhovoril Stanislav Glejdura. Veď práve Cage bol ten, ktorý tak miloval huby, chodil za nimi do lesa a zbieral ich. Nezanevrel na ne aj napriek tomu, že sa pár krát  priotrávil a práve táto záľuba mu priniesla výhru mikrobusu v televíznom kvíze, ktorú vyhral.

Tri myšlienky mykológa zanalyzoval básnik a filozof Jozef Cseres, ktorý rozobral vo svojich myšlienkach aj zvuk húb, ktorý vydávajú, keď z nich vystreľujú výtrusy.

Po slovách prišla na rad hudba. Bola to zmes zvukov pretavená do kompaktného, zaujímavého, podmaňujúceho a fascinujúceho celku. Človek pri počúvaní tejto hudby príde na to, kto bol Cage a čo nám chcel vo svojej tvorbe povedať. Videoukážky Vám prinášajú dôkaz a verím, že sa pri nich nad autorom a jeho dielom zamyslite.

Videá 

Suite for Toy Piano – pre hráčkársky klavír (1948)

4’33”pre ľubovoľné obsadenenie (1952)

Living Room Music – pre perkusie a štyri ľudské hlasy (1940)

Po skončení programu bolo pre všetkých prítomných pripravené chutné občerstvenie v podobe hubových špecialít.

Fotografie

Na záver sa dá povedať, že je ťažké opísať slovami to, čo bolo možné vidieť a počuť. Rozhodne však John Cage bol zaujímavý človek, jeho ponímanie hudby je neskutočné a jeho umenie prináša svojim poslucháčom inšpiráciu do ďalšieho života.

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading