• Pi. apr 19th, 2024

Vieme, aké nové expozície budú na zvolenskom zámku

galeria-zvolen-zamok
Foto: Ján Števonka.

Obyvatelia mesta Zvolen ako aj návštevníci mesta iste s nevôľou prijali fakt, že priestory expozícií SNG Zvolen – zámok sú v mesiaci október pre verejnosť zatvorené z dôvodu reinštalácie stálych expozičných celkov. Následné otvorenie bude pravdepodobne 7. novembra.

Nakoľko sme dostali otázky od Vás čitateľov, prečo sú tieto priestory pre verejnosť uzatvorené, rozhodli sme sa požiadať zástupcov zámku o vyjadrenie. Predbehla nás však Silvia Čatayová, ktorá nás pozvala ako jedno z médií na stretnutie a rozhovor o prebiehajúcej reinštalácii s vedúcim kurátorom zbierky starého umenia SNG Mgr. Dušanom Buranom, PhD. a Mgr. Zuzanou Ludikovou, kurátorkou zbierky Európskeho maliarstva. Mali sme tak možnosť nazrieť do zákulisia príprav nových expozícií pre verejnosť.

Možno Vás napadne myšlienka,  prečo to bude trvať taký dlhý čas. Ako sa dozvedáme od Zuzany Ludikovej, na zavesenie jedného obrazu je potrebné minimálne dve hodiny času s dodržaním všetkých postupov, aby sa tieto staré diela nepoškodili.

Okrem toho, že si tu návštevník bude môcť pozrieť nové obrazy, môže sa tešiť na tzv. prednáškové cykly na rôzne témy.  Niektoré budú odborne zamerané, iné budú mať  kultúrnohistorický či náučný záber. Návštevník  tak bude mať možnosť dozvedieť sa niečo nové z dejín umenia alebo z kultúrnej histórie vo všeobecnosti. Bude mať možnosť vypočuť si životné príbehy osobností, ktoré sú zobrazené na obrazoch. Bude to iste pútavé a zaujímavé rozprávanie, nakoľko sa jedná o exkluzívne a nákladné portréty panovníkov, repliky, vystavované v Prahe alebo v Louvri.  Samotné prednášky sú naplánované raz mesačne, prvá bude až v novom roku. Nakoľko je však do nového roka ešte predsa len ďaleko, tak je pravdepodobné, že niečo na spôsob takejto prednášky sa ešte tento rok v priestoroch galérie uskutoční.

Ako je zrejmé z predchádzajúceho textu,  je sa veru na čo tešiť a na priložených videách sa dozviete ešte podstatne viac.

Za gotickú časť, ktorá sa nachádza v prízemnej časti galérie zvolenského zámku hovoril na kameru  Mgr. Dušan Buran, PhD

A o tom, čo sa zmení a čo bude možné vidieť v priestoroch prvého poschodia porozprávala Mgr. Zuzana Ludiková.

Fotografie

Od novembra budú pre všetkých, ktorí  si nájdu cestu na zvolenský zámok pripravené nové expozície a rozhodne je sa na čo tešiť.  Buďte teda pripravení na znovuotvorenie expozícií SNG Zvolen – zámok pre verejnosť

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteru

Článok a foto: Ján Števonka.

Podobná téma

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading