• Št. apr 25th, 2024

Basetové rohy v podaní Lotz Tria zneli v radnici

robert-sebesta
Róbert Šebesta. Foto: Ján Števonka.

V nedeľu 16.12.2012 sa o 18:00 hod uskutočnil na starej radnici koncert basetových rohov v podaní hudobného tria Lotz Trio, ktorý zorganizovalo mesto Zvolen.

Lotz Trio v zložení Róbert Šebesta, Ronald Šebesta a Andreas Fink je formácia pomenovaná po fenomenálnom nástrojárovi Theodorovi Lotzovi, ktorý pôsobil v Prešporku a Viedni. V obsadení troch basetových rohov hrá hudbu, ktorá zaznievala ako Musique de Table počas spoločenských stretnutí v šľachtických kruhoch.

V repertoári Lotz Tria dominuje pôvodná tvorba hudobného génia Wolfganga Amadea Mozarta, súbor však uvádza aj hudbu ďalších známych súdobých skladateľov – Juraja Družackého, Antonia Salieriho, Martina I Solera, Antona Stadlera, Johanna Josefa Röslera, Vojtĕcha Nudĕru a Antonína Volánka.

Poslucháčsky atraktívnou súčasťou repertoáru sú aj dobové úpravy vybraných čísel z Mozartových opier Čarovná flauta, Figarova svadba a Don Giovanni.

Na svojom debutovom CD (HF 2008) Lotz Trio nahralo unikátnu sadu skladieb súčasných slovenských autorov Martina Burlasa, Mariána Lejavu, Daniela Mateja, Boška Milakoviča a Mareka Piačeka, napísaných pre historické basetové rohy.

Významným obohatením Slovenskej hudobnej kultúry je aj premiérová nahrávka kompletnej zbierky skladieb Juraja Družackého pre tri basetové rohy s názvom Divertissement Pour Trois Cors de Basset (Hevhetia 2009).

Pri uvádzaní tradičného repertoára Lotz Trio vychádza z princípov dobovej interpretačnej praxe. Formácia pravidelne účinkuje v rámci európskych hudobných festivalov doma i v zahraničí.

Program:

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento(výber z Fünfundzwanzig Stücke für 3 Bassethörner KV439b) – Allegro, Larghetto, Polanaise, Adagio, Rondo.
  • W. A. Mozart: výber z opier Čarovná flauta a Figarova svadba (dobové úpravy) – Der Vogelfänger bin ich ja, Bewahret euch vor Weibertücken, Marsch der Priester, Ein Mädchen oder Weibchen, Voi che sapete, Non piú andrai
  • Vianočné koledy v úprave pre 3 basetové rohy – Adeste fideles, Ó chýr preblahý, Narodil sa Kristus Pán, Dobrý pastier sa narodil, Tichá noc.

Videá – viac videí ešte dnes

Rozprávanie o histórii rohov 

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteru

Podobná téma

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading