• St. apr 24th, 2024

Prekliaty básnik dostal do vienka CD

Autor IMG_1979

sep 21, 2013 ,
prekliaty-basnik-krst
Krst CD. Foto: Ján Števonka.
  1. divadelná sezóna v DJGT vo Zvolene mala prívlastok vlastného Slovenského autorského roka 2013 a počas tohto roku divadlo uviedlo do života niekoľko nových divadelných hier. Najskôr to bol Svet (PODĽA) Urbana a neskôr Šesť autorov hľadá postavy. Na jubilejný 40. ročník festivalu Zámocké hry zvolenské si pripravilo divadlo premiéru muzikálu Prekliaty básnik. Muzikál bol pripravovaný špeciálne pre zámocké nádvorie, avšak nepriazeň počasia rozhodla o tom, že sa premiéra a všetky reprízy napokon konali v divadelnej sále.

Prekliaty básnik je pôvodný slovenský muzikál o stredovekom básnikovi Francoisovi Villonovi a autorom libreta a textov piesní je Marek Maďarič, autor mnohých filmových scenárov, rozhlasových, divadelných a televíznych hier. Hudbu komponuje Henrich Leško, ktorý je okrem iných diel i autorom hudby k známemu muzikálu Báthoryčka. Choreografie sa ujal renomovaný slovenský choreograf Jaroslav Moravčík. Režisérom predstavenia je Martin Kákoš, režisér viacerých veľkých muzikálových projektov (Báthoryčka, František z Assisi, Quo vadis a iné).

A práve preto, že Prekliaty básnik je pôvodný slovenský muzikál, tak sa v piatok 20. septembra o 18.30  v DJGT uskutočnil slávnostný krst CD.

Samotný krst sa konal pred predstavením a uvádzal ho člen divadla Radoslav Kuric a nemohli na ňom chýbať autori: Henrich Leško, podpísaný pod hudbou a Marek Maďarič, ktorý s bravúrnou ľahkosťou vytvoril libreto a texty piesní  fascinujúceho stredovekého muzikálu. Krstným otcom bol Boris Filan, ktorý samotné CD krstil po boku riaditeľky divadla Ing. Jany Raffajovej a krstilo sa pravým francúzskym vínom. Na  uvedenie CD do života, ale aj na tento muzikál sa prišiel pozrieť predseda vlády SR Doc. JUDr. Robert Fico, CSc.

Celý záznam priebehu krstu si môžete pozrieť na videu.

Na samotnom CD sa nachádza 22 skladieb v podaní domácich i hosťujúcich hercov. Sólové piesne, napr. Kam chodia vtáci umierať Pavla Plevčíka, Kupecká Štefana Šafárika či Život na vlásku Dominiky Výrostek Misárovej  striedajú duetá a piesne plné dynamických rytmov historického Paríža.

Fotografie

Nám už len ostáva popriať, aby sa CD darilo a tak ako povedal Boris Filan, aby sa púšťalo čo najviac v rádiách.

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading