• Pi. apr 19th, 2024

Počas dní bez áut bolo v meste rušno

bicyklovy-vylet-zvolen-2
Foto: Ján Števonka.

Ku koncu septembra sa už niekoľko rokov po sebe v čase od 16. – 22.9. koná Celoeurópsky týždeň mobility, ktorého vrcholným podujatím je Európsky deň bez áut.

Počas týchto inkriminovaných dní si každoročne pripraví  a zorganizuje zopár zaujímavých podujatí OZ Slatinka v meste Zvolen. Programu sme sa venovali bližšie v tomto článku a teraz si povieme a aj na pár fotografiách ukážeme, čo sa vlastne konalo.

Prvá akcia bola v rámci Celoeurópskeho týždňa mobility a jednalo sa o akciu pod názvom Bicyklový výlet ku Dňu bez áut – Cyklojazda zo Zvolena po hrádzi Hrona do Vlkanovej, kde sa konalo spoločné stretnutie v Geronimo s cyklistami z Banskej Bystrice. Cieľom bolo pre zvolenskú skupinu  prísť do Vlkanovej skôr, ako Bystričania, zjesť a vyplieniť priestor s občerstvením.

Aj napriek tomu, že bola sobota a druhý deň jesenných trhov a Divadelného podzámčia sa v parku Ľudovíta Štúra zišlo veľa nadšencov cyklistiky, ktorí si nenechali ujsť toto podujatie a tak podporili túto fantastickú akciu.

V rámci Týždňa občianskej participácie sa následne konalo 26. a 27.9.2013 niekoľko ďalších super akcií. (článok už čoskoro).

Prvá časť sa začala 26.9.2013 od 14-tej pri hlavnej pošte, kde si mohol každý doniesť svoj nefunkčný bicykel a tí, ktorí sa chceli priučiť oprave dvojkolesového tátoša, mohli tak urobiť pod vedením skúseného odborníka. Okrem toho si dobrovoľníci z OZ Slatinka pripravili chutné maškrty a k tomu aj niečo na zapitie.

Druhá časť začala v piatok od 10-tej. Pri katolíckom kostole boli rozložené informačné a dopravné stolíky a bolo sa možné zapojiť aj do tvorivých aktivít. Okrem toho nemohlo chýbať ani vzdelávanie v oblasti pohybu mestom.

Po 16.30 sa pri pošte na námestí konal jesenný krst zdieľaných zelených bicyklov a ich slávnostné uvedenie do prevádzky po oprave a následne po krste cca 17-tej a podpisovaní petície za beztrestný prechod na bicykloch po námestí sa všetci nielen na týchto zelených bicykloch vybrali naprieč námestím na spoločnú cyklojazdu okolo mesta.

Jesenný krst zdieľaných zelených bicyklov

Tak toto boli podujatia, ktoré prebiehali počas Celoeurópskeho týždňa mobility a veru jedno lepšie ako druhé a za to všetko sa treba poďakovať OZ Slatinka, že každoročne organizuje podujatia tohto druhu. Záverom ešte Vás chcem navnadiť na jednu októbrovú akciu pod názvom Deň pre Lanice, ale o tom už čoskoro viac info.

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading