• Št. apr 25th, 2024

Na radnici sa hrala fajnová bluegrassová muzika

Autor IMG_1979

nov 30, 2013 , ,
fragment-bluegrass
Fragment. Foto: ZV-podujatia.

Priaznivci kvalitnej bluegrassovej hudby si dozaista prišli na svoje vo štvrtok 28.11.2013 vo večerných hodinách, kedy sa uskutočnil v Starej radnici vo Zvolene dlho očakávaný koncert slovensko-českej bluegrassovej  skupiny Fragment v rámci turné pri príležitosti 30-teho výročia kapely.

V kapele Fragment hrá na banjo už viac ako 10 rokov Richard Ciferský, ktorý na začiatku roka dotiahol do Zvolena dvojicu amerických muzikantov Dale Ann Bradley & Steve Gulley. Dá sa teda povedať, že aj toto fantastické výživné hudobné podujatie je jeho zásluhou a ako v úvode upresnil, v najbližšom čase môžeme opäť očakávať nejakého hudobného hosťa z USA. Poďme však pekne po poriadku.

V úvode sa premietal dokument z ciest Richarda Cíferského po USA v rokoch 2012-13, kedy precestoval s fantastickými hudobníkmi krajinu a zahral si s nimi na väčších či menších pódiách na rôznych festivaloch.

Po polhodinovom dokumente vyšla na pódium prvá kapela a to bluegrassová Candy Floss v zložení Patricia Pivoluskova (spev), Simona Schmidtová (banjo), Dušan Hronec (gitara), Michal Kováč (husle), Anton Národa (kontrabas) a Michal Barok (mandolína).

Kapela Candy Floss bola založená v roku 2004 a v ich začiatkoch to bolo viac o inštrumentálnosti a až postupne po personálnych zmenách sa ich repertoár sformoval. Najnovším členom kapely je Patrícia Pivolusková, ktorá spolu so Simonou Schmidtovou tvoria nežnú časť kapely. Spevácky prejav Patrície je neskutočný, doplnený o podmanivé banjo Simony, ostatní členovia kapely za ňou v ničom nezaostávajú.

V roku 2011 vydala kapela prvé CD s 13 piesňami (vrátane 12 originálov napísaných členmi kapely) a v roku 2012 sa im podarilo získať tretie miesto na európskej bluegrass súťaži v La Roche Bluegrass, na festivale vo Francúzsku. Ich repertoár sa skladá prevažne z pôvodných piesní a inštrumentálok v súčasnom bluegrass štýle, inšpirujú sa bluegrass umelcami  ako Alison Krauss, Blue Highway a mnoho ďalších.

Candy Floss 

Druhou kapelou, ktorá vystúpila bol Fragment v zložení Jana Mougin (spev), Henrich Novák (dobro, spev), Ondra Kozák  ((gitara, husle) a Richard Ciferský (banjo).

Vznik kapely sa datuje na rok 1983, čiže je to už 30 rokov, čo je na scéne a najvýraznejšie obdobie zažila kapela v roku 1998, kedy na súťaži v Rakúsku získala ocenenie najlepšia európska bluegrassová kapela. Tento moment ich naštartoval a od roku 2001 až do 2005 strávili na turné po USA.

Ako už bolo spomenuté, toto bol prvý koncert v tomto roku na Slovensku a kapelu po ňom čakalo ešte niekoľko ďalších v rámci ich 30-teho výročia.

Po hudobnej stránke sa tento zážitok ani nedá opísať, bolo to  treba zažiť a dýchať túto atmosféru a každý kto tam bol vie, o čom to bolo.

Fragment

Po vyše dvoch hodinách trvania tejto fantastickej hudobnej parády  sa človeku ani nechcelo odísť, veď toľko fantastickej muziky v podaní skvelých muzikantov z kapely Candy Floss a Fragment tu tak skoro nebude.

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading