• St. apr 24th, 2024

Džavot detí ako aj exhibicionista na pódiu aj o tom bol Mikuláš v Europe

Autor IMG_1979

dec 8, 2013 , , , ,
mikulas-europa-2013-zvolen-1
Čert, Mikuláš a anjel. Foto: ZV-podujatia.

Už od nepamäti má každý, malý či veľký v hlave zafixované, že vždy večer pred menom v kalendári Mikuláš si treba poriadne vyčistiť čižmy a keď ráno dieťa vstalo, ihneď bežalo skontrolovať, čo mu tam tento dobrý ujo vopchal.

Rodičia používali rôzne výchovné metódy a tak zastrašovali deti, že keď budú zlé, tak tam nájdu uhlie a nie sladkosti.

Málokto sa však zamýšľa nad tým, kto to bol ten Mikuláš a prečo toto všetko vlastne je. Odpovede na tieto otázky je ťažko nájsť, jedno je však jasné: Svätý Mikuláš je populárny a zároveň vo východnej cirkvi jedným z najväčších svätcov.

Oslavy sa na našom území  rozšírili najmä v stredoveku. Okrem rôznych mestských zábav skúšal Mikuláš deti z básničiek, modlitieb, či pesničiek. Neskôr, keď sa tieto zvyky presunuli z kostolov do ulíc, objavil sa Mikuláš v sprievode anjela a čertíka.

A práve táto verzia kombinácie Mikuláša v červenom overale, čerta rohatého, ktovie prečo je to dosť často nejaké prezlečené dievča v kostýme a krásneho anjela je u nás každoročne zaužívaná.

V piatok 6-teho táto trojka prišla do zvolenskej Europy, aby tu navodila fantastickú náladu a aby si prišli na svoje aj deťúrence. Ako už bolo napísané, tak aj tu za peknú rozprávku, básničku alebo  čokoľvek dostalo dieťa od čerta alebo anjela sladkú odmenu.

Mikuláš v Europe Zvolen

Neďaleko zas maľovali šarmantné dievčence, ktoré sa krásou anjelovi rovnať nemohli deťom na tvár všakovaké ornamenty a druhé z balónov tvarovali rôzne tvary.

Po zábavnej trojke ich na pódiu vystriedal superstarista Daniel Šmidák, ktorý tu spolu s tanečníkmi predviedli zaujímavé predstavenie, okorenené aj jedným exhibicionistom. Ten  bol presvedčený o tom, že on rozprúdi lepšiu zábavu ako samotný interpret a tak vyšiel k nemu na pódium si zakrepčiť. SBS samozrejme reagovala a ako tak bol pokoj.

Daniel Šmidák

Na záver sa ešte raz trojica Mikuláš, čert a anjel ukázala a ktokoľvek chcel, tak sa mohol s nimi vyfotografovať a ako bonus dostal ešte aj fotografiu vytlačenú na papieri ako spomienku na pekný deň v Europe.

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Podobná téma

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading