• Št. apr 25th, 2024

Martin Babjak si podmanil publikum vo Zvolene

Autor IMG_1979

apr 15, 2014 ,
martin-babjak
Martin Babjak. Foto: ZV-podujatia.

Posledný z komorných koncertov klasickej hudby festivalu Zvolenská hudobná jar sa konal v sobotu 12.14.2014 v Kráľovskej sieni Zvolenského zámku a vystúpila na ňom dvojica Martin Babjak a Daniel Buranovský.

Bol to práve ten preložený koncert, ktorý sa nekonal kvôli hlasovej indispozícii Martina Babjaka, ktorá ako sám povedal,  prišla neočakávane a  zároveň sa všetkým prítomným ospravedlnil.

Lístky na samotný koncert boli beznádejne vypredané so značným predstihom a tých cca 100 ľudí skôr v dôchodkovom veku si tento výnimočný, vyše hodinový koncert doslova plnými dúškami užívalo.

K samotnému koncertu sa dá len ťažko vyjadriť,  nakoľko  povedať, že to bolo perfektné a neskutočné, to by nevystihovalo ani zďaleka tú ľahkosť, s akou Martin Babjak navodil  atmosféru a pritiahol pozornosť divákov. Po speváckej stránke to bolo ešte o kus ďalej, doslova sa hral s každým tónom a popritom dokázal dotvoriť dej spievaného textu mimikou a pohybom. Jednoducho povedané, niečo fantastické.

K slovu sa v sólo hre na klavír dostal aj Daniel Buranovský, ktorý hneď prvú skladbu od Carla Orffa pod titulom Carmina burana  zahral tak tvrdo a úderne, až mráz išiel po chrbte. V druhej skladbe to už bol Leonard Bernstein a skladba Amerika (muzikál West Side Story),  jednoducho prechádzka ružovou záhradou.

Záverom sa dá povedať, že celý festival ponúkol veľkú rozmanitosť v skladbách a ukázal aj to, že ak  je klasická hudba vhodne upravená  a dobre naaranžovaná,  ľudia si nájdu čas a prídu. Azda najväčšie prekvapenie bolo na koncerte Martina Babjaka, ktorého publikum pozostávalo  len zo starších ľudí a najväčšie ovácie si odniesol koncert ZUŠ Sliač. Už teraz sa teším, čím organizátor prekvapí nabudúce.

Martin Babjak sám o sebe

Narodil som sa vBanskej Bystrici v rodine operných spevákov. Študoval som na konzervatóriuv Bratislave, kde som v.r. 1985 absolvoval s vyznamenaním. Zúčastnil som sa umeleckej stáže v speváckej škole Centro di perfezionamento cantanti lirici pre Teatro alla Scala. V roku 1993 mi udelený titul laureáta Medzinárodnej súťaže Luciana Pavarottiho vo Philadelphii. V roku 1994 som sa úspešne zúčastnil speváckej súťaže Toti dal Monte v Trevise(Taliansko). Ako sólista Slovenského národného divadla som naštudoval repertoár – viac ako 30 postáv v operách Mozarta, Donizettiho, Rossiniho, Gounod, Bizrate, Verdiho, Pucciniho a Debussyho. Ponúkam kľučové momenty v mojej doterajšj speváckej kariére.

Daniel Buranovský

Narodil sa v roku 1964 v Banskej Bystrici. Absolvoval štúdium na Konzervatóriu v Žiline. V roku 1989 ukončil s vyznamenaním štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Za vynikajúce štúdijné výsledky a umeleckú činnosť mu bola udelená v roku 1989 Cena ministra školstva Slovenskej republiky. Počas štúdií sa zúčastňoval na viacerých súťažiach, kde získaval ocenenia. V roku 2001 úspešne ukončil doktorandské štúdium na VŠMU Bratislava v triede prof I. Černeckej.

V pozícii sólistu i ako komorný partner vystupoval v takmer všetkých krajinách Európy, ale i v USA, Mexiku, Brazílii a v krajinách Ázie. V rokoch 1999 až 2000 pôsobil ako hosťujúci profesor hry na klavíri na Catholic University of Taegu Hyosung v Južnej Kórei

Martin Babjak a Daniel Buranovský – Cavatina Figara 

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading