• Pi. apr 19th, 2024

Významní Zvolenčania chcú Lenku Balkovičovú za primátorku

Autor IMG_1979

júl 17, 2014 , , ,
ing-lenka-balkovicova
Ing. Lenka Balkovičová, kandidátka na post primátora mesta Zvolen. Foto: ZV-podujatia.

TS – Dňa 17. júla 2014 sa pred Zvolenským zámkom uskutočnila tlačová konferencia iniciatívy “Zvolenčania za Lenku Balkovičovú,” počas ktorej desiatka významných osobností mesta vyzvala Lenku Balkovičovú, dlhoročnú poslankyňu mestského zastupiteľstva, aby kandidovala na primátorku mesta Zvolen. Svoju výzvu na mieste potvrdili podpismi pod petíciu podporujúcu jej kandidatúru a vyzvali k podpisu aj ostatných Zvolenčanov.

Radoslav Kuric, známy zvolenský herec, ktorý moderoval tlačovú konferenciu vysvetlil, že iniciatívu pozbierali priatelia a známy Lenky Balkovičovej, ktorí si myslia, že Zvolen potrebuje zmenu. A tú neprinesú kandidáti politických strán. “Lenka Balkovičová je už dlhú dobu známa ako človek, ktorý sa snaží hájiť predovšetkým záujmy občanov v mestskom zastupiteľstve. A čo je nemenej zaujimavé, v minuloročných voľbách do VÚC sa dostala ako jediná žena za naše mesto ako nezávislý kandidát,” povedal Kuric.

Peter Mikula, hokejový tréner, ktorý dotiahol HKM Zvolen k titulu majstra Slovenska, sa predstavil ako prvý podporovateľ. “Lenka Balkovičová je takmer môj sused. Sledujem jej prácu pre mesto a jeho prestíž. Hokej patrí k tomu najlepšiemu čo tu máme. Preto si vážim, že chce systematicky podporovať športovanie mladých a najmä mládežnícky hokej. Tam je istota toho, že náš úspech sa raz zopakuje,” vysvetlil Mikula.

Zo športového sveta prišiel pozdrav ďalšej zvolenčanky Eleny Kaliskej, dvojnásobnej olympijskej víťazky vo vodnom slalome: “Verím Lenke, lebo ju poznám od svojich desiatich rokov. Pomáha občas aj mojej mame, keď som na tréningoch. Som si istá, že rovnako starostlivo pomôže každému Zvolenčanovi a nenechá šport na druhej koľaji. Ak by bola našou primátorkou, naše mesto začne konečne žiť.”

MUDr. Peter Časnocha, dlhoročný záchranár a námestník riaditeľa nemocnice vo Zvolene sa k výzve pripojil, lebo sa mu páči ako Lenka Balkovičová na pôde krajského zastupiteľstva bojuje za to, aby nemocnica vo Zvolene platila rovnako nízky nájom ako ostatné nemocnice v kraji. “AJ vďaka tomuto kroku budeme vedieť investovať do modernizácie nemocnice a vyššej kvalite zdravotnej starostlivosti pre ľudí,” dodal Časnocha.

Za zvolenských seniorov sa k podpore pripojila Mária Žárová, aktívna dôchodkyňa v Jednote dôchodcov Slovenska a bývalá pracovníčka na miestnom úrade. “Lenku poznám dlhé roky ako človeka, ktorý sa stará. Dobrovoľne pomáha pri organizovaní našich akcií. Nie je jej ľahostajná kvalita života nás seniorov vo Zvolene,” uviedla Žárová.

“Zvolen žiaľ nie je tak atraktívne miesto, kde by chceli zostať mladí ľudia žiť a založiť si rodinu. Chýba tu práca, služby a život. Až 75 percent mladých ľudí chce odísť. Sám teraz študujem v Bratislave, ale chcem sa vrátiť. Zvolen ná skvelú polohu, prírodu a turistický a investorský potenciál. Mnohé mestá nám ju závidia. Lenka Balkovičová je pre mňa zárukou, že ten potenciál skúsime naplno využiť a urobiť z tohoto mesta pre mladých jasnú voľbu,” odkázal Pavol Krajči, študent práva a absolvent zvolenského gymnázia.

V podobnom duchu reagovala aj Jana Gunárová, matka dvoch detí, ktoré vychováva vo Zvolene. “Som hrdá, že moje dcéry vyrastajú práve tu vo Zvolene. Chcem, aby na to v dospelosti boli hrdé. A aby toto krásne mesto jedného dňa nevymrelo. Deti potrebujú ihriská a miesta na športovanie. Potrebujú aj perspektívu dobrého života v meste, dobrej práce. Inak utečú. Viem, že pani Balkovičová tomu rozumie, lebo je matka a svoje deti vychovala tiež tu. Páči sa mi ako nám pomáha vo svojom voľnom čase.”

Jeden zo zakladateľov občianskeho združenia Pustý hrad Jaro Čuchor k tomu dodal: “Lenka nám od začiatku dobrovoľne pomáha. Vie sa zasadiť za správnu vec a zabojovať a keďže takých ľudí je medzi nami čoraz menej, treba si to vážiť. Potrebujeme priniesť do Zvolena viac kultúry, a to nielen umeleckej, ale aj morálnej a preto ju v tejto snahe podporujem.”

“Balkovičovci sú stará a hrdá zvolenská rodina, z ktorej som učila už niekoľko generácií. To, aký, človek je poznáme aj podľa toho ako sa vie postarať o svoju rodinu, vychovať svoje deti. Lenku som zažila aj ako mamu, a preto viem, že sa na ňu dá stopercentne spoľahnúť,” povedala Valéria Böhmová, obľúbená učiteľka zo zvolenského gymnázia.

Vladimír Medúz, známy lesník a poľovník sa k výzve pripojil, lebo mu leží na srdci využitie prírodného bohatstva Zvolena. “Lenke, podobne ako mne, veľmi záleží na tom, ako vyzerá príroda okolo nás. Ako sa staráme o lesy a parky, ktoré nám boli zverené. Málo využívame potenciál v oblasti turistiky, či aktívneho oddychu pre Zvolenčanov. Myslím, že je nutné do tejto oblasti priniesť nový vietor,” odkázal Medúz.

Rad hlavných podporovateľov uzavrela Jana Jarotová, priateľka Lenky Balkovičovej a starostka obce Turová. “Ako starostka viem, že služba ľuďom v obci, či meste vyžaduje nielen vysokú profesionalitu, ale hlavne osobné nasadenie, schopnosť prekonať sa a pracovať aj keď práve nemáte náladu. Je to podobné ako keď sa staráte o rodinu. Lenku poznám dlho, viem čím si prešla. Viem, že s manželom bojovala so zákernou chorobou. A viem, že to vďaka trpezlivosti zvládajú. Je to silný človek akého mesto ako Zvolen potrebuje,” uzavrela Jarotová.

Na konci tlačovej konferencie si zobrala slovo Lenka Balkovičová, ktorá poďakovala všetkým podporovateľom za milé slová a ich výzvu prijala. “Pred mesiacom som vstúpila do malého obchodu, kde som bola prvý krát a pani za pultom mi sama od seba hovorí: „pani Balkovičová, že pôjdete na primátorku?“ Skúsenosť s touto milou pani, ale aj každodenná podpora môjho okolia ma presviedčajú o tom, že tu vo Zvolene je chuť na zmenu, na oživenie. Zdá sa, že Zvolen trochu zaspal a ľudia, ktorí to tu vedú sú už unavení a trochu vyhorení. Zvolen treba zobudiť, prebrať a znovu nakopnúť. S takými skvelými osobnosťami a odborníkmi, akí tu stoja za mnou.

Preto som sa rozhodla ísť medzi ľudí do ulíc, pýtať sa čo ich trápi, zistiť ako by si predstavovali Zvolen do budúcnosti, čo by potrebovali. A nielen to. Tiež chcem našich ľudí požiadať o podporu, zistiť či je ochota podporiť moju kandidatúru. Na stretnutia s ľuďmi nášho mesta sa veľmi teším a vyzývam Zvolenčanov, aby sa nebáli vyjadriť svoj názor, ponúknuť svoj pohľad na to, čo by sa tu malo zmeniť. Ku každému podpisu pod petíciu, ale aj keď moju kandidatúru nepodporujú, prosím Zvolenčanov o vyplnenie krátkej ankety, ktorá bude pre mňa kompasom,” uzavrela Balkovičová.

Video

Desiatka významných osobností mesta

Fotografie

TS: Peter Žitňan. Ostatné foto a video: Ján Števonka. 

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

 

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading