• Št. apr 25th, 2024

Bažant Kinematograf poctil svojou návštevou Zvolen

bazant-kinematograf-2014-zvolen
Bažant Kinematograf Zvolen 2014. Foto: ZV-podujatia.

Od júla do septembra jazdia krížom po Slovensku 2 retro autobusy Škoda RTO, aby počas letných večerov divákom v 34 mestách a obciach priniesli 5 celovečerných slovenských a českých filmov (vo Zvolene sa premietali, len štyri z nich) a k tomu aj 5 krátkych animovaných predfilmov od mladých tvorcov. O tom je Bažant Kinematograf.

Jedna z tých 34 zastávok bolo aj mesto Zvolen a od 16. do 19. 8. 2014 si bolo možné každý deň od 21:00 postupne na námestí pozrieť štyri vskutku zaujímavé filmy.

Film Okresní přebor bol o svojráznom vidieckom futbalovom mužstve, ktoré je zložené z rôznych postavičiek a hlavne o poslednom zápase Pepíka Hnátka. Nasledoval film Fair Play, ktorý sa odohráva v Československu v nedávnych osemdesiatych rokoch a hovorí o mladej šprintérke Anne (Judit Bárdos), ktorá sa stane členkou Strediska vrcholového športu a má šancu kvalifikovať sa na olympijské hry.

Predposledný film bola trpká komédia Eštebák, ktorá je dejovo z obdobia najťažšej normalizácie po okupácii ČSSR vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968. Vracia sa do čias, keď vrcholom prepychu bol farebný televízor a telefón, panelákový byt bol vytúženým bývaním a každé slovo mohlo byť dvojzmyselné, a teda aj potrestané. A na záver netradičná komédia s prvkami detektívneho trileru o troch kamarátoch so zvieracími prezývkami pod názvom Tigre v meste.

To bolo teda o filmoch a ako to vyzeralo počas premietania na námestí?

Počasie nebolo priam ideálne, dažďu každý deň doslova viseli nohy a ani teplota nebola veľmi letná, ale aj napriek tomu bolo námestie každý večer plné. Hoci sa počet odhaduje ťažko, predpokladáme, že film sledovalo okolo 150 návštevníkov každý večer. Okrem toho pri autobuse bol zriadený bufet, v ktorom sa za dosť rozumné peniaze dalo to či ono kúpiť a pri filme konzumovať.

Tak či onak je už koniec tohtoročnému Bažant Kinematografu vo Zvolene a už od dnes – 21.8.2014 začína v parku LDM tradičná Kinozáhrada, ktorá ponúka taktiež zaujímavé filmy. Týmto Vás srdečne pozývame aj na toto podujatie.

Fotografie 

Článok a foto: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

 

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading