• Št. apr 25th, 2024

Zvolenská sedmička ukázala svoj ateliér pri fontáne

atelier-pod-nosom-2014-zvolen-4
Jozef Kajan mal doslova plné ruky práce. Foto: ZV-podujatia.

Repete nejakého podujatia v meste Zvolen si za všetky tie roky, čo mapujeme podujatia, nepamätáme, ale jedno sa predsa len tento rok konalo.

Reč je o podujatí Ateliér pod nosom, ktoré sa pôvodne malo konať 1.8.2014, ale kvôli nepriaznivému počasiu bola táto akcia zrušená a presunutá na náhradný termín.

V piatok 5.9.2014 nastal ten správny čas na repete. Okrem Ateliéra pod nosom sa v tom istom čase konala aj Cyklojazda histórie, a tak až do večera si mohol každý prísť na svoje. Pod korunami stromov pri fontáne bolo možné vidieť plenér združenia zvolenských výtvarných umelcov Zvolenská sedmička.

Popri tom všetkom až do záveru akcie hrali a spievali Tomáš Pohorelec a Maťo Urban svoje Piesnenie.

Video

Táto zmena termínu však spôsobila, že tradične veľkolepá akcia bola v trošku komornejšom duchu, ale rozhodne bolo na čo pozerať. Na tráve Milan Porubiak najskôr motorovou pílou nahrubo vyrezával sochu, ktorú neskôr dotváral klasicky dlátom. Opodiaľ Milan Hraško tradične maľoval portréty ľudí, ktorí sa pri ňom pristavili. Ján Fiťma už pracoval na nejakej karikatúre a povedľa mala svoje náčinie rozložené Anna Rusinkovičová. Tradične veľký záujem bol o Jozefa Kajana a jeho airbrush, čiže striekanie na telo. Ľudia dokonca neváhali stáť v rade, len aby si odniesli na koži veľmi kreatívny a zaujímavý obrázok.

Všetko svojím fotoaparátom dokumentoval Stanislav Remeselník, ktorý je však známy aj kreslenými vtipmi, podobne ako aj ďalší prítomný výtvarník Zvolenskej sedmičky Ivan Gertli.

Aj napriek komornejšej atmosfére bolo v piatok pri fontáne príjemne až do neskorého večera.

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading