• St. apr 24th, 2024

Ťažký týždeň futbalistov MFK Lokomotíva Zvolen

Autor IMG_1979

okt 21, 2014

Premiéra na domácom trávniku v „Slovnaft cupe“

slovnaft_cup_CMYK
Logo Slovnaf Cup

Zverenci trénera Antona Jánoša medzi šestnásť najlepších tímov Slovnaft Cupu nepostúpili. Vo štvrtom kole „Slovnaft cupu“ sa prvý tím MFK Lokomotíva Zvolen konečne mohol predstaviť na domácom štadióne pred vlastnými divákmi.

Po dvoch víťazných stretnutiach, keď v Humennom najprv porazili ŠK FUTURA 3:0 a potom v Spišských Vlachoch zdolali MŠK Tatran 1:0, vylosovanie 4.kola Slovenského pohára vo futbale „Slovnaft Cup“ Zvolenskej Lokomotíve neprialo.

Na domácej pôde privítali podľa žrebu v súčasnosti vedúci tým najvyššej Slovenskej súťaže Fortuna ligy AS Trenčín. Na víťaza tohto stretnutia v 5. kole domáceho pohára v boji o postup do štvrťfinále súťaže čakal ViOn Zlaté Moravce, ktorý vyhral v Michalovciach 3:0 deň predtým.

MFK Lokomotíva Zvolen –  AS Trenčín 0:2 (0:0)

Zostavy:

  • MFK Lokomotíva Zvolen: Jenčo – Pellet, Očenáš, Kamenec, Špilár (71. Starší), Javorina, Rakovan, Kamendy (73. Fajčík), Menich, Schneider (84. Bilas), Staško
  • AS Trenčín: Šemrinec – Čögley, Kleščík, Rundić, Lawrence – Mišák, Holúbek (87. Skovajsa), Hajradinovič (83. Opatovský) – Mondek (60. Lobotka), Jairo, Guba
  • Góly: 64´ Guba, 79´ Javorina (vlastný)
  • Žlté karty: 79´Schneider, 89´ Menich – 33´ Hajradinovič
  • Rozhodovali: Glova – Ádám, Špivak
  • Diváci: 1200

Od úvodu stretnutia boli aktívnejším mužstvom Trenčania. Držali  loptu, kombinovali, ale do vyložených šancí sa nedostávali. V 3´ po priamom kope hostí po súboji Gui Richi Pelleta s  Jairom De Macedo Da Silva druhý menovaný po centri Hajradinoviča hlavičkoval v čistej gólovej šanci tesne vedľa Jenčovej brány. V 10´ Jenčo zlikvidoval obetavým zákrokom šancu Mišáka. V 12´domáci pohrozili favoritovi po rohovom kope, no Rakovana v šanci zastavil hvizd hlavného arbitra za strkanie v pokutovom území. Domáci vyrovnali hru a nebolo badať rozdiel výkonnosti medzi vedúcim mužstvom Fortuna ligy a druhým mužstvom Doxxbet ligy. Útočná snaha Trenčanov troskotala na výborne organizovanej obrane domácich. V 20´ Zvolenčania získali po faule Čögleya priamy kop, ale Šemrinec v bráne hostí zabránil skórovať Špilárovi.

Domáci paradoxne oproti očakávaniu pokračovali v tlaku, no hostia pridali na dôraze, často faulovali, aby prerušili domáce akcie. V 26´ pohrozili fortunaligisti rýchlym protiútokom, no Jairovu gólovú strelu vytesnil Jenčo na roh a v o minútu chytil s istotou i strelu Mišáka. Potom zahrmelo pred domácou bránou, keď v 30´ mal najväčšiu príležitosť Jairo, ale lopta skončila z päťky na žrdi. V domácej obrane dominoval Pellet, ktorý okrem úspešných osobných súbojov perfektnými prihrávkami posielal do šancí domácich hráčov. V 35´ poslal do šance Rakovana presnou dlhou prihrávkou, no ten vyťažil iba priamy kop, po ktorom zaznela z tribún nevôľa, keď videli ruku Trenčanov v pokutovom území a potom Rakovanova hlavička skončila tesne vedľa vinkla brány AS. Z protiútoku po dlhom prieniku mohol skórovať Jairo, no Jenčo si udržal čisté konto. Stav sa do konca prvého dejstva nemenil ani po šanci  Staška po brejku MFK, keď Šemrinec vyrazil na roh, ani po delovke  Kamendyho, ktorá skončila na žrdi trenčianskej bránky.  Prvý polčas priniesol prekvapivo vyrovnaný priebeh a domáci do kabín odchádzali za búrlivého potlesku divákov.

Cez polčas mali diváci možnosť vidieť v minizápasoch futbalové nádeje MFK.

Zvolen bol v druhom polčase aktívnejší ako v prvej polovici zápasu. Vypracoval si náznaky šancí, ale túžba pretavená do výkonu na ihrisku nestačila. Naopak, góly padli na opačnej strane. Oba po štandardných situáciách. Najprv strieľal  Jairo nad, potom Jenčo vytesnil strelu Rundića a v keď v  64´ prifilmoval pád skúsený Harajdinovič  po zákroku domácej obrany, po priamom kope  Trenčína získal vedenie hostí z odrazenej lopty  Guba, aj keď ako autora gólu videli všetci Holúbka. V 77´získali domáci rohový kop, no hostia zblokovali strelu Rakovana a po rýchlom protiútoku kopali roh oni. V snahe odvrátiť center v pokutovom území tiesnený

Javorina poslal loptu hlavou do vlastnej bránky. Domáci sa vlastným gólom pripravili o možnosť vyrovnať, no šance ešte mali za domácich Rakovan i striedajúci Trenčan  Opatovský. Skúsení Trenčania dvojgólové vedenie udržali až do záverečného hvizdu.

Hanbiť za predvedený výkon sa ale nemusia ani Zvolenčania, ktorí sa tak už môžu sústrediť len na druholigovú súťaž. Pred peknou návštevou a skvelou diváckou kulisou, kde sa neúnavne o atmosféru sa staral domáci fanklub Persona Non Grata, videli diváci pomerne vyrovnaný duel.

Anton Jánoš hodnotí

anton jánoš
Anton Jánoš

Po stretnutí štvrtého kola Slovenského pohára „Slovnaft Cup“,  v ktorom v premiérovom stretnutí na domácom trávniku podľahli futbalisti MFK Lokomotíva Zvolen vedúcemu mužstvu Fortuna ligy AS Trenčín 0:2, sa k priebehu zápasu vyjadril tréner druhého mužstva Doxxbet ligy skupiny východ Anton Jánoš:

„Ono sa zdalo, že vcelku to bol vyrovnaný prvý polčas na šance, dá sa povedať, že hostia mali viacej z hry, hru pod kontrolou, vývoj mali celkom pod kontrolou. My z nejakých ojedinelých rýchlych protiútokov sme sa dostali aj k nejakej predfinálnej fáze, ale nie až tak, jak sme si mysleli, ale všetko je to o tom, že kvalita bola predsa len na strane súpera. Pre nás to bola taká dobrá, by som povedal ani nie že škola, ale skôr porovnanie, kde asi sme,  ako sme blízko alebo vzdialení od mužstiev alebo od prvého mužstva prvej ligy, čo sa týka futbalovej kvality aj iných predností a schopností.“

Ambiciózny tréner sa po fúzii zvolenského MFK s Ružinou, postupujúcou po víťazstve v minulej sezóne a po reorganizácii republikových futbalových súťaží stal práve trénerom Zvolena, teda nováčika druhej najvyššej súťaže na Slovensku. Ako vidí podmienky do ktorých mužstvo prišlo vo Zvolene:

„K tomu by sa najlepšie  vedeli stanovisko povedať hráči aká je starostlivosť o nich tu a aká bola na Ružinej, k tomu ja ťažko, lebo oni využívajú zázemie denne, aké sú výhody, či nevýhody.  Mne sa tu určite pracuje lepšie, lebo tu mám aj svoje priestory, mám tu svoj klud   aj spolupracovníkov, s ktorými spolu zabezpečujeme celkový chod. Nie že by to na Ružinej neklapalo, klobúk dole pred tým čo tam spravili, bez toho že Ružiná postúpila by sme to ďalej neposunuli a nehral by Zvolen momentálne v tomto ročníku, je to už tu a z tým už nikto nič nenarobí.

Teraz sa musíme zaoberať  tým, čo je vo Zvolene a nie tým čo bolo v Ružinej. Uvedomujem si a viem, kde sa nachádzame ako klub. Sme na štartovacej čiare a všetko sa rieši za pochodu. Potrebuje sa to všetko riadne pretransformovať a oťukať v súťaži samotnej, aj priestorovo, v rovine hráčskej aj funkcionárskej,  ako si spolu vieme vychádzať, všetko ukáže čas, možno o pol roka, možno o rok, lebo sa hovorí o rekonštrukcii i výstavbe nového futbalového štadióna vo Zvolene. To je nejaká ďalšia etapa, aby sa to tu skultúrnilo, Zvolen je väčšie mesto a nehovorím to preto, že som momentálne vo Zvolene, ale myslím, že to mesto by si to zaslúžilo, aj fanúšikovia, veď futbal tu má dlhodobejšiu tradíciu i keď to bolo vždy na nižšom základe,  nebola to nejaká Slovenská špička, nejaká tá druhá liga a nižšie súťaže, bohužiaľ sa to dostalo až do štádia, že sa tu hrala iba 5.liga.“

Rodák z Jabloňového pri Malackách  bol brankárom Červenej hviezdy, Interu Bratislava Trebišova a aktívnu činnosť ukončil v Dukle Banská Bystrica, kde sa neskôr zahryzol do trénerského chlebíka, keď začínal s rezervou vojakov vo vtedajšej IV. lige. Potom trénoval vo svojej bohatej kariére prvoligové kluby Dukla Banská Bystrica, Tatran Prešov, MŠK Žilina, Spartak Trnava, AS Trenčín, druholigové FO ŽP Podbrezová, MFK Banská Bystrica, SFM Senec a Ružinú. Zvolenská Lokomotíva zažila prvú vážnu konfrontáciu s ťažkým súperom. Čo zápas priniesol ? Anton Jánoš hodnotí:

„Bola to prvá konfrontácia Zvolena s nejakým kvalitatívne lepším súperom. Doteraz sme ju nemali absolútne , hrali sme lez s mužstvami tretej a druhej ligy, ktoré postúpili do súťaže v rámci reorganizácie. Ani v príprave sme nehrali s nejakými ligovými mužstvami, lebo sa nevedelo, kto kam vlastne ide, do ktorej súťaže. Teraz bolo vskutku naraz vo veľkom merítku nastavené zrkadlo, do ktorého sa môžeme pozrieť, či kvalitatívne po technickej stránke taktickej, či individuálnej čo sa týka zručností jednotlivých hráčov, kde sa nachádzame. Ja môžem povedať, že  na 70 percent určite viem hráčov zaradiť, lebo pracujeme spolu dlhšie ,že na čo majú a čoho sú schopní a  20 percent  mi dnes ukázalo čoho sú schopní, či neschopní, na čom sa dá stavať. Dnes som osobne rátal, že diváci prídu vo väčšom počte na dnešný pohárový zápas. Už lepší súper nemohol byť, Trenčín má momentálne svoj kredit, svoju rolu zohralo aj počasie, hralo sa v týždni, možno keby bolo umelé osvetlenie a hralo by sa večer, prišlo by myslím o tisícku ľudí viac.“

Po náročnom pohárovom stretnutí čakal na MFK menovec z Košíc. V prvom stretnutí na trávniku Lokomotívy Košice Zvolenčania získali po dvojgólovom víťazstve tri body. Ako súboj Lokomotív vidí tréner MFK:

„Záležať bude na tom, ako sa dokážeme momentálne   po dlhej ceste do Trebišova a späť v nočných hodinách a akom takom  dvojdňovom relaxačnom oddychu, tréningu   a po dnešnom zápase v takom tempe, keď chlapci nabehali ako za dva zápasy, vysporiadať a ušetriť nejaké sily na  sobotu, samozrejme budeme chcieť, aj tento zápas, prvý vo Zvolene pred domácimi fanúšikmi v normálnom sobotňajšom hracom čase, nesklamať ich a urobiť všetko preto,  aby sme uspeli.“

Obavy skúseného trénera sa sčasti naplnili, keď v závere dochádzala domácej Lokomotíve para a hostia z Košíc si po infarktovom priebehu stretnutia odniesli bod za remízu 3:3.

Premiéra na domácom trávniku v Doxxbet lige

logo doxxbet
Logo Doxxbet

V 13. kole Doxxbet ligy sa stretli Lokomotívy, stredoslovenská s východniarskou.  V derby medzi mužstvami so „železničiarskou tradíciou“ bol favoritom domáci tím, ktorý pred svojimi priaznivcami ešte ani raz neprehral a v tabuľke skupiny Doxxbet ligy Východ mu pred stretnutím patrila druhá priečka. Zvolen vyhrával 1:0, 2:1 aj 3:2, ale z troch bodov sa netešil.

MFK Lokomotíva Zvolen –  FC Lokomotíva Košice  3:3 (2:1)

Zostavy: MFK Lokomotíva Zvolen:

  • Jenčo – Pellet, Očenáš, Špilár, Javorina, Rakovan, Kamendy (66´ Lukáč), Menich, Fajčík (71´Starší), Schneider (90´ Bilas), Staško

FC Lokomotíva Košice:

Giertl – Cmarko, Pulščák (46´Horváth), Sandu, Rentko, Kinský (75´Mrynski), Hloušek , Hejnus,  Labun, Vilkovský, Cuprišin

  • Góly: 2´ Kamendy, 43´ Staško, 84´ Rakovan (11 m) – 8´ vlastný Menich, 66´ Labun, 90´ Labun (11 m)
  • Žlté karty: 52´ Rakovan, 45´ Kamendy,90´Očenáš – 82´Giertl, 82´Cmarko, 90´Hejnus, 55´Labun, 49´Vilkovský
  • Červená karta: 79´ Guy Richi Pellet (Zvolen)
  • Rozhodovali: Korista – Chládek, Sluk – Ihring
  • Divákov: 750

Zvolenská Lokomotíva mala veľmi dobrý vstup do stretnutia, keď už v 37. sekunde Kamendy po peknej kombinačnej akcii s prehľadom otvoril skóre stretnutia. Arbitri však do zápisu uviedli minútu druhú. V rozpätí troch nasledujúcich minút pokračoval obrovský tlak domácich futbalistov, no gólové šance Kamendyho a Rakovana vyrazil Giertl na roh. V 7´

Menich poslal domácemu brankárovi malú domov, tomu však lopta preskočila nohu a skončila v sieti. Vyrovnanie bolo poriadne nešťastné, ale domáci pokračovali v tlaku. Po sérii troch rohových kopov MFK sa skóre nemenilo, hlavička Staška skončila tesne vedľa brány už prekonaného Giertla a po prieniku Pelleta cez troch hráčov FC  kopal priamy kop Kamendy, no jeho tiahla strela skončila tesne nad.

V poslednej štvrťhodine prvého dejstva sa do gólových šancí dostávali domáci, ktorí stupňovali tlak, no  Kamendyho strelu zblokovala košická obrana na roh, Staškova delovka skončila tesne vedľa,  Fajčíkova šanca skončila rohovým kopom a Kamendyho strelu na dvakrát kryl Giertl. Hráči boli už možno mysľou v kabíne, keď Zvolen udrel po druhýkrát. V 43´ Kamendy po dlhom prieniku do obrany hostí milimetrovou prihrávkou poslal čistej šance Staška, ktorý s prehľadom obstrelil brankára FC.

Zvolenčania začali po zmene strán aktívne, tlačili sa do ofenzívy, ale ani po akcii Pelleta Staško nepramenil šancu a center, či strelu  Fajčíka brankar vytlačil na roh. Hostia pritvrdili hru a domácim začali po pohárovom  náročnom zápase s Trenčínom dochádzať sily. V 58´mohli hostia vyrovnať, no Vilkovský prestrelil. V 66´ hostia vyrovnali, keď svoju individuálnu akciu  presnou strelou zakončil Labun.  S remízou sa Zvolenčania nechceli zmieriť a pokračovali v tlaku na košickú bránu.

V snahe o strelenie gólu sa do útokov MFK zapájali i obrancovia, ktorí sa v 70´ nestačili vrátiť na svoje posty a po rýchlom protiútoku  dvojice Labun a Hloušek im v brejku obetavým zákrokom zabránil Pellet.  Domáci v 73´ziskali po faule na Lukáča priamy kop, zahrali signál, lopta skončila v sieti, no hráči i domáci diváci sa radovali predčasne, lebo hlavný rozhodca Korista gól po intervencii hosťujúcich hráčov neuznal, nechal hostí vystriedať v 75´a z opakovaného priameho kopu

Zvolenčania neprofitovali, práve naopak z protiútoku získali výhodu „presilovky“ hostia. Hráča hostí v brejku v osobnom súboji zastavil obetavo Pellet, ktorý bol v súboji zranený a hraciu plochu opustil na nosidlách, no jeho zákrok posúdil arbiter priamo červenou kartou. Paradoxne krvavé zranenie od štopľov kopačky súpera by mu nedovolilo ďalej hrať, no natíska sa otázka, kto vlastne v ostrom súboji fauloval i keď Košičan mohol postupovať na domácu bránu sám.

Od 79´ hrali teda Zvolenčania  bez najlepšieho hráča Guy Richi Pelleta. No Zvolen ešte zmobilizoval sily a  v 84´ v oslabení skóroval po faule v šestnástke z pokutového kopu, ktorý premenil s istotou Rakovan. Potom začalo trápenie MFK, keď výkon výrazne ovplyvnila únava po troch ťažkých zápasoch v  priebehu siedmych dní, hrali kŕčovito, z veľkej snahy pramenili chyby. Hostia hrali tvrdo, drzo a v posledných desiatich minútach videli tri žlté karty. No tlak zužitkovali, keď sa im v 90´ podarilo využiť prevahu o jedného hráča a Labun z pokutového kopu strelil svoj druhý vyrovnávajúci gól. Hralo sa už iba niekoľko sekúnd i keď boli avizované k nastaveniu až minúty štyri. Zvolenskí diváci tak v premiére MFK na domácom trávniku vo Zvolene mohli vidieť nielen šesť gólov, z toho dva z jedenástok, ale i sympatickú snahu domácich futbalistov o plný bodový zisk v dosť kvalitnom Doxxbetligovom stretnutí.

V nasledujúcom kole vycestujú hráči MFK už v piatok 24.10.2014 do Moldavy nad Bodvou a na domácom trávniku sa predstavia 1.11.2014 o 13.00 hodine v stretnutí s FK Poprad.

Fotografie

Článok a foto: Ing. Miloš Masarik.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading