• Pi. apr 19th, 2024

Taká Noc divadiel 2014 sa vám ani nesnívala

Autor IMG_1979

okt 29, 2014 , , ,
noc-divadiel-2014-zvolen
Noc divadiel 2014

TS – Noc divadiel 2014  je 5. ročníkom noci otvorených divadiel, kultúrnych centier, predstavení a výnimočných zážitkov. Európske podujatie prezentuje divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí. Tento rok je do projektu zapojených rekordných 50 divadiel a kultúrnych centier z 18 slovenských miest – Banskej Bystrice, Bátoviec, Bratislavy, Košíc, Malaciek, Martina, Nitry, Prešova, Prievidze, Púchova, Rožňavy, Semerova, Senca, Starého Tekova, Trenčína, Trnavy, Zvolena a Žiliny. Podujatie koordinuje Divadelný ústav v Bratislave v spolupráci s divadlami na celom Slovensku.

Kompletný program Zvolenského divadla JGT nájdete aj v tomto článku

Divadlá sa spoja presne o 19.00 hodine, keď vo všetkých naraz zaznie spoločný potlesk. Pre všetkých milovníkov divadla, malých aj veľkých, je pripravená komédia, dráma, balet, súčasný tanec, muzikál, kabaret, klasické inscenácie, rozprávky či bábkové divadlo. Okrem divadelných predstavení, premiér a viacerých hosťovaní inscenácií sa návštevníci budú môcť zapojiť do workshopov, tvorivých dielní, navštíviť výstavy, vyhrať v divadelnom kvíze, stratiť sa v nočnom labyrinte alebo vypočuť si koncert. Divadlá pre návštevníkov pripravili diskusie s tvorcami, možnosť objavovať zákulisie a skryté zákutia, skúšať predstavenie, pozrieť si výstavu, archívne videoprojekcie z predstavení a festivalov, navnadiť sa živou pozvánkou na divadlo či vyvolávať fantóma divadla.

Filozofia Noci divadiel

„Noc“ sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu vo viacerých slovenských mestách súčasne. Slovenské divadlá otvoria svoje priestory počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom, novým divákom a inšpirácii zvonku. Iniciátorom projektu Európska noc divadiel je chorvátska Noć kazališta. Noc divadiel vznikla na podnet francúzskych divadelných umelcov a prvýkrát sa ako pilotný program realizovala 25. októbra 2008 v Detskom divadle Dubrava v Záhrebe a v Šibenskom divadle. Stovky divadiel sa spoja v jednu spoločnú noc.

Počas Noci divadiel môže divák skúmať, objavovať, zapájať sa do diania či sa len príjemne usadiť, vnímať a nechať sa unášať po celú noc.

Heslo prvého ročníka „Dnes večer nezhasíname” presvedčilo divákov v 8 mestách Slovenska a 28 divadlách o tom, že divadla sa netreba báť. Druhý ročník sa niesol v znamení hesla „Na hry máme celú noc“. S návštevníkmi sa hralo 31 divadiel z 9 miest Slovenska. Tretia noc otvorených divadiel bola „Tajomná, impulzívna, návyková, hlboká, jedinečná“. Zapojilo sa do nej 39 divadiel z 11 miest. Posledný ročník Noci divadiel herci nespali v 40 divadlách v 15 mestách Slovenska a priniesli návštevníkom neopakovateľné zážitky.

poster-NOC-DIVADIEL-2014

TS –  Miroslav Švoňava

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading