• Pi. apr 19th, 2024

Najšikovnejší budúci šéfkuchári sú opäť zo Zvolena

Autor IMG_1979

feb 2, 2015 , ,
1-miesto-top-servis-zvolen
1. miesto Top servis Zvolen. Foto: Metro.sk

TS – Na veľtrhu Danubius Gastro si svoje sily už po tretí raz zmerali tí najtalentovanejší študenti gastronomických škôl a učilíšť z celého Slovenska. Ich schopnosti v rámci METRO kuchárskeho päťboja preverili individuálne disciplíny, ale aj tímová práca pri hostení návštevníkov vlastnými špecialitami.

Ako rýchlo viete nakrájať cibuľu, očistiť pór či našúpať zemiaky? Na 22. ročníku gastronomického festivalu v bratislavskej Inchebe sa juniorskí gastronómovia opäť popasovali práve s týmito výzvami, ale aj s vykosťovaním chladeného kurčaťa a nafiletovaním čerstvého pstruha.

Rýchlosť a precíznosť zvládnutia jednotlivých úloh hodnotila odborná porota, v ktorej spolu s generálnym sekretárom Zväzu hotelov a reštaurácií SR Marekom Harbuľákom zasadli šéfkuchári Michal Konrád z reštaurácie FOU ZOO v Bratislave, Peter Ďurčo z TOP Restaurant v Žiline a šéfkuchár METRO Vojto Artz. V konkurencii 72 študentov zo šiestich finálových škôl sa absolútnym víťazom disciplíny Kuchársky päťboj stal s počtom bodov 198 študent SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene Lukáš Guzman.

V kategórii tímov bolo úlohou nádejných šéfkuchárov z vopred zadaných surovín pripraviť slávnostné dvojchodové menu na tému Jedlá slovenskej a českej kuchyne. Titul Top gastro tím rovnako ako pred rokom získali študenti SOŠ Zvolen za dve skutočne delikátne menu – filet zo pstruha so pšenovým pyré a selekciou zimnej zeleniny, pošírované žĺtko a profiteroles, resp. kuracia roláda v špenátovom kabáte, glazovaná červená repa, mrkvové pyré a zemiakové créme brullé. Za Top servis si ocenenie odniesli aj mladí zvolenskí čašníci a do Zvolena putovala aj cena pre najlepšieho baristu, ktorým sa stal Patrik Ruman. Najlepším barmanom sa stal Dominik Mišuta zo SOŠ obchodu a služieb Topoľčany.

Sme veľmi radi, že pre mladých gastronómov existuje takáto príležitosť ukázať svoje schopnosti, inšpirovať sa nápadmi ostatných, či vyskúšať si svoju budúcu prácu naostro priamo v teréne. Zároveň im ako skúsenejší profesionáli môžeme odovzdať užitočné tipy a rady, ktoré im, ako dúfame, pomôžu posunúť sa vo svojom obore ešte ďalej,“ hovorí o súťaži Vojto Artz, porotca a šéfkuchár spoločnosti METRO Cash & Carry.

Fotografie

TS: Metro.sk. Foto: Metro.sk

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading