• Pi. apr 19th, 2024

Nezávislosť neznamená chaos

Autor IMG_1979

feb 5, 2015 ,
matej-snopko-
Matej Snopko. Foto: Matej Snopko

Autor: Matej Snopko – Nezávislosť od politických štruktúr a závislosť na vôli občana neznamená negovanie všetkého, čo pripomína veľkú politiku. Na prvom tohtoročnom zasadnutí MsZ neprešiel dobrý návrh kolegu poslanca Ing. Šufliarskeho – o slobodnom združovaní poslancov, pre mňa z nepochopiteľných dôvodov.

O návrhu sme boli pritom dostatočne a včas informovaní. Správnosť tohto návrhu potvrdzujú aj samotné štatistiky z hlasovania. Napríklad, v rámci nezávislých poslancov vznikli hneď tri názorové prúdy, čo podporuje myšlienku nutnosti ozdraviť rokovací poriadok o možnosť slobodného združovania poslancov.

Je smutné, ak návrh nepodporia aj poslanci, ktorých návrhy na zmeny a doplnenia získali všeobecný súhlas medzi „straníckymi“ a tzv. NEKA (nezávislými) poslancami. Môj postoj je dlhodobo jednoznačný.

Mali by sme sa začať konečne spájať za niečo, a nie proti niekomu, len kvôli politickej farbe myšlienok. Sme toho povinní voči našim voličom, ale aj vlastnému svedomiu. Nemám problém podporiť dobrý nápad, tak nezávislého kolegu, ako aj kolegu z niektorej politickej strany alebo hnutia.

Komunálnu politiku si predstavujem ako hľadanie názorovej zhody pri zachovaní pestrofarebnosti pohľadov na danú vec. Komunálny poslanec by nemal ignorovať kolegu len preto, že si zvolil inú cestu k mandátu, ako on sám. Predstavte si, že ad absurdum získa v budúcnosti podporu 25 nezávislých poslancov. Myslíme si snáď, že budú jednotní len preto, že získali svoj mandát priamo a nie cez politickú stranu alebo hnutie ?

Veď nezávislosť mandátu od politických štruktúr neznamená nezávislosť od povinnosti spolupracovať pre mesto a pre občana.

Práve naopak. Je nutné s pokorou prijať silu mandátu, potlačiť ego a hľadať prienik na spoluprácu. Mali by vznikať, ako je tomu napríklad aj v blízkej Banskej Bystrici, popri straníckych kluboch aj kluby názorové.

Z dlhodobého hľadiska vidím práve v názorových kluboch cestu ku ozdraveniu komunálnej politiky a k transparentnému spravovaniu vecí verejných. Kde práve rôznorodosť nápadov, ktoré sú zjednotené v spoločnom cieli, má schopnosť akcelerovať spoločnosť a záujem občana o život v našom krásnom meste.

Preto som sa rozhodol návrh na úpravu vzniku poslaneckých klubov predložiť opäť, a to po zapracovaní podnetov kolegov poslancov. Myslím, že práve v našom „tábore“ nezávislých poslancov dôjde ku zhode a potrebe zadefinovať vznik poslaneckých klubov. Zjednoduší to komunikáciu a názorovú výmenu.

Tento návrh neberie slobodu voľby, neznižuje nezávislosť v hlasovaní ani nezakazuje poslancovi byť bez príslušnosti poslaneckého klubu (v straníckej reči – nezaradeným).

Dodatok ZV-podujatia – článok je reakcia Mateja Snopka na bod o poslaneckých kluboch a pre lepšiu ilustráciu doporučujeme si pozrieť tento článok je tam aj video

Autor: Matej Snopko

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading