• Št. apr 25th, 2024

Nepokoje na pokojnej akcii Zem & Vek v knižnici

Autor IMG_1979

feb 20, 2015 ,
zem-a-vek
Titulka časopisu Zem & Vek. Foto: ZV-podujatia

Vo svete sa deje veľa zaujímavých vecí a dozvedieť sa o nich môžete z rôznych zdrojov.

Po nejakom čase uveríte tomu, čo Vám je predostreté a beriete to ako fakt a nič iné ako pravdu. Možno však existuje niekto, kto pozná a chce povedať aj svoju pravdu a svoje myšlienky.

A práve tieto myšlienky prišla porozprávať trojica pánov z opačnej strany barikády, ktorá pritiahla 18.2.2015 do Krajskej knižnice plnú miestnosť ľudí, ale nie všetci títo ľudia prišli zo zištných dôvodov.

Pekne však po poriadku.

Nejaký ten týždeň pred touto besedou bol aj zverejnený plagát k nej a aj napriek tomu, že bolo jasné o čo tu ide, dalo sa očakávať mierne napätie, respektíve nevôľa niektorých ľudí a nejaké tie hlasy okolo toho.

Avšak samotná beseda pod názvom Konšpirácie? s Tiborom Eliotom Rostasom, šéfredaktorom časopisu Zem & Vek a jeho hosťami Mariánom Benkom a Ľubomírom Huďom bola v podstate a výlučne na prezentáciu ich časopisu Zem & Vek, prípadne sa počítalo s  besedou, v ktorej by odzneli odpovede na otázky.

Samozrejme, prísť na podujatie a následne potom rozvinúť nejakú debatu, to je úplne v pohode, aj keď by ste autorovi povedali pár teplých slov, ktoré by ho urazili, aj to je v pohode, ale ….

Pred podujatím na Facebooku rozvíriť debatu a splietať kadečo do kadečoho a zároveň každého z tých, čo prídu prezentovať svoju tvorbu a svoje vydavateľstvo predstavovať v tom najhoršom scenári, tak to už až tak v pohode nie je. Nehovoriac o tom, že zvolávať nejakú skupinu ľudí, aby prišli na besedu protestovať (prejaviť nevôľu), tak aj tento fakt o niečom svedčí.

Takéto veci potom majú opačný efekt, ľudia si prečítajú komentáre a nie pointu toho, čo je podstata podujatia a zaraz si to zlízne nielen riaditeľka knižnice, ale aj ďalší ľudia, ktorých to potom aj mrzí, že to takto dopadlo a nabudúce sa nebudú púšťať do niečoho podobného.

Dosť už bolo slov a ani ja sa nebudem vyjadrovať k samotnej besede, ale dám Vám sem videá a sami si utvorte názor a netreba riešiť, prečo sa to tu nachádza. Je to úplne jednoduché. Je to preto, lebo sa to konalo vo Zvolene a portál ZV-podujatia sa zúčastnil a bodka.

Tibor Eliot Rostas

Hudobník, výtvarník, esejista a filozof Tibor Eliot Rostas je mladý postrevolučný a vzdelaný človek, ktorý charakterizoval sám seba, že sa cíti ako muzikant, vzdelanie má výtvarné, ale živí sa písaním. Napísal knihu esejí Mlčanie, ktorá sa stala slovenským bestsellerom, nakoľko sa v nej venuje úvahám nad tabuizovanými témami, akými sú pochybnosti o západnej civilizácii, jej proklamovanej slobode a demokracii. Často sa vyjadruje k vývoju vo svete, k bezpráviu, vykorisťovaniu, biznisu so smrťou, k súčasným manipulátorom, hrozbám globalizácie a jeho vyjadrenia vyvolávajú celý rad ohlasov, pozitívnych i odmietavých. Účastníkmi besedy budú aj redaktori Marián Benka a Ľubomír Huďo.

Videá – ostatné sa pripravuje a kvalita bola umelo znížená (nieje potrebné viac)

1. časť

2.časť

3. časť

4. časť 

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading