• Pi. apr 19th, 2024

Protest a petícia pred cirkusom Berousek na Západe

Autor IMG_1979

apr 13, 2015 , , ,
cirkus-berousek-protest-zvolen
Cirkus Berousek sultán. Foto: ZV-podujatia

V rámci kultúrneho programu v meste prináša Zvolen Zvolenčanom okrem iných podujatí aj rôzne cirkusy, ktoré počas roka do mesta zavítajú s veľkým ansámblom.

Každý cirkus má svoj ucelený program, ktorým sa snaží čo najviac zaujať širokú verejnosť, respektíve detského diváka a takto ho dotiahnuť pod šapitó. Ich program pozostáva nielen z rôznych akrobatických vystúpení a klaunov, ale samozrejme časť programu majú vyhradené zvieratá, tzv. drezúra zvierat.

Rok 2015 nie je výnimkou a prvým cirkusom, ktorý zavítal do Zvolena, respektíve usídlil sa na poľnej ploche na sídlisku Západ, bol od 9. – 12.4.2015 cirkus Berousek sultán.

A práve tieto ich zvieratá v cirkuse sú tŕňom v oku aktivistom, ktorí sa zmobilizujú vždy, keď niektorý z cirkusov zavíta do mesta. Po vybavení povolenia na protestné zhromaždenie sa snažia hodinu pred každým predstavením pred cirkusom apelovať na ľudí, aby nechodili do cirkusu a aby podpísali petíciu Slobody zvierat pod názvom ,,Zákaz vystupovania zvierat v cirkusoch.“ Petícia je adresovaná ministrovi pôdohospodárstva Slovenskej republiky.

Ich úlohou je upovedomiť ľudí o tom, že zvieratá v cirkusoch sú týrané a zároveň sa dáva podpisovať petícia o zákaze vystupovania zvierat v cirkusoch.

cirkus-berousek-protest-zvolen-5
Foto: ZV-podujatia

V rámci protestov nebol tento cirkus výnimkou. Každý deň, hodinu pred predstavením bolo možné vidieť skupinku poväčšine mladých ľudí stáť s roztiahnutými transparentmi neďaleko cirkusového šapitó. Jedna skupinka držala transparenty a zvyšok rozdával letáky a dával ľudom podpisovať petíciu a v podstate sa robila taká menšia osveta.

Nakoľko akcia bola oficiálne odobrená mestom Zvolen, bolo možné vidieť neďaleko číhať (rozumej dohliadať) na protestujúcich policajnú hliadku.

Dozaista sa nájdu dva rozdielne tábory. Jeden obhajuje protesty a podstatu týchto akcií a samozrejme opačná strana, ktorá nevie prísť na chuť tomu, prečo sa protestuje, atď.

Ako sa povie, 100 ľudí sto chutí, ale pokiaľ sa to nesie v pokojnom duchu s prípadnou osvetou, tak v tom isto netreba vidieť nič extra zlé, skôr naopak. Ešte na doplnenie treba dodať, že redakcia písomne kontaktovala cirkus Berousek, ale odpoveď sme nedostali.

Okrem už spomínaného protestu a petície sú tŕňom v oku aj reklamné pútače na stĺpoch verejného osvetlenia. Je pravdou, že porušujú VZN mesta Zvolen o vylepovaní reklám, kde sa jasne píše, že sa nesmú vylepovať v blízkosti dopravných značiek.

Pokiaľ má niekto záujem, môže si naštudovať znenie VZN č. 70, ktoré sa dá nájsť na tejto stránke.

Samozrejme, že polícia túto vec rieši a cirkusu je udelená bloková pokutu vo výške 30€ s tým, že dané reklamy musí odstrániť, ale samozrejme toto odstránenie je až vtedy, keď odchádzajú do ďalšieho mesta.

Nuž, aj takýto druh podujatia sa konal vo Zvolene a po cirkuse Berousek možno už onedlho príde ďalší a opäť sa stretneme pri nejakom ďalšom podobnom článku.

Fotografie

Článok a foto: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading