• Pi. apr 19th, 2024

Rituálom sa vítala jar na Borovej hore

Autor IMG_1979

apr 23, 2015 , ,
samanske-semienko
Semienko pekne vyklíčilo. Foto: ZV-podujatia

Živá je živá voda, živý je vietor – vzduch, živá je matka Zem, živý je ohňa duch.

Veru tak priatelia, tento text skladby presne vystihoval celú akciu Vítanie jari, ktorá sa konala 15.4.2015 pri záhradkách na Borovej Hore a veru bolo viac než fajne.

Po vítaní jesene a ukončení zimného obdobia prišla opäť jar a samotná príroda sa začala postupne zobúdzať a ako by to bolo, ak by sme si neuctili toto obdobie začínajúceho života a plodnosti nejakou poriadnou oslavou.

Novinkou ak ma pamäť neklame, bol krátky rituál vítania jari so 4 živlami – ohňom, vodou, vzduchom a zemou, zároveň poďakovanie matke prírody a na záver každý dostal semienko žitka.

Môjmu žitku sa vid foto dobre darí 🙂

Po rituáli si už všetci okolo ohňa posadali a započúvali sa do tradičnej bubnovačky a kto mal odvahu (našli sa aj takí) sa mohol pridať a zahrať niečo pekné, zaspievať si, spoločne privítať jar ohňom, hudbou, spevom ba i tancom.

Čas ukončenia zábavy nebol ohraničený, bolo to na každom, ako dlho sa chcel zdržať.

Viac sa už neoplatí písať, bolo treba to zažiť a Vám, ktorým sa nedalo prísť sa dá akurát tak povedať, že ste zmeškali veľkú vec a do budúcna pravdepodobne na jeseň, keď lístie bude opadať sa na tom poli spoločne stretneme.

Foto

Článok a foto: Ján Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading