• Št. apr 25th, 2024

Lenka Balkovičová sa vzdala funkcie poslankyne Banskobystrického samosprávneho kraja

Autor IMG_1979

apr 24, 2015 ,
ing-lenka-balkovicova
Lenka Balkovičová. Foto: ZV-podujatia

TS: Zvolen, 24. apríl 2015 – Pred minuloročnými komunálnymi voľbami Lenka Balkovičová sľúbila, že ak sa stane primátorkou mesta Zvolen, vzdá sa funkcie poslankyne župného parlamentu. Na piatkovom rokovaní Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja svoj sľub splnila.
Lenka Balkovičová sa stala poslankyňou Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja po krajských voľbách v roku 2013. Ako nezávislá kandidátka sa v župnom parlamente stala členkou klubu nezaradených poslancov, pôsobila v Komisii financií a správy majetku. Podľa jej slov ju práca pre región a pre ľudí napĺňala.

V jesenných komunálnych voľbách sa Balkovičová rozhodla kandidovať na post primátorky mesta Zvolen, opäť ako nezávislá kandidátka. Uspela. Získala 5569 voličských hlasov a od 15. decembra 2014 je oficiálne prvou Zvolenčankou. No a po štyroch mesiacoch prišlo na sľub, ktorý dala pred voľbami. Rozhodla sa odstúpiť z  krajského parlamentu: „Som presvedčená, že naraz jednoducho nie je možné zodpovedne, odborne, no najmä naozaj kvalitne vykonávať dve tak dôležité verejné funkcie. Aj som to bez váhania hovorila všetkým ľuďom, keď prišla reč práve na túto tému.“

Funkciu poslankyne teda Balkovičová opúšťa štyri mesiace po svojom zvolení. Svoje rozhodnutie oznámila na piatkovom rokovaní Zastupiteľstva BBSK. Aby však nekomplikovala situáciu svojim kolegom, oficiálne tak urobí až pätnásť dní pred najbližším stretnutím krajského parlamentu. Ak by tak urobila hneď, zastupiteľstvo by sa nečakane muselo zísť práve do pätnástich dní, aby medzi seba prijalo jej náhradníka. „Chcela som byť dobrou poslankyňou pre celý kraj, chcela som v rámci svojich kompetencií preferovať záujmy zvolenského okresu. Preto som neodišla hneď po mojom zvolení za primátorku. Nechala som si čas, počas ktorého som sa snažila o návrat Borovej hory do majetku mesta Zvolen. Pre Zvolenčanov ide o srdcovú záležitosť – krásny kúsok prírody ako stvorený na rodinné výlety či iné aktivity. Je mojou snahou oživiť tento areál, nájsť možnosť ako ho ešte viac zatraktívniť. Ale priebeh prípravy podkladov pre výmenu majetku Borovej hory za iný majetok mesta je veľmi zdĺhavý a zrejme bude trvať ešte niekoľko mesiacov. Práca pre mesto ma naplno pohltila, a ja už nemám toľko času, koľko si práca poslankyne župného zastupiteľstva vyžaduje. Považujem za neseriózne voči voličom zotrvávať v nej iba formálne, a preto odchádzam. Verím, že kolegovia poslanci predložený návrh na zámenu Borovej hory schvália aj bezo mňa,“ uviedla Balkovičová.

TS: Martin Svatuška

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading