• Št. apr 25th, 2024

KSS zhodnotila rok na prvomájovej manifestácii pri Valaške

Autor IMG_1979

máj 3, 2015 , , ,
kss-2015-maj-zvolen-5
Manifestácia KSS pri Valaške: Foto: ZV-podujatia

Tak ako rok minulý a predminulý, tak aj tento oslava 1. mája vo Zvolene prebiehala za posledné roky v podobnom duchu. Tradične bolo na námestí vidieť len dve politické strany – KSS a Smer, ktoré si pripravili svoj program pre svojich sympatizantov a takto oslávili Sviatok práce.

Pri Valaške to bola prvomájová manifestácia KSS a na druhej strane námestia sa prišla prezentovať strana Smer.

Poďme si povedať, čo bolo možné vidieť a zažiť pri Valaške

Po slovenskej hymne a Internacionále sa ujal slova Dr. Ján Markus RSDr, ktorý povedal, že z poverenia výboru KSS vo Zvolene všetkých srdečne víta na prvomájovej manifestácii a zároveň požiadal člena Ústredného výboru KSS Rastislava Bobora, aby predniesol prvomájový prejav.

Prejav, ktorý prečítal bol de facto ten istý, čo za posledné dva roky, akurát bol doplnený o pár záležitostí, ktoré sa za uplynulé mesiace udiali na politickej scéne. Avšak za pár slov v prejave treba dať palec hore.

Okrem kritiky vládnucej garnitúry SMERu vyzdvihol jeden ich počin a to jazdenie vlakmi zadarmo pre dôchodcov a študentov atd. a jeho kritika sa upriamila aj na privatizáciu Telekomu a bolo spomenuté aj vodné dielo Gabčíkovo.

Na paškál si zobral Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša, ktorí sa odhodlali pomáhať na Ukrajine a bolo to okomentované a vytrhnuté z kontextu – tak, ako to tu posrali, tak to poserú aj tam (odporúčam pozrieť video).

Na záver bola prečítaná rezolúcia k tomuto dňu.

Kompletné znenie prejavu si je možné pozrieť na videu.

Jedna poznámka na záver: počas tejto manifestácie bolo vidieť, že na ňu prišli dohliadať opäť minimálne 4 posádky štátnej polície a našli sa v dave aj pochôdzkoví mestskí policajti nežnejšieho pohlavia. Som presvedčený, že nie je rozumné takéto plytvanie, radšej sa mohli štátni policajti venovať tam, kde treba ,,pomáhať a chrániť“ a nie na tejto manifestácii KSS, ktorá za posledné roky prebieha v pokojnom duchu.

Prečo vlastne vznikol a oslavujsa?

1. máj ako Štátny sviatok sa oslavuje od roku 1890 a stal sa sviatkom pre všetkých pracujúcich ľudí na svete. Tento deň je pamätný na všeobecný štrajk a masové demonštrácie chicagských robotníkov, ktoré sa konali v roku 1886. Robotníci štrajkovali za skrátenie pracovného času z 12 na 8 hodín denne. Robotníci nemali nárok na deň voľna a pracovali sedem dní v týždni. V roku 1886 viac ako 25 tisíc robotníkov v Chicagu zastavilo prácu a vyšli do ulíc.

Video

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading