• Pi. apr 19th, 2024

Matej Snopko: Nebezpečná slávnosť na Pustom hrade nad Zvolenom

Autor IMG_1979

júl 2, 2015 ,
pusty-hrad-zvolen-2015
Foto: Igor Šufliarsky

V piatok 26. 6. 2015 v noci členom poslaneckého klubu Patrioti ľudia telefonovali, že zo zrúcanín Pustého hradu vychádza obrovské svetlo. Pýtali sa či tam horí. Poslanci preto zavolali  na mestskú políciu. Policajti však o ničom nevedeli.

Preto Patrioti – Igor Šufliarsky, Peter Košík a Matej Snopko rýchlo, hoci boli dve hodiny po pol noci bežali na hrad. Prekvapila ich veľká nočná párty. Najneuveriteľnejším pohľadom pre nich však  bolo, že na tejto búrlivej akcií videli len jedného, či dvoch zdravotníkov. Nevideli tam ani hasičov ani políciu. O zabezpečení ochrany práve prebiehajúceho archeologického prieskumu ani sa nikomu ani nesnívalo.

Národná kultúrna pamiatka tak bola vydaná napospas rozjareným návštevníkom. Niektorí podgurážení mladí ľudia behali ako zmyslov zbavení po areáli hradu a vysokých hradbách v úplnej tme! Iba s čelovým svetlom na hlave. Dokonca aj  s jednou, či dvomi horiacimi fakľami v rukách. Je len náhoda, že v tomto suchom lete niečo nepodpálili. A Pustý hrad nenasledoval vyhorenú Krásnu Hôrku.

Čo je však oveľa horšie, na veseliacich sa mladých ľudí v tmavých hradných zrúcaninách číhala smrť.  Máme totiž až zázračné  šťastie, že sa nikto nezrútil z vysokých hradieb. Alebo nespadol do odkrytej a neosvetlenej desať metrov hlbokej hradnej nádrže na vodu. Podľa názoru väčšiny lekárov býva pád z výšky viac ako troch metrov v mnohých prípadoch smrteľný. „Ja si ako vojak s výborným   výcvikom dávam veľký pozor keď sa v areáli hradu pohybujem za bieleho dňa. Aby som sa nespadol z chodníkov na múroch. Alebo si na nerovnom povrchu nezlomil nohu. Je pre mňa nepochopiteľné ako môže byť niekto taký hazardér, aby dovolil behať mladým ľuďom po tme na životu nebezpečnom území! A navyše s otvoreným ohňom a areáli národnej kultúrnej pamiatky!“ Rozčuľoval sa jeden z prihliadajúcich občanov.  Zamyslime sa nad tým, či by napríklad do  Louvru vedenie Paríža pustilo v noci rozjarených ľudkov s ohňom v rukách… Vo Zvolene je však dnes aj toto možné!!!

Spomínaná neuveriteľná udalosť sa navyše diala v čase, keď primátorka Zvolena bola s viceprimátorom na viacdňovej ceste v Čechách. Navyše keď Zvolen nemá prednostu mestského úradu. A nemal v tej dobe ani náčelníka polície. Polícia o  akcii nič nevedela. Patrioti vykonali poslanecký prieskum na stálej službe mestskej polície. Žiadny papier ani vedomosti o takejto akcií nemali. To operačný dôstojník v prítomnosti poslancov  aj zapísal do knihy služieb.

Zdá sa, že mesto Zvolen minimálne od stredoveku neviedli takto ako dnes. Asi sa nikdy v jeho histórií nestalo, aby richtár a jeho zástupca odišli na celý víkend do iného kráľovstva. Pri tom nemali náčelníka zbrojnošov. Ani správcu mesta. Skrátka, aby sa šli obaja túlať v pracovné dni a na víkend a svoje mesto nechali bez vedenia a zabezpečenia. Funkcia zástupca primátora sa preto volá „zástupca“  lebo má svojho šéfa v jeho neprítomnosti zastupovať. A nie s ním zmiznúť z mesta.

Predseda klubu Patriotov sa primátorky na túto neslýchanosť verejne opýtal na poslednom mestskom zastupiteľstve. Začala sa znamenite kľučkovať. Nevedela reagovať. Až kým ju v habkaní  nezachránil jeden z poslancov. Predsedovi Patriotov vraj dá písomnú odpoveď. Čakáme,  ako virtuózne sa bude zasa vykrúcať.

VZN č. 138 PREVÁDZKOVÝ A NÁVŠTEVNÝ PORIADOK NÁRODNEJ KULTÚRNEJ PAMIATKY PUSTÝ HRAD ZVOLEN

vzn_c._138-prevadzkovy_poriadok_ph

Fotografie – Foto: Igor Šufliarsky

Článok: Matej Snopko Predseda poslaneckého klubu Patrioti. Foto: Ján Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading