• Pi. apr 19th, 2024

Štúrov park žil 9. ročníkom Cultureboxu

Autor IMG_1979

júl 19, 2015 ,
baviaci sa ľudia pred pódiom
Canned Beat: Foto: ZV-podujatia

Kultúrna škatuľa opäť nesklamala a ponúkla návštevníkom aj nejaký ten bonus navyše.

Deviate pokračovanie festivalu Culturebox, ktoré sa konalo 17.7.2015 v parku Ľudovíta Štúra zorganizovalo mesto Zvolen v spolupráci s občianskym združením Dlhý, široký a bystrozraký a samozrejme nechýbal ani zakladateľ festivalu a to konkrétne Peter Kičák.

V tento večer sa zišla vo Zvolene naozaj pestrá paleta kapiel zo Slovenska – Cascabel, Bad Karma boy, Papylon a zo zahraničia Gooral (PL) a Canned Beat (CH).

Okrem hudobnej produkcii na pódiu sa konal aj sprievodný program už štandardne bufetového tipu a na druhej strane sa bolo možné naučiť dve hry, či už to bol petang alebo bochiu. Ešte nech sa nezabudne na airbrusch Jozefa Kajana.

Pred tým, než si to troška preberieme, neodpustím si poznámku

Pred podujatím sa ozvali hlasy niekoľkých  ľudí, že je to nahlas, že to duní, jednoducho je to naprd a som sa obával, že prídu ešte svätuškári. Je škoda, že sa ozývajú vtedy, keď prebiehajú úvodné zvukové skúšky, ale počas festivalu sa už neukážu a nepovedia, že super a podobne, to už ich nevidno.

Poďme teda na to

Ako prvá sa predstavila kapela Cascabel, ktorej hudobné razenie sa tiahne smerom folk, punk, ale riadne v energickom a rýchlom prevedení. Kapelu bolo možné vidieť hrať vo Zvolene aj na festivale Uzolium a tak ako vtedy, tak aj teraz trojica banskobystrických hudobníkov Lukáš Palatinus, Ján Čatloš a Tomáš Valiček predviedla fantastickú hudobnú kulisu, ktorá bola viac než dobre stráviteľná.

Cascabel

Druhá kapela Papyllon z Prešova sem prišla zahrať v štvorčlennej zostave Richard Rác, Lukáš Lacko, Jakub Pastorák a Bohuš Hajduch. Kapela začala hrať okolo roku 2010 a ako je si možné prečítať na ich stránke,  hrá doslova všehochuť.

Avšak to, čo zahrali je potiahnuté na rockovú stranu s rôznymi odnožami a celé to tu v parku znelo možno tak ťahavo, ale rozhodne to zaujalo celkovo a  ich muzika má hlavu aj pätu.

Papyllon

Nestáva sa, že by na tomto festivale vystúpila kapela, ktorá by bolo už ovenčená nejakými oceneniami a ktorá by mala za sebou  už nejaký ten úspech. Bad Karma Boy je práve tá kapela, ktorá dostala nomináciu na cenu domácej alternatívnej hudby Radio_FM v kategórii “singel roka”,  ba dokonca sa im podarilo zaujať fanúšikov aj na hudobnej stránke Deezer.

Trojica Juraj Marikovič, Adela Tihláriková a Peter Hrabě zahrala aj azda najznámejšiu skladbu z rozhlasových vĺn a to Dunaj. Keďže je to známa skladba, dáme Vám niečo iné.

Bad Karma Boy

Predposledná kapela Canned Beat je pôvodom zo Švajčiarska a v ich osemčlennom zoskupení je jedno meno zvučnejšie ako to druhé. Hudobne to ide v štýle troch vecí v jednom a to džezu, fanku a rmb a keď sme už pri tých menách,  tak mená ako Juraj Burian, Ondrej Juraši a ďalších netreba zvlášť predstavovať.

Ich vystúpenie bolo neskutočné a pod pódium pritiahlo v tento večer prvých tanečníkov, ktorí si každý zvuk kapely doslova užívali.

Canned Beat

Na záver to najlepšie. Ono to nie je správne pomenovanie,  lebo všetky štyri kapely predtým boli fantastické, ale čo predviedol Gooral,  to naozaj bolo neskutočné.

Trojica muzikantov, ktorá sa nazýva Gooral pochádza z Poľska a predviedla doslova hudobné orgie,  pri ktorých zlúčila elektronickú hudbu, hlavne však drum and bass, dubstep a  elektro  s poľskou goralskou ľudovou hudbou, čo vyplýva aj z názvu kapely.

Táto zmes hudby bola úžasná a po prvých tónoch to ožilo aj pod pódiom a publikum si ich doslova žralo.

Gooral

Takže toto bolo také ľahké zhrnutie 9. ročníka festivalu Culturebox a rozhodne treba dať palec hore.  Bolo to super a fungovalo všetko od A po Z a už teraz sa neviem dočkať na jubilejnú 10.

Zároveň Vás chcem pozvať aj na ďalší festival a to Country záhrada 2015.

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading