• Št. apr 25th, 2024

KlaJazzRom na zámku dostal ľudí do vytrženia

Autor IMG_1979

aug 24, 2015 , , ,
gitana
Gitana. Foto: ZV-podujatia

Neskutočná atmosféra, fantastický koncert a interpreti a na záver poriadna čerešnička na torte.

Aj tak sa dá charakterizovať  hudobný zážitok z koncertu, ktorý sa konal 20.8.2015 v Kráľovskej sieni Zvolenského zámku v rámci 14. ročníka festivalu Ľudia z rodu Rómov.

Záštitu nad podujatím prevzal poslanec Národnej rady SR a zmocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Polák a primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko. Pozvanie na tento koncert prijal za mesto Zvolen víceprimátor Jaroslav Stehlík. Partnermi podujatia bolo OZ Quo Vadis a ďalší.

Po minuloročnej premiére tohto koncertu sa organizátori rozhodli tento námet na koncert použiť aj tento rok a tento festival sa realizuje aj vďaka finančnej podpore Úradu vlády SR z programu ultra národnostných menšín 2015,  Banskej Bystrice, Zvolena, Centra komunitného organizovania, Amnesty international, Nadácie Ekopolis a Erasmus plus.

Myšlienkou tohto ročníka festivalu je nová generácia a tento koncert bol práve tým, ktorý túto myšlienku do bodky napĺňal. Koncert KlaJazzRom-u si kladie za cieľ dať na vedomie širokej verejnosti, že nová generácia Rómov už dávno búra zažité predsudky a stereotypy tým, že sa profesionálne venuje aj iným oblastiam hudby.

Autorom myšlienky tohto koncertu pod názvom KlaJazzRom je talentovaný umelec a režisér tohto ročníka Ľudia z rodu Rómov David Fischer (ČR).

Tu na zámku odznela klasická a džezová rómska hudba, ktorú prezentovali mladí talentovaní rómski umelci a umelkyne. Vo viac ako hodinovom koncerte postupne zahrali a zaspievali Miroslav Bartoš, Gitana, Filip Gondolán a to všetko v hudobnom sprievode Drahoslava Banga a jeho hostí.

Na samotný záver a ako klinec programu neskutočne zaspievali spoločne všetci interpreti  rómsku hymnu Gelem, gelem.

Nuž, rozhodne to bol umelecký zážitok so všetkým, čo k tomu patrí.

Video 

Gitana

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading