• Pi. apr 19th, 2024

Jeden zámok a tri rôzne uhly pohľadu naň

Autor IMG_1979

feb 4, 2016 , ,
jeden-zamok-tri-pohlady
Foto: ZV-podujatia.

Mal zámok padací most a priekopu? Ako to vyzeralo na zámku voľakedy dávno? Čo sa nachádzalo pod zámkom?

Veľa otázok, veľa zodpovedaných odpovedí o Zvolenskom zámku a to všetko z 3 rôznych uhlov pohľadu, od troch rôznych ľudí.  Aj o tom a nielen o tom bola pútavá prednáška na Zvolenskom zámku.

Prvé takéto prednáškové stretnutie tohto roku, ktoré si mimochodom nenechalo ujsť  na zámku množstvo zvedavcov sa konalo v stredu 27.1.2016 v stĺpovej sieni  Zvolenského zámku.

Tak ako už bolo spomenuté,  jedná sa o nový cyklus prednášok, z ktorých každá bude o niečom inom a na danú problematiku budú svojim uhľom pohľadu prezentovať svoj názor traja naslovovzatí odborníci. Samozrejme, že vždy na záver sa dá očakávať tak, ako to bolo i tentoraz pútavá diskusia.

Táto prvá bola o Zvolenskom zámku a troch pohľadoch naň od Martina Miňa (archeológ Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici), Mgr. Michala Šimkovica (pamiatkár, spracovateľ architektonických výskumov pamiatok) a na záver to bola PaedDr. Mária Ťavodová (galerijná pedagogička SNG Zvolenský zámok).

Na záver sa dostali k slovu aj rodení  Zvolenčania, ktorí vo svojom detskom veku trávili svoj voľný čas aj za múrmi a v okolí zámku a svojimi bohatými spomienkami oživili toto podujatie.

Okrem hlavnej debaty sa k samotnému záveru hovorilo aj o novom sviežom dizajne vnútorných priestorov  SNG na Zvolenskom zámku, ktorý si môžete ísť osobne pozrieť.  Súčastou tohto priestoru sú nielen odkladacie kabínky, ale aj menšia knižnica. Všetky tieto vychytávky zvyšujú komfort  návštevníkov, ktorí zájdu do galérií.

zv-zamok

Článok a foto: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading