• Pi. apr 19th, 2024

Noc s Andersenom sa v knižnici parádne vydarila

Autor IMG_1979

apr 6, 2016 , ,
noc-s-andersenom-2016-zvolen-38
Tri grácie. Foto: ZV-podujatia.

Deti, poďte do knižnice, o chvíľu príde Malá morská víla a otvorí Vám dokorán svoju náruč, ba i špeciálne podujatie pre Vás pripravila a dokonca budete môcť v jej príbytku do rána bieleho prenocovať.

A veru prišlo takmer 30 detí na návštevu, polovica z 1. ZŠ a ďalšia polovica z Námestia mládeže. Z piatka 1.4. do soboty 2.4.2016 zažili vskutku veľa zaujímavého, ktoré pre ne pripravili nielen tety knihovníčky, ale i Herman prišiel, tri nevšedné grácie a už si pri tom všetkom ani nepamätám, kto ešte.

Vráťme sa teda v čase a realite a povedzme si, že toto všetko sa konalo v rámci podujatia Noc s Andersenom, ktoré sa každoročne organizuje v školách a knižniciach nielen na Slovensku, ale aj ďaleko za hranicami.

Dátum 2. apríl nie je v tomto prípade vôbec náhodný, nakoľko v tento deň sa oslavuje výročie narodenia Andersena a zároveň je tento deň aj Medzinárodnou oslavou Dňa detskej knihy.

Úvod po príchode všetkých detí do knižnice patril nielen oboznámeniu sa s týmto veľkým sviatkom, ale aj so samotným autorom a vzájomnému spoznávaniu sa detí. Dozvedieť sa dalo o deťoch, respektíve ich záľubách mnoho. Jedno je isté, majú radi YouTubera, ktorý si hovorí GOGO a prednedávnom vydal svoju prvotinu, potom majú radi kone, mačky a z jedál vyhrávajú hranolky a palacinky.

Začiatok bol plný informácií, ktoré deti dostávali plnými dúškami a to ešte málokto tušil, že pokračovanie bude ešte zaujímavejšie a všetko sa to bude odohrávať v meste a tak neostávalo nič iné, len si zobrať niečo teplé na seba, baterku a mohlo sa vyraziť.

Počas prechádzky centrom mesta sa zastavili pri známych pamätihodnostiach, či už to bola samotná knižnica, Lesnícke múzeum, Finková kúria, Ferienčikov dom, divadlo, neobišla na prázdno ani Parková galéria Ľudovíta Štúra, kde je pamätník tohto dejateľa, pozreli si aj pamätník Jozefa Urbana povedľa na zemi a samozrejme pristavili sa aj pri buste Jozefa Cígera Hronského. Všade, kde sa zastavili, tety knihovníčky pútavou formou porozprávali vskutku zaujímavo o jednotlivých miestach a veciach.

Po náučnej prechádzke nejednému vyhladlo a tak tu ďalšie tety pripravili dobroty (rozumej, čo mekáč a pizzéria ponúkala) a rozdelili ich deťom. Človek by predpokladal, že sa ich džavot aspoň pri jedení trochu utíši, ale nestalo sa.

noc-s-andersenom-2016-zvolen-29
Patrik Herman. Foto: ZV-podujatia

Po chutnej večeri prišiel medzi deti všetkým dobre známy Patrik Herman, ktorý majstrovsky predviedol, že s deťmi to vie a plná škatuľa nepodarkov z TV relácie Lebo medveď zabavila deťúrence na dlhú dobu. Na záver tak, ako sa patrí, bola jedna spoločná selfie.

Ak by niekto predpokladal, že to bolo na dnes všetko, bol riadne na omyle. Deti ešte čakalo veľké súťaženie na rôznych stanovištiach v rôznych priestoroch knižnice. Súťažilo sa naplno a každý tím chcel vyhrať. Pozorná, čisto ženská porota 🙂 dozerala prísnym okom a po súťaži si ešte jednotlivé tímy na paškál zobrala a napokon záverečný verdikt vyriekla.

Keď už malá ručička na hodinkách ukazovala po jednej hodine raňajšej nového dňa, nejeden dospelák už mal toho dosť a deti nie a nie stratiť energiu. Nakoľko však pravidlá treba dodržiavať, deti si zobrali svoje spacáky a karimatky a uprostred miestnosti vrchného poschodia si pripravili všetko na spanie a po vyčistení zúbkov išli pekne do hajan.

Tu už naše rozprávanie končí, je čas sa rozlúčiť a zaželať si, aby sme sa o rok pri podobnom podujatí opäť v príjemnej spoločnosti stretli.

Fotografie

Článok a foto: J. Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading