• St. apr 24th, 2024

Aj Baladu z Borovín nájdete na novootvorenej výstave malieb Miroslava Bárdiho

Autor IMG_1979

apr 8, 2016 , ,
miroslav-bardi-malba-1
Maľba Miroslava Bárdiho má svoju hĺbku a nadčasovosť. Foto: ZV-podujatia

Slávnostnou vernisážou bola 1.4.2016 otvorená výstava malieb Miroslava Bárdiho.

Túto v poradí už 76. výstavu otváral za galériu na Tehelnej Jozef Klement, ktorý mal po svojom boku tentokrát okrem samotného autora výstavy a kurátorky (v podobe manželky pána Bárdiho) aj hudobného hosťa Igora Danihela z POS Zvolen (Podpolianske Osvetové Stredisko).

Meno autora a jeho tvorba nie sú vôbec neznáme, ba naopak, asi pred siedmymi rokmi vystavoval vtedy ešte vo výstavných priestoroch v severozápadnej bašte Zvolenského zámku.

Už vtedy jeho diela utkveli v pamäti pána Klementa a tak ho opäť oslovil, aby prišiel sem a tu vystavil svoje diela. Tvorba tu prezentovaná je vlastne koncipovaný prehľad posledných cca 12-tich rokov jeho tvorby, odkedy pôsobí ako umelec v slobodnom povolaní.

Na výstave je vo veľkej časti vidieť vyobrazenú tému balád, ktorá ako kurátorka upresnila, v ňom dozrievala niekoľko rokov a na tento námet autora podnietil jeho záujem o autentický folklór.

Balady, folklór a Igora Danihela je tu práve vidieť v jednom z majstrových diel a to Balada z Borovín, ktorá je aj rovnomennou skladbou, ktorá sa nachádza aj na hudobnom nosiči. Ta druhá pod názvom Danihelova sa tu nenachádzala, ale je umiestnená v inej galérii.

Nebudem už viac prezrádzať, možno ešte, že okrem malieb sa tu nachádzajú tri vyrezávané plastiky. Ostatné podrobnosti si môžete pozrieť na priloženom videu a samozrejme, že najlepšie je sa prísť osobne pozrieť na túto výstavu.

Na záver ešte tradične doplníme, že výstava bude otvorená do 28.4.2016 a pozrieť si ju môžete v pracovných dňoch od 8:00 do 17:30 a v sobotu od 9:00 do 11:45

Miroslav Bárdi sa narodil 25.2.1949 vo Veľkých Teriakovciach. Mladosť prežil v Čerenčanoch. Od roku 1972 po ukončení vysokoškolského štúdia na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici pôsobil rok ako výtvarný pedagóg na Základnej umeleckej škole vo Zvolene a v rokoch 1973 – 2005 vyučoval maľbu a kresbu na katedre výtvarnej výchovy Univerzity Mateja Bela v B. Bystrici. Do roku 1997 žil s rodinou v B. Bystrici a od vtedy žije v Malachove pri B. Bystrici, kde má svoj ateliér. Popri práci vysokoškolského pedagóga sa sústavne venoval svojej tvorbe. Od roku 2005 je umelcom v slobodnom povolaní.

Video

Fotografie

Článok, foto a video. J. Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading