• So. apr 20th, 2024

Citron rozpútal hudobné orgie v dome kultúry

Autor IMG_1979

máj 15, 2016
citron-radegast-rebelie-rebelu-12
Koncert doplnili perfektné svetelné efekty. Foto: ZV-podujatia.

Cigareta za uchom, jedna už v ústach, tajné fajčenie počas prestávky na učilišti a počúvanie známych kapiel ako Zóna A, Hasiaci prístroj, Alkehol a ďalších v tej dobe známych kapiel z walkmana.

V tej veľkej plejáde vtedajšej muziky bola v mojom rebríčku aj česká skupina Citron a vtedy už viac než dobre etablovaný album Radegast s neskutočným speváckym výkonom Ladislava Krížka.

To bol rok 1987, roky ubiehali a človek aj na nich pozabudol, ale stále ich mal nejako tak v podvedomí. Od toho roku až doteraz odrástla nielen nová generácia rockerov, ale zmenilo sa toho veľa aj v spoločnosti. Avšak napriek všetkým útlakom, ktoré heavy metal zažíva u médií, táto hudba je tu s nami stále a teší sa veľkej obľube.

Až nastal deň po dlhých 29 – tich rokoch od vydania Radegastu a objavila sa zvesť, že Citron sa vracia v plnej paráde koncertovať na Slovensko a ohlásil turné pod názvom „Rebelie rebelů“ s Láďom Krížkom a Tanjou.

Radegast Rebelie rebelů 2016 začal 3.5. v Bratislave, nasledoval Trenčín, Námestovo, Zvolen, Martin a Liptovský Mikuláš a špeciálnym festivalovým koncertom bude exkluzívny More Than Fest 19.8.2016.

A nakoľko jedna zastávka bola aj v meste Zvolen, bolo mojou povinnosťou oprášiť spomienky a ísť sa pozrieť na pre mňa legendu tohto hudobného štýlu. Zároveň som bol plný očakávania, aké to bude po tých 29 – tich rokoch a bol som zvedavý aj na jednu babu menom Tanja, dračicu, sexidol, ktorá je poriadnou čerešničkou na torte tohto turné. Kto by nepoznal československý hit „Nad hlavou létá rokenrol“ alebo Kam jen jdou lásky mé – duet Ladislav Křížek a Tanja.

Tak to bol úvod, ktorý bol potrebný aj pre novú generáciu, ktorá si toto prečíta a nechápavo bude krútiť hlavou, ale vtedy to bolo vo viacerých veciach úplne iné, ako to je teraz.

Na úvod chcem poďakovať agentúre EPG za možnosť zúčastniť sa a byť súčasťou tohto celého.

erika-streckova
Erika Strečková. Foto: ZV-podujatia

Pred kapelou Citron vystúpili dve kapely a to nitrianska Symfobia s neskutočne hriešne vyzerajúcou speváčkou Erikou Strečkovou. Následne po nich ešte jedna kapela podobne tvrdého razenia a to Sexit.

Po 21. hodine to naj, na čo všetci čakali vypuklo úvodnou skladbou Radegast, z rovnomenného albumu Radegast a v podstate sa hralo aj pár skladieb z tohto albumu. Samozrejme, že nechýbala legendárna skladba Zase dál ako aj Už couvám.

Po prvom bloku skladieb povolal Ladislav na pódium dračicu Tanju, ktorá aj po toľkých rokoch neskutočne dobre vyzerala a v nijakom prípade nezaostávala ani čo sa týka spevu. Najmä po skladbe Nad hlavou létá rokenrol bola celá sála vo vytržení a keď ju zaspievala, publikum ju obdarovalo búrlivým potleskom.

roland-grapow
Roland Grapow pokrstil CD Pivom. Foto: ZV-podujatia.

Nakoľko toto turné slúžilo aj na uvedenie do života ich nového CD Rebelie rebelů 2, bolo ho potrebné aj patrične pokrstiť. Samotné CD pokrstila doslova legenda a to konkrétne ex-gitarista legendárneho Helloweenu 56 ročný Roland Grapow. Práve tento Roland je ten človek, ktorý má to či ono spoločné s festivalom More Than Fest, ktorý sa odštartuje 19.8.2016 vo Zvolenskej Slatine.

Po viac ako hodine doslova pekelného vystúpenia sa blížil záver a samozrejme ako to býva, kapela fiktívne odišla do zákulisia a až po búrlivom skandovaní fanúšikov opäť vyšla a zahrala ešte Uragán od Citronu a Kam jen jdou lásky mé zaspievali Ladislav Křížek a Tanja.

Na záver treba povedať, že ďakujem a rozhodne sa našli viacerí, ktorí toto isté povedia, lebo to bolo úžasné nielen po hudobnej stránke, ale aj po vizuálnej a celé to vytvorilo nezameniteľnú atmosféru.

Fotografie

Článok a foto: J. Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading