• Pi. apr 19th, 2024

Živý park obstál v súťaži o „Krajšie priestory“

Autor IMG_1979

júl 12, 2016 , ,
zivy-park-zvolen-3
Foto: zdroj TS

TS: Možno ste si už aj vy všimli pribúdajúce obrázky na chodníkoch v parku na Zlatom Potoku a zaujíma vás, o čo vlastne ide.

Mesto Zvolen vyhlásilo vo februári tohto roku súťaž „Krajšie priestory“ určenú pre svojich obyvateľov, ktorí majú nápady na zlepšenie svojho okolia. Jedným z podporených je aj projekt „Živý park“. Jeho cieľom je oživiť prostredie parku J. D. Matejovie.

O nápade zmeniť práve toto miesto hovorí jedna z realizátoriek projektu Zuzana Kmeťová: „Keď Mesto Zvolen vyhlásilo spomínanú súťaž, spolu s kamarátkou sme rozmýšľali, čo by sme mohli vylepšiť na našom sídlisku. Ako vhodná lokalita s potenciálom sa nám javil práve park, ktorý v súčasnosti nie je naplno využívaný. Dopoludnia ho síce využívajú najmä škôlkari na vychádzky a hry, ale bohužiaľ sa v ňom väčšinou zdržiavali ľudia holdujúci alkoholu (ktorí tiež park znečisťujú odpadom), čo odrádza iných od jeho masívnejšieho využívania. Popritom je to významná zelená plocha s ekologickou hodnotou priamo v obytnej zóne“.

„Našou víziou je, aby sa park stal atraktívnym miestom pre trávenie voľného času obyvateľov nielen sídliska Zlatý Potok, ale aj všetkých Zvolenčanov a ostatných ľudí, ktorí hľadajú príjemné miesto na relax.“

Aktivity nebudú narúšať život fauny v parku, práve naopak, usilujú o jeho ďalšie rozširovanie. Zameranú sú na pozorovanie vtáctva, veveričiek, hmyzu, netopierov a staranie sa o ne.

V rámci projektu budú inštalované vtáčie búdky, kŕmidlá, domček pre chrobáky,  búdka pre netopiere, či kŕmidlo pre veveričky.

Pre najmenších pribudnú maľované hry na chodníkoch ako škôlka, bludisko, omaľovánka, či stopy zvierat žijúcich v parku.

Pre príjemný oddych bude tiež možné využiť verejnú knižnicu (knižnú búdku), z ktorej si môžu návštevníci bezplatne požičiavať knihy (inšpirované celoslovenskou iniciatívou „Ďakujem, sused“).

Finálnu, vynovenú podobu parku budú môcť Zvolenčania vidieť už v auguste.

Ďalšie informácie o projekte:

Aktualizácia – debata v rádiu Lumen o živom parku 

Fotografie

TS a foto: Ivana Frčová

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading