• Št. apr 25th, 2024

Na festivale Guča umenia pulzovala pozitívna energia

Autor IMG_1979

aug 1, 2016
guca-umenia-2016-trh
Novinka festivalu Guča umenia, ktorá rozhodne zaujala. Foto: ZV-podujatia.

Veľká kopa pýta viac a ak sa jedná o Guču umenia, tak tej bolo naozaj počas štyroch dní vo Zvolenskej Slatine viac než dosť a každý, kto sem zavítal si mohol vybrať to svoje a veru bolo z čoho vyberať.

Festival GUČA umenia je projektom mladých ľudí z OZ Slovenský skauting a 21.zboru Korčín Zv. Slatina, ktorí ho organizujú v spolupráci s Čitáreň pubom Vígľaš. V roku 2013 ho založili Martin Maľa, Matej Fekiač a Martin Cerovský ako snahu priniesť do prostredia dediny Zvolenská Slatina pre tento vidiecky región netradičné kultúrne podujatia a nový pohľad na umenie.

Tentokrát opäť festivalu prinieslo útočisko miestne kino Pokrok a po predchádzajúcich ročníkoch sa dá rozhodne považovať tento priestor za devízu tohto festivalu, nakoľko ponúka nielen vnútorné, ale aj vonkajšie priestory.

V tento štvrtý ročník pribudla novinka a to festivalové trhovisko, ktoré ponúklo toho naozaj veľa. Okrem stánku s občerstvením a nealko nápojom hneď opodiaľ bolo niekoľko stánkov šikovných remeselníkov a mladých slovenských dizajnérov, pri ktorých sa dalo stráviť doslova veľa času a dozvedieť sa od nich veľa zaujímavých vecí. Samozrejme aj ostatné stánky ponúkli priehrštie zaujímavého (dozvedieť sa o tradičných odrodách jablk ako aj hrušiek a veľa ďalšieho.

V sobotu sa varili o pár metrov ďalej cez cestu v paráku tradičným spôsobom halušky.

Festival ponúkal tri samostatné scény a to Kino stage (hudobné a divadelné vystúpenia), Club stage (prednášky, hudba) a Tent stage (prednášky a debaty) vo vojenskom stane, umiestnenom v záhrade za kinom.

Okrem toho sa v priestore kina nachádzalo jedno zaujímavé miesto v podobe inštalácie rozpracovaného projektu pod názvom “Cesta podvedomia – sebareflexia a identita”.

sebareflexia-a-identita-1

Samotné prednášky a debaty v stane považujem za veľký benefit a aj témy a účinkujúci ponúkli ľudom vskutku zaujímavé a hodnotné informácie, ktoré pravdepodobne inde len ťažko dostanete a tá atmosféra, ktorá tu panovala sa nedá ničím nahradiť, proste to malo svoje čaro.

Programová paleta bola viac než pestrá na všetkých scénach a nedá mi nepovedať, že po pár rokoch strávených na XY podujatiach nielen v meste Zvolen, by sa pár organizátorov malo prísť raz pozrieť sem, ako sa to má robiť, lebo veľakrát sa zabúda na možno pre niekoho drobnosti, ale tie možno pre niekoho drobnosti zohrávajú napokon kľúčovú rolu.

Aby sa vedelo na čo narážam, tak za veľké plus považujem to, že pred každým vystúpením bol ten či onen interpret predtým, než sa dostal k slovu uvedený a pár viet o ňom povedal niektorý člen realizačného tímu a začiatky plynule nadväzovali bez nejakého zádrhelu a za to dávam rozhodne palec hore.

Na záver si dovolím povedať, že ak aj budúci rok sa bude konať a už to bude 5. ročník a organizátor sa bude držať podobnej koncepcie a verím tomu, že príde aj s nejakým bonusom, tak už teraz doporučujem si zapísať termín do kalendára, lebo toto sa jednoducho neodmieta.

Toto nebol festival, toto bola Guča umenia.

Videa

I am planet 

Got blue balls

Fotografie

Článok, foto a video: J. Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading