• Ut. apr 23rd, 2024

Pustý hrad praskal vo švíkoch a bol megaúspešný

Na Pustom hrade bolo neskutočne veľa ľudí.
Foto: ZV-podujatia

Národný výstup na Pustý hrad pod číslom XXIV bol megaúspešný nielen účasťou, ale aj skladbou programu a ak sa povie, že praskal vo švíkoch, tak tomu naozaj tak bolo.

Podujatie pripravilo mesto Zvolen, Klub Slovenských turistov Pustý hrad Zvolen, Lesný podnik mesta Zvolen, Združenie Priaznivci Pustého hradu, Ozbrojené sily SR, Matica Slovenská a ďalší spoluorganizátori.

Všetko sa to odštartovalo za zubatého slnečného počasia po ôsmej hodine rannej v Parkovej galérii Ľudovíta Štúra, kde prebiehalo aj slávnostné otvorenie s tradičným kladením kvetov k tu nachádzajúcemu sa pamätníku.

Zúčastnili sa na ňom okrem pospolitého ľudu aj ľudia od mesta Zvolen (rozumej zamestnancov a zástupcov mesta Zvolen) a aj z ďalších inštitúcií.

Samozrejme, nemohla chýbať primátorka Lenka Balkovičová a víceprimátor mesta Jaroslav Stehlík. Maticu slovenskú zastupoval Branislav Husár a po jeho boku stojaci Jozef Dobroslav Pinka Mladú Maticu a veľa ďalších ľudí a v neposlednom rade tu bol prítomný aj zástupca združenia Štúrov Zvolen Jozef Pinka starší.

Po speváckej vložke Zvolenského speváckeho Zboru sa v rámci príhovorov dostali k slovu Radoslav Kuric, ktorý prečítal pamätnú reč, ktorú na Uhorskom sneme povedal samotný Ľudovít Štúr. K slovu sa dostala aj primátorka mesta a následne po nej aj už spomínaný Jozef Pinka starší, ktorý upriamil pozornosť práve na tradíciu a poznanie toho, prečo sa každoročne šliape práve na Pustý hrad.

vystup-pusty-hrad-2016-zvolen-3
Úvod podujatia odštartoval v parku Ľudovíta Štúra.
Foto: ZV-podujatia

Po slávnostných príhovoroch sa už všetci vybrali smerom na Pustý hrad, kde po 10-tej začal oficiálny kultúrny program a čuduj sa svete, aj slniečko sa v plnej kráse ukázalo.

Po 10-tej hodine a v podstate po totožných príhovoroch sem dorazili cyklisti Cyklojazdy histórie, ktorí tentokrát prišli zo Spišského Podhradia a ako zástupca tu bol poslanec Peter  Drozdík, ktorý mal po boku Moniku Moravcovú. Tá vložila do rúk primátorky nášho mesta stužky z každého mesta, v ktorom sa po ceste smerom do nášho mesta zastavili.

sokoliari-sv-bavona-2016-pusty-4
Sokoliari sv. Bavona opäť niečo fantastické
Foto: ZV-podujatia

Po oficialitách sa už začal na pódiu kultúrny program, v ktorom sa postupne vystriedali Sokoliari Sv. Bavona, bola aj rozprávka pre deti divadla Casanova, neskôr zahral a zaspieval Pacipacifik a na záver Pavol Hammel nielenže pritiahol neskutočne množstvo ľudí, ale spravil aj fantastickú zábavu.

To však nebolo všetko. Na hrade bolo možné vidieť, ako sa o detskú zábavu postaralo nielen Podpolianske Osvetové Stredisko, ale aj SCVČ Heuréka a dobre známe Tri Oriešky. Každý z nich ponúkal na zábavu a tvorivé myslenie niečo iné a takto sa navzájom dopĺňali. Už tradične sa razil pustohradný denár.

Samozrejme, v areáli nechýbali šermiari Vir Fortis a ich komplet vybudovaná stanová dedina. Tu v tejto časti nebola núdza o strieľanie z luku, taktiež si bolo možné pofajčiť si vodnú fajku a veľa ďalšieho.

vystup-pusty-hrad-2016-zvolen-35
Tu sa podávala tá vodná fajka
. Foto: ZV-podujatia

V rámci pohostenia sa tu podával pečený býk, ktorý sa tu deň predtým piekol, nechýbal bufet a ako novinka aj veľká nádrž s pitnou vodou.- toto považujem za benefit

Ako by to bolo na tomto hrade, keby sa tu o nových vykopávkach a objavoch nedalo dozvedieť viac. Prítomný Ján Beljak so svojim tímom spravil prítomným, ktorí prejavili záujem obhliadku s odborným výkladom.

Novinkou, ktorá je po novom dostupná na hrade sú tri repliky dobových zbraní a to delo, baranidlo a katapult a tieto tri veci tu ostávajú nastálo a ako povedal víceprimátor Stehlík, bude len otázne, v akej kondícii (rozumej dokiaľ to niekto toto)

Takže takto nejako v skratke to v túto sobotu počas XXIV. Národného výstupu na Pustý hrad prebiehalo.

Fotografie

Článok, foto a video: J Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading