• St. apr 24th, 2024

Zvolen žil tri dni Festivalom literatúry a Kráľov čitateľov

Autor IMG_1979

sep 23, 2016 ,
festival-literatury-a-kralov-citatelov-11
Kráľ a kráľovná. Foto: ZV-podujatia.

Tri dni sa nielen v meste Zvolen konal jeden viac než fantastický festival, počas ktorého sa slovo literatúra, spisovateľ dalo skloňovať na veľa spôsobov.

Podujatie pod názvom Festival literatúry a Kráľov čitateľov zorganizovala Krajská knižnica Ľudovíta Štúra a konal sa od 20. do 22.9.2016, avšak program prvých dvoch dní bol určený širokej verejnosti.

Zámerom zorganizovania tohto festivalu bolo nielen ponúknuť širokej verejnosti možnosť stretnúť sa s autormi slovenskej literatúry a s kráľmi detských čitateľov z celého Slovenska, ale aj ukázať, že aj v tejto oblasti je čo ponúknuť.

Na jednotlivých miestach počas dňa bolo možné zazrieť takých spisovateľov ako Jozef Bily, Jozef Banáš, Roman Brat, Juraj Červenák, Danuša Dragulová-Faktorová, Erika Jarkovská, Silvia Bystričanová, Marta Fartelová, Peter Holka, Eňa Rúčková, Tomáš Ulej, Marek Zakopčan, Peter Urban a ďalších.

Samotný festival odštartoval v utorok 20-teho septembra po 14-tej v Krajskej knižnici a viac ako hodinu sa tu debatovalo na tému Ako chytiť múzu. O dve hodiny neskôr v detskom oddelení prebiehali ešte tvorivé dielne a všetko sa to točilo okolo posolstva čitateľom a spisovateľom.

festival-literatury-a-kralov-citatelov-6
Plodná diskusia v Kráľovskej sieni Zvolenského zámku. Foto: ZV-podujatia.

Azda najpútavejšia časť tohto dňa začala o 20-tej a prebiehala na Zvolenskom zámku, konkrétne v Kráľovskej sieni. Otvorila sa Trinásta komnata a pod týmto názvom tu prebiehala plodná debata a samozrejme veľa sa aj čítalo. Moderátorsky túto časť viedla riaditeľka knižnice Ing. Milota Torňošová.

To najlepšie však len prišlo. O hodinku neskôr všetkých prítomných previedla hradnými komnatami s bohatým výkladom galerijná pedagogička Mária Ťavodová.

Druhý deň, ktorý po celý deň rezonoval ako Deň vďačnosti bol čo do programovej štruktúry viac než pestrý a jeho začiatok bol o 8:30 na Vígľašskom zámku a končil posledným bodom tohto dňa v knižnici po 21-tej hodine večernej.

Ako už bolo spomenuté, začalo sa na Vígľašskom zámku, následne po 10-tej sa pokračovalo besedami na základných a stredných školách a to nielen v meste Zvolen, ale aj v Sliači.

Podvečer po 16-tej sa na mini – pódiu na námestí konalo Literárne korzo, kde sa opäť debatovalo, ale tentokrát to bolo o Kráľovi a Kráľovnej detských čitateľov a pomedzi túto pútavú debatu zahral a zaspieval Robo Mikla, ktorého spevom doprevádzala Mária Knappová.

knoppova-mikla
Mária Knoppová a Robo Mikla: Foto: ZV-podujatia.

Posledné podujatie tohto dňa sa začalo po 19-tej v knižnici a tu na pomyselné kreslá zasadli slovenskí spisovatelia a autori, ktorí nielen odpovedali na neraz záludné otázky moderátora Radoslava Kurica, ale samozrejme to či ono aj prítomným zo svojej tvorby prečítali. Ako hudobný hosť zahral na gitare a zaspieval pár skladieb nielen od Jozefa Urbana Ondřej Daniš.

Po tomto plodnom a celodennom programe prišlo vhod chutné pohostenie.

festival-literatury-a-kralov-citatelov-17
Na záver festivalu spoločná fotografia. Foto: ZV-podujatia.

V posledný deň bol program na Pustom hrade pod názvom Pustý hrad, verzus literatúra faktu. Absolútny záver celého festivalu sa konal po 14-tej v knižnici.

Po troch fantastických a náročných dňoch nielen pre organizačný tím treba dať rozhodne palec hore za toto podujatie, ktoré prinieslo veľa zaujímavého všetkým, ktorí si našli čas a prišli čo i len na jedno z niekoľkých podujatí.

Fotografie

Článok a foto: J. Šteonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading