• St. apr 24th, 2024

Motúzy múzy Zuzy

Autor IMG_1979

jan 10, 2017

Pred pár dňami sa mi dostala do rúk jedna knižka, ktorá nielen svojou obálkou, ale i svojím obsahom rozhodne zaujme nejedného čitateľa. Knižka nesie zaujímavý názov Motúzy múzy Zuzy a je to beletristická knižná prvotina autorky Moniky Necpálovej, ktorú vydalo v slovenskom jazyku Slovenské vydavateľské centrum v Srbsku. Už predtým však vyšlo jej výskumné dielo Slovenčina v dlani vojvodinského novinára.

Nakoľko som bol užasnutý z tohto dielka, tak som sa s autorkou stretol a ona nám aj niečo viac o samotnej knižke povedala. Aby sa však veľa neprezradilo, autorka knihy načrtáva toľkoto:

„Knižka Motúzy múzy Zuzy je beletristickým dielom pre deti. Malí čitatelia, ale aj ich rodičia, starí rodičia, či starší súrodenci v nej nájdu do príbehov votkané poznatky o rôznych druhoch umenia. Kniha má tak aj poučný charakter a obsahuje aj nové slová z umeleckých sfér, ktoré sa vďaka rozprávkam deti môžu naučiť.

Príbehy rozpráva desiata múza – múza Zuza, ktorá je sprievodkyňou umeniami a novou kamarátkou všetkých detí. Múza Zuza má príbehy zapletené do svojich vlasov – motúzov. Zakaždým jeden potiahne a šup: z neho sa ako z klbka vykotúľa príbeh. Vo všetkých príbehoch natrafia čitatelia na veselé postavičky, ktoré majú čo-to dočinenia s umením. Niektoré postavičky robia v kultúre neplechu, iným sa darí rozbehnúť svoj vlastný umelecký biznis. Podaktoré sú učenlivé, a iné lenivé. Do zápletky v divadelnom zákulisí, na opernej scéne či vo fotografickom ateliéri sa neraz zapletie aj sama múza Zuza.

A s kým sa čitateľ môže zoznámiť? Vranka Operená spieva v opere. Huncút Gašparko bojuje o lásku marionety Marion. Prvá dáma Obyčajná Ceruzka sa chce vopchať do škatuľky farbičiek, Knihomoľ Knižný sa stravuje výlučne stranami z kníh. Tanečnica sova Soňa (S)nežná otvorila večernú školu tanca. Rýmus Rímsky sa neustále hrá s básnikmi na schovávačku v básničkách. Los Fotos z Cvakovíc si za polárnym kruhom otvoril fotoateliér. Kniha vám prezradí aj to, kto šije kostýmy a garderóbu značky L&L a aké ekologicko-právne problémy musí vyriešiť bobor Zobor, ak chce zostať zapísaný v Bobrej komore architektov. Ani škriatok Hromozvod vo fontáne to nemá veľmi zdraviu bezpečné. Nuž a Heuréka (zatiaľ) roní slzy v divadle.

Príbehy, hoci pravdivo odhaľujú aj neľahkú remeselnú prácu v umeleckých oboroch, poukazujú na to, že talent a usilovnosť, vynaliezavosť, trpezlivosť a originalita idú ruka v ruke – sladké ovocie, ktoré napokon prináša tvorba a umenie, raz možno zláka aj čitateľov, ktorí sa potenciálne budú tvorbe venovať. Kniha má vzbudiť záujem o umenia u detí (budúcich dospelých), vzdať hold umeniam, múzam a ľuďom, ktorí sa poctivej umeleckej práci zo srdca venujú, a tak prinášajú spoločnosti ťažko oceniteľné (nehmotné) hodnoty vzdelanosti, kultúrnosti, tolerancie, poetiky a krásy, fyzického i psychického zdravého životného štýlu jednotlivca a celkového rozvoja spoločnosti.“

Ak vás týchto pár viet zaujalo a máte záujem o knižku, tak neváhajte kontaktovať prostredníctvom Facebooku samotnú autorku Moniku Necpálovú, s ktorou sa dohodnete na ďalších detailoch.

motuzy-muzy-zuzy

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading