• Št. apr 25th, 2024

V Parkovej galérii sa konala pietna spomienka na Ľudovíta Štúra

Autor IMG_1979

jan 14, 2017
pietny-akt-ludovit-stur-2017
Spoločná fotografia na záver podujatia. Foto: ZV-podujatia.

Vo štvrtok 12.1.2017 po 21. hodine ožila Parková galéria Ľudovíta Štúra pietnym aktom, pri príležitosti výročia tragického úmrtia Ľudovíta Štúra.

Na toto podujatie neprišlo síce až tak veľa ľudí, ale v komornejšej spoločnosti bolo možné vzhliadnuť aj poslanca MsZ Petra Košíka, tajomníka Matice Slovenskej Mgr. Mareka Hanusku, pracovníka Strediska národnostných vzťahov MS. ThLic. Mgr. Viliama Komora, PhD, za Ozbrojené sily tu bol Major Mgr. Zdenko Baranec a nechýbal ani člen predstavenstva Štúrov Zvolen Jozef Dobroslav Pinka a veľa ďalších. Celé to moderoval Branislav Husár.

Možno si teraz budete klásť otázku, prečo sa v takejto hodine večernej konalo toto stretnutie. Nuž odpoved je vskutku jednoduchá a to, že Ľudovít Štúr zomrel 12. januára 1856 o deviatej hodine večernej v malej izbietke v Modre ako štyridsaťročný.

Po úvodnej spievanej hymne a po pár príhovoroch (viď video) sa k záveru konalo tradičné kladenie vencov k pamätníku tejto významnej osobnosti národa. Na samotný záver sa k slovu, respektíve spevu dostal zbor, ktorý zaspieval hymnickú pieseň od Karola Kuzmányho Kto za pravdu horí.

Video

Článok, foto a video: J. Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading