• St. apr 24th, 2024

Zvolen sa zapojil do Svetového dňa povedomia o autizme

Autor IMG_1979

apr 5, 2017
Prekrojenie torty – Lenka Balkovičová a Lucia Lazárová (modrá). Foto: ZV-podujatia.

S podtitulom Rozsvieťme modrú, respektíve pod názvom Vysvieťme Zvolen na modro sa v meste Zvolen v nedeľu 2.4.2017 počas dňa, ktorý je známy ako Svetový deň povedomia o autizme konalo jedno fantastické podujatie.

Tu od 15-tej do cca 20-tej hodiny večernej sa dalo nielen veľa zažiť, ale aj veľa dozvedieť o ochorení, o ktorom možno veľa ľudí vôbec nevie a je veľakrát blízko k nim a nemusia o tom ani vedieť. A o priebehu jedného takéhoto podujatia si teraz niečo viac povieme a nakoľko sa toho konalo na viacerých miestach dosť, tak si to troška podrobnejšie rozoberieme.

Stará radnica

V priestoroch Starej radnice sa konalo za prítomnosti hlavnej organizátorky celého tohto podujatia Lucie Lazárovej a primátorky mesta Zvolen Lenky Balkovičovej otvorenie podujatia a zároveň slávnostné prekrojenie torty. Následne tu od 15-tej hodiny prebiehali fundované prednášky o autizme a problémoch, ktoré s tým súvisia. Neskôr, v miestnosti na prízemí si bolo možné vyskúšať simulátor autizmu, o ktorý bol veľký záujem.

Námestie

Na ploche medzi kostolom a dvojnulkou (rozumej mestské WC) bol pripravený bohatý program v podobe nielen tvorivých dielní. Maľovalo sa tu na tvár, bolo si možné zahrať hokejbal, naučiť sa podať prvú pomoc a bolo možné aj niečo sladké zahryznúť. Aby sa nezabudlo, Benjamin Baláž tu vystavoval svoje krásne výrobky z kartónu.

Pódium

Na minipódiu sa konalo gro samotného kultúrneho programu, ktorý bol bohatý a zakončený poriadnou čerešničkou na torte. Po 15-tej sa aj tu konalo otvorenie opäť za prítomnosti organizátorov a primátorky nášho mesta. Odštartovali to klienti DSS Hrabiny z Novej Bani a členovia krúžku Muzikoterapie Afrických bubnov. Neskôr sa predstavili karatisti klubu Uraken pod vedením Milana Olšiaka, ktorého zverenci predviedli prítomným svoj talent a nechýbalo aj zopár prvkov sebaobrany. Šport vystriedali psíci Janky Lalíkovej, ktorí predviedli neskutočné kúsky, až sa ľudom zatajoval dych. Azda to naj a vyvrcholením kultúrneho programu na pódiu bolo hudobné vystúpenie Roba Miklu a priatelia, ako si táto trojica muzikantov pracovne hovorí. Losovala sa aj tombola o hodnotné vecné ceny.

Záver

Úplne na záver po 19-tej sa konalo to, na čo všetci čakali, o čom sa debatovalo nielen v tento deň, ale XY dní pred samotným podujatím – rozsvietenie zámku na modro.

Z námestia sa pohol za hlasitého bubnovania pána Randušku sprievod smerom na zámok, kde sa následne všetci zastavili a po krátkom príhovore Lucii Lazárovej sa zámok rozsvietil na modro.

A je za nami ďalšie super podujatie, ktoré rozhodne dalo do povedomia všetkým prítomným, čo obnáša autizmus a aké peripetie to znamená aj pre samotných rodičov a vôbec to nie je jednoduché, ale aj napriek tomu sa obetujú. A čím viac sa bude o tomto probléme hovoriť, tým lepšie.

Nech sa páči aspoň pár fotiek.

Článok a foto: J. Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading