• Št. apr 25th, 2024

Noc múzeí a galérii 2017 priniesla veľa pekných zážitkov

Autor IMG_1979

máj 23, 2017 ,
Strieľanie z gumipušky gaštanom v LDM Zvolen. Foto: ZV-podujatia.

V tretiu májovú sobotu 20.5.2017 sa nielen na Slovensku konalo jedno veľké spoločné podujatie, ktoré ponúklo pohľad a nevšednú zábavu všetkým tým, čo si našli čas, neváhali a prišli a veru bolo čo v tento deň obdivovať.

Noc múzeí a galérií sa volal tento deň, do ktorého sa zapojili rôzne európske inštitúcie a prezentovali tak kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany pri kultúrnej výmene.

To bola definícia a opäť tak, ako rok minulý sa k mestu Zvolen pripojila Banská Bystrica a takto si navzájom vymenili svojich návštevníkov, ktorí sa za 1 € pokochali nielen kultúrnym bohatstvom, zažili kopec rôzneho sprievodného programu, ktorý si jednotlivé inštancie pre návštevníkov pripravili a teraz si niečo o tom viac povieme.

Aj tento rok som strávil pendlovaním medzi Zvolenským zámkom (SNG Zvolenský zámok) a Lesníckym a drevárskym múzeom (LDM Zvolen). Pôvodne som chcel spísať bod po bode program, ale pojmem to tak trochu inak a rozhodne musím vyzdvihnúť prístup lektoriek na jednom, či druhom pracovisku, na obidvoch miestach všetko klapalo podľa harmonogramu.

Juraj Sarvaš recituje verše po ktorých bola pani Fabriciusová doslova dojatá. Foto: ZV-podujatia.

LDM Zvolen

Tu stavili na klasiku a bola to dvojhodinovka venovaná nielen deťom v záhrade, v interiéri prebiehala debata s deťmi, následne dospelácka debata, koncert a voľný program pri sviečkach. Možno si niekto povie, že nejako málo, ale skôr naopak. Toto považujem za pevnú kostru toho celého, čo viac než dobre funguje už pár rokov.

Ak to zoberiem od začiatku, palec hore dávam za vychytávku v podobe možnosti zastrieľať si z gumipušky gaštanom, samozrejme jazda na koni a rybárčenie boli taktiež super. Neskôr Peter Urban dokázal v Knižnici Ostrolúckych deťúrence zaujať rozprávaním povestí z okolia rieky Hron.

Tradičná dospelácka debata Les v umení – umenie v lese bola v zložení Peter Gogola, Vladimíra Fabriciusová a herec a divadelný pedagóg Juraj Sarvaš. Fantastické rozprávanie, fantastický záver v podaní Juraja Sarvaša. Ten predtým, než daroval do rúk pani Fabriciusovej kyticu jej zarecitoval neskutočnú veršovačku, ktorá ju v jeho podaní neskutočne dojala.

Posledným bodom programu bolo hudobné vystúpenie rodinného tria Marián, Marek a Martin Geišbergovci.

Stačí jeden rok a možno nezbadáte, že to bolo v takomto dezolátnom stave. Foto: ZV-podujatia.

SNG Zvolenský zámok

Aj na zámku to v úvode išlo klasickým scenárom, po otvorení tohto výnimočného dňa si najskôr pri divadelnom predstavení Šašo múdrejší, ako kráľ v podaní Divadla Hotel Mária prišli na svoje deti, ktoré potom mohli ostať so svojimi rodičmi na fantastický tvorivý ateliér.

Medzi 17.00 a 18:00, čiže 17:30 prišli na nádvorie zámku predviesť svojich operencov sokoliari z TU Zvolen. Nebyť dažďa, ktorý prišiel o pár minút, všetci by videli podstatne viac, ale príroda to zariadila inak. Tak či onak, aj to, čo predviedli bolo zaujímavé a nakoľko pršalo, tak aspoň pod prístreškom odpovedali návštevníkom na ich bádavé otázky.

Po 18-tej začalo v stĺpovej sieni rozprávanie Barbory Mistríkovej o výstave Barokové poklady medzi Bratislavou a Krakowom a po ňom si prišli na svoje všetci milovníci spoločenských hier v programe nazvanom Galerijné Jocari.

Každý, kto má rád literatúru si dozaista pozrel prezentáciu tvorby tu prítomného Juraja Červenáka a po autogramiáde si svoje nádobičko v troch komnatách pripravili štyria vzácni hostia v programe nazvanom Na stope. Reštaurátori Miroslav Slúka a Jarmila Tarajčáková, chemička Stanislava Trginová a digitalizátor Marian Turčan predviedli svoje umenie a prítomným sa neraz až zatajoval dych.

Samozrejme, počas dňa si bolo možné pozrieť všetky zámocké komnaty a od lektoriek sa dozvedieť o dielach tu vystavených veľakrát vskutku zaujímavé veci.

Záver

Tak takto nejako to prebiehalo na obidvoch frontoch a rozhodne treba povedať, že dobre bolo a nech sa páči pár fotografií.

Článok a fotografie. J. Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading