• Pi. apr 19th, 2024

Za krásami južných Čiech

Autor IMG_1979

júl 5, 2017
Pred ZŠ v Prachaticiach.

V dňoch 13. – 17. júna sa 45 žiakov 2. stupňa zo Základnej školy na Ulici M. Rázusa 3 vo Zvolene spolu so svojimi pani učiteľkami vybralo spoznávať krásy južných Čiech. Ich hlavným cieľom bola návšteva Prachatíc a partnerskej školy ZŠ, Zlatá stezka 240, s ktorou má škola niekoľkoročnú aktívnu spoluprácu.

Cestou do Českých Budějovíc sa výprava zastavila v unikátnej KOVOZOO v Starom Měste na Morave. Okrem zvierat vyrobených z kovošrotu mali žiaci možnosť nahliadnuť priamo do výroby recyklačného podniku. Najvýznamnejšiu bitku Napoleona si pripomenuli v múzeu pri Mohyle mieru v Slavkove. Podvečer sa poprechádzali po renesančnej Telči.

Druhý deň pobytu cesta zlatopotockých žiakov zaviedla do pivovaru Budvar, kde sa dozvedeli veľa zaujímavosti o histórii a výrobe tohto piva. V Hlubokej sa pokochali na romantickom zámku a v počas prechádzky po ZOO Hluboká plnili pracovné listy z poznávania jednotlivých druhov zvierat. Deň ukončili príjemnou prechádzkou po českobudějovickom námestí.

Na štvrtok sa všetci tešili, veď nás čakala návšteva partnerského mesta Zvolena – Prachatíc. Žiaci, ktorí si písali s českými deťmi, konečne uvidia svojich kamarátov. V Základnej škole na Ulici Zlatá stezka 240 nás veľmi srdečne privítalo vedenie školy spolu so žiakmi. Deti sa hneď spriatelili so svojimi českými rovesníkmi, ktorí ich zaviedli do telocvične, kde sa uskutočnil zábavný športový turnaj medzi školami. Nasledovala prehliadka priestorov školy. Nakukli sme i na hodinu k prvákom. Všetci sme boli milo prekvapení, že prachatickí prváci poznajú slovenské pesničky, ktoré sme si s nimi spoločne zaspievali a zatancovali. Po obede v školskej jedálni sme sa presunuli do mesta, kde sme obdivovali renesančný charakter budov na námestí. Na radnici nás prijal starosta Mesta Prachatice Ing. Martin Malý, ktorý nás privítal a pomocou prezentácie nám predstavil Prachatice ako historické i moderné mesto. O Zlatej soľnej ceste, po ktorej sa do Prachatíc v časoch ich najväčšej slávy vozila z Rakúska soľ, sme sa viac dozvedeli v Prachatickom múzeu. S námestím sme sa rozlúčili pohľadom zvrchu, priamo z kostolnej veže Kostola sv. Jakuba. Popoludní sme sa vrátili do areálu partnerskej školy, kde prebiehali neformálne stretnutia žiakov a učiteľov počas opekania pri ohni a športových hrách. Z Prachatíc sme odchádzali plní zážitkov a adries nových priateľov. Partnerstvá medzi mestami budú len vtedy ozajstnými partnerstvami, keď to budú priateľstvá medzi konkrétnymi ľuďmi. Už teraz sa tešíme, že o rok Prachatičania prídu na návštevu k nám do školy.

V piatok sme zavítali do Českého Krumlova, mesta zapísaného do Zoznamu pamiatok UNESCO. Po prehliadke zámockých záhrad a samotného zámku sme sa tešili na bohatý kultúrny program v rámci Festivalu pětilisté rúže, ktorého 31. ročník sa práve konal. Po celom meste sme stretávali ľudí v stredovekých kostýmoch, prebiehali tu šermiarske vystúpenia, remeselné trhy… Po richtárskom sprievode na hlavnom námestí sa našim žiakom podarilo roztancovať celé námestie.

Posledný deň sme si prezreli rozprávkový zámok Červená Lhota, ktorý sa rozprestiera uprostred jazera. Vo večerných hodinách sme sa vrátili do Zvolena plní príjemných stretnutí a nezabudnuteľných zážitkov z čarokrásnych južných Čiech.

Fotografie

Článok a foto: Dana Vasilová, ZŠ, M. Rázusa 3, Zvolen

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading