• Št. apr 25th, 2024

Veľký úspech Zvolenského malého futbalu v Slovinsku

Autor IMG_1979

sep 19, 2017 ,
Dážď nedážď hrať sa musí. Foto: Miloš Masarik

V krásne pripravenom mini futbalovom areáli Slovinského malebného kúpeľného mestečka Terme Čatež, ktorý domáci usporiadatelia pripravili v priestoroch trávnikového hospodárstva pri riečke Sáve, sa stretlo v druhom ročníku LM EMF v malom futbale v dňoch 7.-10.9.2017 76 mužstiev v 19 skupinách za účasti viac ako 1300 účastníkov a v dňoch 8.-11.9.2017 v premiére seniorskej LM EMF (i neoficiálne ME Seniorov) hráčov nad 40 rokov 12 mužstiev v troch skupinách zo 6 krajín a reprezentovalo ich skoro 250 účastníkov.

V druhom ročníku EMF Champions League 2017 (ECL ) v malom futbale sa predstavili štyria zástupcovia Slovenského zväzu malého futbalu a v EMF Seniors Champions League 2017 (ESCL ) hráčov nad 40 rokov štartovalo trio Slovenských zástupcov.

Obidva turnaje ECL i ESCL boli najväčšou tohtoročnou akciou v malom futbale na svete. Hralo sa 2 x 20 minút na ihrisku o rozmeroch 48 x 28 m na bránky veľkosti 4 x 2 m loptou veľkosti 5 na desiatich ihriskách s prírodnou trávou v prvej fáze v skupinách a potom KO systémom. Všetky stretnutia boli vysielané On line i v priamych stream internetových prenosoch. Podujatia sa zúčastnilo 22 členských štátov EMF, otvárací ceremoniál zahájil riaditeľ turnaja spolu s prezidentom EMF Dávidom Tiborom. Potom prebehlo vylosovanie súťaží. Na záver slávnostného ceremoniálu bola predstavená oficiálna lopta Ligy majstrov EMF – ADIDAS Krasava.

V skupinách sa hralo systémom každý s každým, potom nasledovali eliminačné zápasy o postup do vyraďovacej KO časti a u seniorov postupovali zo skupín dve mužstvá a dvaja najlepší z tretích miest v redukovanej tabuľke. Spolu sa za 4 hracie dni odohralo 186 stretnutí.

V hlavnej súťaži LM malo Slovensko (Slovenský zväz malého futbalu) štvornásobné zastúpenie. Senecký Banco Casino Devils skončil v skupine N po dvoch prehrách s Lev Ins Sofia (2: 3) a DOK Šabac (2:5) napriek víťazstvu nad MNK DRAGE (4:2) na treťom nepostupovom mieste.

Zástupca Bratislavskej Top ligy Brothers v skupine A sklamal a po prehrách s Bonde Sem Freio (1:2), Aramis SE – Mad Dogs (0:4) a Active Commerce Sofia (2:5) skončil na nepostupovej štvrtej priečke.

Trenčianska FC Letka v skupine I si počínala z „mladíkov“ najlepšie, keď po víťazstvách nad Asd Boca C5 Livorno (3: 2) a KOPLI CITY (4: 0) i napriek prehre s Caffe Verona o gól (0: 1) postupovala z druhého miesta do vyraďovacích bojov ako jediný Slovenský zástupca. Vo vyraďovacej časti si najprv poradili s prehľadom s ZAMM mC (2: 0) a vo svojom poslednom stretnutí po remíze v riadnom hracom čase s National Iron Team Hungary (2:2) vypadli „letci“ na pokutové kopy 1:3.

Reprezentant Zvolenskej LIMFU dvojnásobný majster L-Trade v skupine G narazil na silných súperov a po dvoch remízach s českým vicemajstrom Ostravským Zábřehom (2: 2) a s nevyspytateľným IKZ Graz (2: 2) utrpel v rozhodujúcom stretnutí o postup prehru s Rumunským Old Boys (2:4) a do play off z tretieho miesta nepostúpil.

Zostava L-Trade Zvolen:

  • Lukáš Hoger, Tomáš Gavrilo, Erik Gregáň, Miroslav Hanuska, Peter Korpáš, Martin Kucbel, Martin Lacko, Tomáš Lacko, Lukáš Lauč, Dominik Machava, Lukáš Roziak, Michal Špekker, Július Zajac, VM Róbert Lacko,

Výsledky L-Trade Zvolen:

L-Trade Zvolen – Ostravský Zábřeh 2:2 T.Lacko, Gregáň L-Trade Zvolen – IKZ Graz 2:2 Gavrilo, Korpáš L-Trade Zvolen – Old Boys 2:4 Roziak, M.Lacko

Víťazom ligy šampiónov 2017 sa stal Dadi / Eurozox NO-MI – Čierna Hora, ktorý vo finále zdolal v nervy drásajúcom penaltovom súboji až v 13 sérii ECOS Vitez – Bosna a Hercegovina 12:11. Bronz si odniesli hráči MAV Glissando – Rumunsko, ktorí zdolali Juventus Sibiu – Rumunsko.

Záverečné poradie v 2.ročníku LM:

  1. Dadi / Eurozox NO-MI – Čierna Hora
  2. ECOS Vitez – Bosna a Hercegovina
  3. MAV Glissando – Rumunsko
  4. Juventus Sibiu – Rumunsko

V seniorskej súťaži LM Slovensko (SZMF) reprezentovali dva reprezentačné výbery a štyridsiatnici Arsenalu Galanta a nebola núdza o prekvapenia, bohužiaľ i na úkor Slovenských reprezentačných výberov. V skupinovej fáze uspeli všetky slovenské mužstvá a zabezpečili si postup do play off.

V skupine A si Galantský Arsenal zabezpečil postup až víťazstvom v poslednom stretnutí s Rumunským MTM (2:0), keď predtým podľahol FK Obilić Herceg Novi (1:2) a od domáceho KMN Meteorplast utrpel porážku 0:7. V zápase štvrťfinále však prehral s TOP favoritom Rumunským MAV Glissando 0:2.

V skupine B reprezentanti Slovenska A, v zostave nabitej i bývalými reprezentantmi a účastníkmi futbalovej LM i najvyššej Slovenskej súťaže, najprv deklasovali najvýraznejším výsledkom turnaja (11:1) Srbský FK Bjeljina, zvíťazili i nad Maďarským Masterplastom (3:1) a na postup z 1.miesta im stačila remíza s Rumunským MAV Glissando (1:1). V zápase štvrťfinále však pri obrovskom tlaku (držanie lopty 70%) nedokázali skórovať a vypadli z boja o medaily z pozície TOP favorita po prehre s Maďarským 1.FC Corrado (0:2).

V najsilnejšej skupine C jednoznačne dominovalo B mužstvo Slovenska, ktorého základ tvorili hráči v pôsobnosti LIMFU Zvolen, vhodne doplnení duom Košičanov a hráčom z Partizánskeho. Bolo určite najväčším prekvapením Slovenskej sedemčlennej enklávy a o medailové umiestnenie ich pripravil penaltový rozstrel už v doslova neregulárnych meteorologických podmienkach, keď sa dokonca zápas o 3.miesto nehral a priamo sa kopali pokutové kopy.

Postup si suverénnym spôsobom, podčiarknutým nasadením, výborným taktickým výkonom, technickou vyspelosťou a hlavne kolektívnym poňatím hry plne zaslúžili, keď zhodne (3:1) zdolali najprv Bulharský Dartanyan Sofia a potom i Maďarský 1.FC Corrado. Víťazstvo v skupine si zabezpečili v poslednom remízovom súboji s Rumunským Liriada Rasnov (2:2).

Vo štvrťfinále sa postarali o prekvapenie, keď v najlepšom stretnutí turnaja disciplinovaným výkonom nedali šancu Maďarskému favoritovi Masterplast (3:0) a zaslúžene postúpili do bojov o medaily.

Potom však úradovalo počasie a zápasy najlepšej štvorky sa hrali na viac ako nespôsobilom teréne, za trvalého hustého dažďa a napriek hromom a bleskom sa pokračovalo v neregulárnych podmienkach. Skoro dve hodiny čakali premočené mužstvá na verdikt direktória, nakoniec sa predsa hralo. Slovensko B si výborným výkonom v závere s stretnutia, keď stiahlo vedenie Rumunského MAV Glissanda z 0:2 na remízu a záverečnom tlaku malo šance na víťazný gól, si aspoň vynútilo penaltový rozstrel , v ktorom však podľahlo 2:3. Rumuni, ako sa ukázalo neskorší víťazi, majúci v mužstve ikony

z reprezentácie od majstrov Európy po majstrov sveta, ktorí neprehrali ani so Slovenskom A, vyradili aj Arsenal Galanta a pochovali i nádeje „rezervy“ Slovenska. Pozoruhodné bolo nasadzovanie arbitrov k stretnutiam. Súboj o bronz sa nakoniec ani napriek našej snahe nehral a o treťom v poradí rozhodovali znova penalty, o čom rozhodol zvláštnym spôsobom direktoriát turnaja. Šťastnejším mužstvom boli „vodní pólisti“ Maďarského 1.FC Corrado, s ktorými si Slováci v skupine s prehľadom poradili o dva góly, po penaltách (1:3) a tak „rezerva“ Slovenska obsadila „iba“ nepopulárne štvrté miesto. Spolu s víťazom podujatia neprehrali ani jeden zápas v riadnom hracom čase. V individuálnych oceneniach získali Slováci predsa ešte jeden primát. Najlepším brankárom Seniorskej ligy majstrov bol vyhlásený Ján Slančík (Slovensko B).

Vo finále si Rumunský MAV Glissando Seniors v azda najslabšom stretnutí turnaja v totálne neregulárnych podmienkach udržal jednogólové vedenie s domácim Slovinským KMN Meteorplastom (1:0) a získal titul.

Individuálne ocenenia v 1.ročníku seniorskej LM v Slovinskom Terme Čatež

  • Najlepší brankár – Ján Slančík (Slovensko B)

Záverečné poradie v 1.ročníku seniorskej LM:

  1. MAV Glissando senior – Rumunsko
  2. KMN Meteorplas – Slovinsko
  3. 1 FC Corrado Csepel – Maďarsko
  4. Slovensko B
  5. Slovensko A
  6. Arsenal Galanta – Slovensko
  7. Liriada Rasnov – Rumunsko
  8. Masterplast Székesfehérvár – Maďarsko

Výsledky Slovenských zástupcov:

  • Slovensko A – FK Bjeljina 11: 1 Sudimak 3, Fojtík 2, Csányi 2, Debnár, Svintek, Balon, Dikacz
  • Slovensko A – Masterplast 3: 1 Fojtík, Sudimak, Csányi
  • Slovensko A – MAV Glissando senior 1: 1 Fojtík
  • Slovensko A – 1.FC Corrado 0: 2

Slovensko A:

Juraj Čobej, Mário Michalík – Dušan Balon, Csaba Czányi, Ondrej Debnár, Norbert Dikacz, Maroš Fojtík, Rastislav Kollár, Štefan Sudimak, Martin Svintek, Marcel Tyčiak, Viliam Lačný – tréner, Ján Račko – generálny manažér, Matej Dobrota – masér

  • Slovensko B – Dartanyan Sofia 3: 1 Janeček 2, Grofik
  • Slovensko B – 1.FC Corrado 3: 1 Vojtek, Balko, Pillár
  • Slovensko B – Liriada Rasnov 2: 2 Grofik, Paraj
  • Slovensko B – Masterplast 3: 0 Pillár 2, Vojtek
  • Slovensko B – MAV Glissando senior 2:2 (2: 3 pk) Pillár, Szabo
  • Slovensko B – 1.FC Corrado 0:0 nehralo sa (3: 4 pk)

Slovensko B:

Ján Slančík, Ladislav Baran – Marián Pillár, Marcel Grofik, Maroš Balko, Ondrej Janeček, Miroslav Lupták, Ján Paraj, Roman Szabo, Dušan Vojtek, Ján Bosák – hrajúci tréner, Peter Suja – hrajúci manažér, Miloš Masarik – vedúci B mužstva i Slovenskej výpravy

  • Arsenal Galanta – FK Obilić 1: 2 Adamko
  • Arsenal Galanta – KMN Meteorplast 0: 7
  • Arsenal Galanta – Mary-Tour Magic 2: 0 Klačan, Marcinkó
  • Arsenal Galanta – MAV Glissando senior 0: 2

Arsenal Galanta:

Milan Novota – Ivan Adamko, Roland Bíro, Igor Divičan, Jozef Dudák, Norbert Hanus, Vojtech Hucsko, Mário Klačan, Ladislav Marcinkó, Gabriel Molnár a tréner Peter Szilvási

Viliam Lačný tréner prvého výberu Slovenska účinkovanie zhodnotil kladne: „Napriek zaváhaniu v štvrťfinále som s výkonom mužstva spokojný, chlapci dokázali, že vedia strieľať góly, ukázali pekné akcie, no nedokázali sa napriek viac ako 70% držaniu lopty presadiť strelecky v najdôležitejšom zápase i napriek enormnej snahe a bojovnosti.“

Generálny manažér Slovenských reprezentácii na ESCL Ján Račko: „Všetky mužstvá reprezentovali Slovensko kvalitne nielen na zelenom trávniku. Slováci ukázali, že sú jednoliata partia a svoju kvalitu preukázali všetky seniorské výbery i postupom do naj osmičky ESCL, veď mať v štvrťfinále 100% zastúpenie, teda všetkých tri zúčastnené seniorské výbery, je potvrdením kvality Slovenského malého futbalu.“

Najlepší brankár EMF Seniors Champions League 2017 (ESCL ) v malom futbale Ján Slančík po ocenení ťažko hľadal slová: „Nikdy som si nemyslel, že by som mohol hrať v reprezentácii a ešte k tomu v lige majstrov. V bráne som si veril a som príjemne prekvapený týmto doteraz mojím najväčším ocenením. Ďakujem chlapcom z perfektne fungujúceho mužstva za podporu.“

Vedúci najúspešnejšieho Slovenského mužstva reprezentačného Slovenska B Ing. Miloš Masarik na záver skonštatoval: „Vďaka všetkým Slovenským účastníkom, naplnili očakávania a nesklamali. Vytvorili jednoliaty reprezentačný kolektív a riadili sa heslom, my sme tu doma a príkladne sa vzájomne podporovali. Nemali sme ďaleko od prvenstva, zápasy o medaily mali od regulárnosti ďaleko. Pokým A mužstvo doplatilo na príliš profesorské poňatie hry, moji chlapci s neuveriteľným vekovým priemerom 48,75 roka nenechali nikoho na pochybách o svojom futbalovom kumšte. Veď kto sa môže pochváliť, že v lige majstrov neprehral v riadnom hracom čase a penalty boli za takých podmienok lotéria. Ešte raz veľká vďaka, som rád, že som mohol byť pritom. Každý zápas hrali chlapci plne koncentrovaní s veľkým nasadením, prezentovali sa výborným herným prejavom, technickou vyspelosťou a hlavne kolektívnym poňatím hry a do bodky dodržali zápasovú taktiku. Nasadili veľmi vysoko latku pre budúce reprezentácie. Vedel som, že na výber hráčov, ktorých roky poznám z Ligy 40+ LIMFU Zvolen sa dá plne spoľahnúť, kolektív stmelil kapitán Majo Pillár, vhodne zapadol do systému Roman Szabo a ďakujem za trpezlivosť a pochopenie Lacovi Baranovi, ktorého výkonmi nepustil do brány Janko Slačík.“

Fotografie

Článok a foto: Miloš Masarik.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading